K1 i Boks

(VIDEO) Odličan intervju Tysona Furyja uoči meča protiv Usyka: ‘Najbitnije je da se obojica čitavi vratimo obiteljima, to ću zatražiti od Boga‘

Tyson Fury

 Screenshot (youtube, Boxnation)
‘‘Gypsy King‘‘ u vrlo mirnom tonu odradio je kraći, ali vrlo zanimljiv intervju

Pet dana dijeli nas od epskog boksačkog meča u kojem će se Tyson Fury i Oleksandr Usyk obračunati za status apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Još od 1999. godine i Lennoxa Lewisa, svijet nije imao apsolutnog prvaka teške kategorije.

Lewis je taj status priskrbio u eri tri pojasa, a otkako su u igri četiri svjetske titule, niti jedan teškaš nije uspio držati sva četiri pojasa istovremeno. To će se promijeniti u subotu navečer, a sve oči bit će uprte ka Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Pristup Tysona Furyja vrlo je zanimljiv. ‘‘Gypsy King‘‘ nerijetko preferira ‘‘trash talk‘‘ i pokušava protivniku ući u glavu svojim provokacijama. Dojam je kako Fury ovaj put drukčije usmjerava energiju i što smo bliže meču, Fury sve više poštovanja iskazuje Usyku. U intervjuu za BoxNation, Tyson Fury imao je jako lijepe riječi za Usyka i njegova postignuća.

‘‘Naravno da ga poštujem. Usyka smatram najboljim boksačem s kojim ću se boriti. Bolji je od Klička, Wildera, Whytea i Chisore. Bolji je od svih njih, najbolji boksač s kojim ću se boriti. On je dvostruki svjetski prvak i titule je osvajao u dvije različite težinske kategorije, a također je i osvajač olimpijskog zlata.‘‘, započeo je ‘‘Kralj Cigana‘‘, a zatim se osvrnuo na Usykova postignuća u teškoj kategoriji.

‘‘Jako sam impresioniran svime što je napravio. Apsolutno je nadboksao Anthonyja Joshuu koji je navodno ubojica, ali u tim mečevima nije bio. Usyk je napravio dobar posao sa svim teškašima s kojima se borio. Porazio je mladog 25-godišnjeg Duboisa, a Usyku je 35, 36 ili možda čak i 37 godina (36 je imao u tom meču, op.a.). On (Usyk) je definitivno jako dobar boksač.‘‘

Dva najznačajnija protivnika u Furyjevoj karijeri bit će Ukrajinci. Fury je 2015. godine prvi puta došao do svjetske titule nadboksavši Vladimira Klička, ponajvećeg ukrajinskog boksača u povijesti. Bilo je to veliko iznenađenje i Kličko je tada napokon detroniziran. Furyjeva popularnost naglo je skočila nakon tog meča, a nešto više od osam godina kasnije, ‘‘Gypsy King‘‘ pokušat će ujediniti titule u teškoj kategoriji boksajući protiv još jednog Ukrajinca. Ususret nadolazećem meču, Fury ističe kako je Usyk opasniji protivnik nego Kličko.

‘‘Usyk je mobilniji, ima bolji rad nogu, bolje koristi kutove za svoje napade. Gledao sam njihov sparing jednom prilikom i Usyk ga je nadboksao. Taj sparing dogodio se prije Kličkovog revanša sa mnom koji se nikada nije dogodio. Sparirao je s Usykom, a Usyk ga je dobrano ispogađao u glavu.‘‘, otkrio je Fury zanimljivu informaciju.

Inače, Fury i Kličko trebali su odraditi revanš u sedmom mjesecu 2016. godine. Meč je bio odgođen zbog Furyjevog pada na doping testu, a novi datum bio je 29. listopada (10. mjesec) 2016. godine. Međutim, Fury je mjesec dana prije meča otkazao nastup jer nije dobio liječničko dopuštenje za nastupiti. Uslijedio je period u kojem se Tyson Fury borio s depresijom i ovisnosću o raznim opijatima, a revanš između njega i Klička nismo niti dočekali. Ako je vjerovati Furyju, tada 29-godišnji Usyk nadboksao je 11 godina starijeg Vladimira Klička na sparingu.

Meč između Usyka i Furyja zapravo je i obračun dvojice religioznih boksača. Česte su situacije gdje obojica zahvaljuju i Bogu pripisuju zasluge na svemu što imaju u svojim životima. Uoči subotnjeg meča protiv Usyka, Fury je otkrio što će zatražiti od Boga neposredno prije ulaska u ring.

‘‘Da, prije mečeva obraćam se Bogu. Zatražim Ga da obojica pružimo najbolja moguća izdanja i čija je volja za pobjedom veća, neka pobijedi u Božje ime. Božja volja bit će ostvarena. To je ono što kažem Bogu prije meča, a to ću izreći i u subotu. Najvažnija stvar za obojicu jest da damo sve od sebe, ali još više od toga, da ring napustimo čitavi i vratimo se našim obiteljima. Obojica imamo žene i malu djecu. To je najvažnija stvar.

Boksački pojasevi i mečevi, koliko su zapravo važni kad je u pitanju zdravlje? Ne biste riskirali zdravlje mozga niti za jedan pojas, čak i da je 1000 pojaseva u pitanju. Želim ući u ring, dati sve od sebe i vratiti se svojoj djeci i trudnoj ženi s kojom čekam osmo dijete. To mi je važnije od milijun pojaseva i novca. Možete biti multitrilijunaši i oboljeti od neizlječivog raka. Sve biste dali da se možete izliječiti. Steve Jobs, nije li rekao na smrtnoj postelji: ‘Ovo je prvi put da ne mogu platiti nekom da me spasi smrtne postelje, prvi puta ne mogu to učiniti‘. Cijenite vrijeme s obitelji i prijateljima. Pametniji i mudriji od njega bio je kralj Salomon, Davidov sin. On je rekao u knjizi Propovjednika (jedna od Biblijskih knjiga): ‘Jedine bitne stvari u životu su hrana, piće i uživanje u vašem poslu‘. Ako to možete učiniti, što je jako teško, to je Božji dar. Znam da pijenje, jedenje i uživanje u poslu zvuče čudno, ali mnogi ljudi ne mogu uživati u tome. Ali ako mogu, to je definitivno jako velik dar.‘‘, zaključio je Fury u odličnom intervjuu koji možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
14. svibanj 2024 23:15