K1 i Boks

Furyjev promotor otkriva: ‘Meč protiv Usyka je propao jer je Joshua tražio sve više i više novaca‘

Tyson Fury i Frank Warren

 Daniel LEAL/AFP
Najveća boksačka organizacijska trakavica napokon je iza nas

Nakon tjedana pregovora, kombinacija, špekulacija te zapravo rijetko kome jasnog stanja, zavrzlama na vrhu teške kategorije profesionalnog boksa je napokon iza nas. Tyson Fury borit će se na proljeće protiv Dilliana Whytea, dok će Anthony Joshua ipak odraditi revanš protiv Oleksandra Usyka.

Pregovori za meč Furyja i Whyte potrajali su duže nego očekivano, više puta se licitacija honorara otkazivala, a na kraju je otkriveno kako je razlog toga bio u na kraju uzaludnim pokušajima da se Furyju ipak organizira meč za apsolutnog prvaka protiv Oleksandra Usyka. Spominjala se cifra od 15 milijuna funti, koja bi bila isplaćena Joshui da odustane od svog prava na revanš protiv Ukrajinca.

To je sve propalo, a Joshuin te ujedno i Whyteov promotor, Eddie Hearn, je izjavio kako Fury zapravo niti u jednom trenutku nije htio meč protiv Usyka, a da se isto tako nadao da neće morati odraditi niti obavezu s Whyteom kao propisanim izazivačem. Furyjev promotor te na kraju čovjek koji je putem licitacije honorara dobio organizaciju meča protiv Whytea, Frank Warren, kaže kako to nije istina, nego da se jednostavno nisu uspjeli dogovoriti.

"Ne obraćam pažnju na ono što Eddie Hearn govori. On puno toga govori i zapravo je veliki dio ovog cijelog problema oko nas. Prije godinu dana, kad smo pokušavali dogovoriti meč Furyja i Joshue, svaki tjedan je govorio kako je sve dogovoreno i kako su ugovori dostavljeni, iako smo svi potpisali dogovor da nećemo s ničime izlaziti dok ne bude gotovo", prokomentirao je Warren u razgovoru za Talk Sport, da bi onda dodao nešto o ovim propalim pregovorima:

"Što se tiče Tysona, on je cijelo vrijeme bio u igri. Kad je Joshua tražio još dodatnih pet milijuna dolara, Tyson je rekao da je dosta. Da više nije zainteresiran za to, da je Joshua suviše pohlepan i da mu je dosta. On je prvak i sigurno se neće klanjati Joshui. Usyk i on su htjeli meč, no između toga imaš dvojicu. Jedan tuži WBC, a drugi je tražio sve više i više novaca."

Meč Furyja i Whytea bi se, prema svemu sudeći, trebao dogoditi 23. travnja, vjerojatno na velikom stadionu u velškom Cardiffu. Što se tiče Joshue i Usyka, u rujnu smo prvo slušali priče o veljači, nakon toga o ožujku, a sad posljednje Hearnove izjave idu prema travnju ili svibnju. Osim toga, Joshua još uvijek nije otkrio svoj novi tim i trenera, pa automatski tako nije krenuo niti s onim ozbiljnim treningom za meč protiv Ukrajinca.

Linker
18. svibanj 2024 10:11