K1 i Boks

Furyjevom timu dodatno skraćen rok, WBO dao 48 sati za potvrdu meča protiv Joshue

Frank Warren, Tyson Fury i Bob Arum
 Kirsty O‘connor/Pa Images/Profimedia
Jedna od tri organizacije čiji pojas drži Anthony Joshua nema strpljenja čekati niti do vikenda

Kad smo pomislili da situacija oko najvećeg boksačkog teškaškog meča ne može biti kompliciranija, takva je ipak postala. Nakon što je Deontay Wilder odnio pobjedu na sudu, kojom je izborio pravo na treći meč protiv Tysona Furyja, automatski time ugrozivši Furyjev meč protiv Anthonyja Joshue, Eddie Hearn i ostatak Joshuinog tima dao je Furyju i njegovim promotorima vremena do kraja tjedna da riješe situaciju, odnosno da donesu odluku o tome što je njihov idući potez.

Hearn je najavio kako će Joshua u suprotnom krenuti u drugom smjeru, a najizgledniji izgleda onaj gdje bi se borio protiv obaveznog WBO izazivača Oleksandra Usyka. Upravo je WBO svojevremeno bio problem, budući da nisu bili spremni odustati od svog izazivača da bi se Joshua borio protiv Furyja, no na kraju su ipak prihvatili rasplet u kojem bi se sastali vlasnici sva četiri elitna pojasa. Ipak, sad su namirisali novu priliku za svog izazivača i jednostavno su odlučili skratiti rok.

Kako javlja BoxingScene, WBO se obratio Hearnu, davši mu ultimatum, odnosno 48 sati da im dostavi dokumentaciju o potvrdi meča protiv Furyja. U suprotnom bi naredili Joshuin meč protiv Usyka, a ukoliko bi on to odbio je lako zaključiti što bi uslijedilo. Prvaku koji odbija obaveznog izazivača se po pravilu oduzima pojas, čime automatski eventualni meč protiv Furyja više ne bi bio za apsolutnog teškaškog prvaka, ujedno prvog otkad su u igri četiri elitne organizacije.

Trenutno stvari stoje tako da nitko ne zna kakav je točno Wilderov stav, odnosno bi li on bio spreman prihvatiti određenu cifru da odustane od svog prava. Tu se govori o 20 milijuna dolara, a dva Furyjeva promotora bili su drugačijeg stava. Bob Arum je rekao da nemaju namjeru isplatili Wildera, nego da je bolje riješiti ga se mečem, dok je Frank Warren, koji je ipak glavni promotor, rekao da se nada dogovoru, ali isto tako i manjoj cifri od spomenute, koju bi Wilderu bilo potrebno isplatiti. Naravno, Fury bi to bio dužan riješiti od svog dijela honorara za meč protiv Joshue, pa je upitno jesu li se spremni odreći velikog dijela financijskog kolača koji bi mu trebao pripasti ako odradi meč planiran za 14. kolovoza u Saudijskoj Arabiji.

Jedina osoba vezana uz Furyja koja je izjavila nešto po ovom pitanju je trener Malik Scott. On je na Instagramu odradio reakciju na Arumovu izjavu, rekavši kako Wilder nema namjeru uzeti novce nego da isključivo želi meč. No, kako se tu radi o novom Wilderovom treneru, s kojim je tek ovog mjeseca krenuo raditi, njegovu izjavu ipak ne treba uzeti kao relevantnu, posebno dok sam boksač i njegovi predstavnici još uvijek šute.

Eddie Hearn je odmah rekao kako ovo nije njegov posao te da će on čekati vijest o tome što je Fury odlučio. Joshua se svakako namjerava boriti u kolovozu. Ako to ne bude protiv Furyja, sve se čini da će priliku dobiti Usyk, što je također sjajan meč. Naravno, ne kao protiv Furyja, koji bi bio najveći teškaški ogled još od borbe Lennoxa Lewisa i Mikea Tysona. Čekamo odluku, a bude li onako kako je WBO naredio, za nju nećemo morati čekati do kraja tjedna nego bi sve moglo biti poznato početkom vikenda.

Linker
20. svibanj 2024 17:18