K1 i Boks

Jalolov uvjerljiv protiv vrlo dobrog Torreza, zlato odlazi i bivšoj nogometnoj reprezentativki

Bakhodir Jalolov
 Luis ROBAYO/AFP
U Tokiju su podijeljena posljednja ovogodišnja četiri seta boksačkih medalja

Ovogodišnja boksačka olimpijska uzbuđenja su iza nas, a sve je završilo s četiri finala, po dva u muškoj i ženskoj konkurenciji, uključujući finalni meč muške super teške, inače kraljevske kategorije, za sami kraj.

No, ovog puta krenimo kronološki od početka današnjih finala. A prvo se održalo u ženskoj lakoj kategoriji, između Irkinje Kellie Anne Harington i Beatriz Ferreire iz Brazila. Meč je to koji je Brazilka otvorila bolje te držala vodstvo nakon prve runde, no Harrington je iduće dvije preuzela kontrolu i došla do četvrtog boksačkog zlata za svoju domovinu, čime je postala legitimna nasljednica trenutno velike zvijezde profesionalnog boksa, Katie Taylor.

image
Kellie Anne Harrington
Buda Mendes/POOL/AFP

Uslijedio je finale muške lake kategorije između Andyja Cruza s Kube i Amerikanca Keyshawna Davisa. Jedan sjajan i vrlo dinamičan meč protekao je u sjajnom boksu, gdje je Cruz prvu rundu odnio prednosti 4:1, da bi Davis u drugoj prezentirao svoj najbolji boks na turniru. Ušao je tako Amerikanac s prednosti u posljednju rundu, no onda je Cruz odlučio pokazati zašto je bio favorit. Fenomenalno se prilagodio, pogađao kad je trebao te jednoglasno uzeo rundu za svoju ukupno pobjedu 4:1 te četvrto ovogodišnje zlato za Kubu.

image
Andy Cruz
Luis ROBAYO/AFP

Posljednji meč ženskog boksa održan je u srednjoj kategoriji. Tamo je do svog zlata došla Lauren Price, 27-godišnja Velšanka donijela je Velikoj Britaniji drugo zlato u Tokiju, nakon onog jučerašnjeg Galal Yafaija u muha kategorije. Bila je više nego uvjerljiva protiv Kineskinje Li Qian, koja je u cijelom meču dobila tek prvu rundu po mišljenju jednog suca. No, prema viđenom je Price više nego zasluženo dominantno slavila te nastavila pisati svoju impresivnu sportsku priču.

Ona je naime bivša četverostruka svjetska kickboxing prvakinja, a sve je to postigla prije 20. rođendana, ali također i bivša nogometašica. Dogurala je do velške reprezentacije za koju je nastupila dva puta, da bi 2014. godine napustila nogomet i posvetila se boksu. 2019. godine došla je do europskog zlata, a sad i do olimpijskog.

image
Britain's Lauren Price celebrates after winning against Netherlands' Nouchka Fontijn after their women's middle (69-75kg) semi-final boxing match during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Kokugikan Arena in Tokyo on August 6, 2021. (Photo by Luis ROBAYO/AFP)
Luis ROBAYO/AFP

Šećer na kraju svakako je bilo teškaško finale. Bakhodir Jalolov opravdao je status favorita i uzeo najsjajnije odličje, no puno teže nego na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, kad je svog današnjeg protivnika, mladog Amerikanca Richarda Torreza, brutalno nokautirao.

Torrez je već kroz turnir pokazao kako je vidno napredovao, a to je prezentirao i u finalu, gdje je bez respekta napadao. Jalolov je pogađao više, no Torrez je u prvoj rundi tri puta pogodio izuzetno snažnim udarcima, čime je dobio naklonost tri suca. Ušao je Jalolov s minusom u drugu rundu, no tu je pokazao kakav je zapravo boksač. Krenula je dominacija uz nekoliko fantastičnih napada, uključujući onaj s najboljim udarcem u meču, nakon kojeg je došlo do brojanja za Torreza. Fenomenalan boks prezentirao je Uzbekistanac i u posljednjoj rundi. Torrez se borio, pokušao je još jednom pronaći napade kao u prvoj rundi, no više je ostavljao dojam kako bi Jalovov mogao završiti posao prije posljednjeg gonga. To se ipak nije dogodilo, nego je novi zlatni olimpijac do svog odličja došao jednoglasnom sudačkom odlukom.

image
Bakhodir Jalolov
Luis ROBAYO/AFP

Jalolov se sad može u potpunosti posvetiti profesionalnom boksu, u kojeg je već ozbiljno zagazio te upisao osam pobjeda, sve nokautom unutar prve četiri runde. Torrez nije uspio osigurati zlato Amerikancima, nego se pridružio gore spomenutom Davisu te Dukeu Raganu, također poraženima u finalu. No, tri srebra mogla bi zadovoljiti američke apetite, posebno ako znamo da im je olimpijski boks posljednjih par Igara u vidnom padu.

Linker
17. svibanj 2024 21:00