K1 i Boks

Jarrell Miller nakon novog doping pada suspendiran na dvije godine

 Adrian DENNIS / AFP
Čini se kako Jarrella 'Big Baby' Millera jedno dulje vrijeme nećemo vidjeti u ringu

Neporaženi američki boksač i nekadašnji kickboksač, Jarrell 'Big Baby' Miller (23-0-1, 20 KO) saznao je kaznu koju će morati odraditi zbog svog novog doping pada, koji mu se dogodio ljetos prije ugovorenog meča protiv Jerryja Forresta. Peteročlano tijelo Komisije savezne države Nevade odredilo mu je suspenziju u trajanju od dvije godine, s tim da će ju imati priliku skratiti za šest mjeseci. U tom slučaju bi to bilo 18 mjeseci, a kako je suspenzija reaktivna na srpanj ove godine, najranije će se moći vratiti u siječnju 2022. godine.

Snažni i u ringu preko 140 kilograma teški Miller uspio je uništiti sve što si je u posljednjim godinama svoje karijere izgradio. Impresivnom serijom rezultata došao je to Top 10 teškaškog statusa, čime je izborio meč protiv Anthonyja Joshue, koji je trebao odraditi 1. lipnja prošle godine. No, onda je pao na više različitih nedozvoljenih supstanci te je meč otkazan. Millerov prekršaj proglašen je jednim od najgorih u povijesti borilačkog sporta i neki su se čak zalagali za doživotnu suspenziju. Ipak, on je zbog pravnih razloga ostao gotovo bez ikakve. Naime, Komisija New Yorka bila ga je testirala, iako ga još službeno nisu bili licencirali u tom trenutku. Kako nije bio licenciran boksač u trenutku prekršaja, nije bilo nikakvih pravnih mogućnosti za ikakvu kaznu. Tek ga je WBA, vlastitom odlukom, suspendirao na šest mjeseci.

Dočekao je svoju priliku i trebao se u ring vratiti proteklog ljeta, no prije meča protiv Jerryja Forresta mu se dogodio novi prekršaj. 32-godišnji Miller bio je pozitivan na zabranjenu supstancu GW1516, inače poznatu i pod nazivom endurobol. Ovog puta ga je Komisija licencirala pa je tako uslijedila i zaslužena kazna.

Miller je i prije boksačke karijere imao problema s dopingom. Prvi put mu se to dogodilo nakon kickboxing meča koji je 2014. godine, na Gloryjevoj priredbi, odradio protiv Mirka Filipovića, a tada je suspendiran na devet mjeseci. Nakon toga se vratio u boks te krenuo u veliku seriju.

Inače, Miller je svojim doping prekršajima, osim što je usporio i vjerojatno uništio karijeru, ostao i bez ogromne zarade. Za meč protiv Joshue bilo mu je garantirano minimalno 6.5 milijuna dolara, a neovisno o ishodu tog meča, vrlo visoko plaćen ostao bi i nakon njega. Ovako je sve bacio u vjetar.

Linker
19. svibanj 2024 09:04