K1 i Boks

Kakav meč u Rijadu! Daniel Dubois strašnim tempom uspio je slomiti nevjerojatno čvrstog Jarrella Millera

Daniel Dubois

 Bradley Collyer/PA Images/Profimedia
26-godišnji engleski teškaš odradio je ponajbolji nastup u dosadašnjoj karijeri

Jedna od iščekivanijih borbi na ‘‘Day of Reckoning‘‘ eventu definitivno je bila ova između Daniela Duboisa (19-2-0 uoči meča) i Jarrella Millera (26-0-1). Miller je svojim ‘‘trash talkom‘‘ podigao tenzije uoči ovog meča, a samozatajni Dubois jedva je čekao ući u ring kako bi ‘‘progovorio‘‘ svojim šakama.

Miller je na vaganju bio gotovo 43 kilograma teži od Duboisa i stoga je bilo jasno što možemo očekivati. Dubois je brži, pokretniji i tehnički profinjeniji, dok je Miller čekao priliku za plasirati ‘‘bombu‘‘. Dubois i Miller na kraju su nam pružili meč iznad svih očekivanja.

Jako lijepo je Dubois otvorio meč. Raznovrsno je plasirao udarce, miksao je tehnike, a Milleru je najviše problema radio direktima. ‘‘Big Baby‘‘ je izgledao usporeno i statično, a Dubois je dominirao prvom rundom. Miller gotovo nije niti bacao udarce u prvoj rundi, a ono što je bacio, Dubois je izbjegao bez većih problema.

Nevjerojatno sporo djelovali su pokušaji Millera. Dubois bi bez ikakvih problema eskivirao njegovep pokušaje krošea, a zatim bi ga kaznio s nekoliko udaraca u nizu. Napadao je Dubois u drugoj rundi aperkatima i udarcima u tijelo, ali donekle se i Miller ‘‘probudio‘‘ te je boksao nešto agresivnije nego u prvoj rundi. 65 sekundi prije kraja druge runde, Dubois je prednjim direktom uspio blago i uzdrmati Millera, ali ostao je Daniel smiren i nije krenuo po nešto konkretnije. Pažljivo je ‘‘Dynamite‘‘ kontrolirao meč, a tek krajem druge runde Miller je napokon uspio povezati nekoliko čistih udaraca. Desnim krošeom u par navrata pogodio je Duboisa, a gotovo punih šest minuta čekali smo da Miller napokon nešto pokaže.

Podigla se napetost nakon druge runde, jer borba se rasplamsala. Miller se ohrabrio, a Dubois je također bio raspoložen za otvorene razmene. Obojica su morali pažljivo raspolagati energijom, jer deset rundi nije malo. Zanimljivo je da Dubois nije bježao od klinča i bliske borbe. Daniel je bio spreman na sve segmente borbe, unatoč velikoj razlici u kilaži. Dubois je i u trećoj rundi bio bolji i precizniji. Njegov prednji direkt puno češće je pronalazio metu nego Millerov, ali Miller je i dalje bio ‘‘unutra‘‘, prisutan i opasan. Dobar meč gledali smo nakon prve tri runde.

Jarrell Miller nastavio je s istim pristupom u četvrtoj rundi. Konstantno se kretao prema naprijed, pratio je Duboisa u stopu, ali engleski borac bio je puno ‘‘lakši‘‘ na nogama, lijepo se kretao i pogađao je s distance. Problem za Duboisa jest čvrsta brada Jarrella Millera. Američki borac nije naročito reagirao na mnoštvo primljenih udaraca i doslovno je prolazio kroz Duboisove udarce. Minutu prije kraja četvrte runde, Miller je počeo raditi ozbiljne probleme Duboisu. Povezao je ‘‘Big Baby‘‘ dva krošea sa skraćene distance, čisto je pogodio Duboisa i dodatno je pojačao pritisak. Tempo Daniela Duboisa vidno je opao, a Miller ga je pokušao konkretnije ugroziti. Izdržao je ipak i Dubois, a krajem četvrte runde oba teškaša djelovala su iscrpljeno. S obzirom na tempo kojim su boksali, nije iznenađujuće da su veliki umor osjetili već nakon četiri runde.

Dobro se Dubois oporavio između četvrte i pete runde, a jako eksplozivno je ušao u petu dionicu. Serijom krošea Dubois je ispogađao Millera, ali Jarrell Miller kao da nije niti trepnuo na sve te silovite udarce. Nije lako srušiti čovjeka koji je na vagi težio 151 kilogram. Nakon što je izdržao početni nalet Duboisa, uslijedio je nalet Jarrella Millera. Dubois je bacao nešto manje udaraca u drugoj polovici pete runde, a Miller je podigao tempo. Sve se više Miller i naslanjao na Duboisa i tjerao ga je da nosi njegovu kilažu. Samo gledajući ovaj meč, mogao se osjetiti umor koji su osjećali Dubois i Miller nakon tako visokog tempa. Već nakon pet rundi, sa sigurnošću smo mogli reći da će Dubois i Miller konkurirati za najbolji meč večeri.

Dubois se jako dobro oporavljao između rundi. I šestu rundu Daniel je otvorio eksplozivno, u visokom tempu. Odlično je pogađao Millera, ali i dalje ga nije uspijevao poslati u nokdaun. Nevjerojatno je čvrst Jarrell Miller, ali tehnički je bio podređen boksač i Dubois ga je nadboksavao u tehničkim razmjenama. Dobro je Dubois ovaj put izgledao i drugom polovicom runde. Njegov tempo nije drastično pao kao u petoj rundi, a Millerove kombinacije izgledale su osjetno sporije nego u prijašnjim rundama. Šesta runda čisto je otišla na stranu Duboisa.

Dubois je i na početku sedme runde izgledao kao da je tek započeo meč. Očito je Daniel došao u fantastičnoj formi na ovaj meč, jer samo 60 sekundi između rundi bilo mu je dovoljno da se gotovo u potpunosti kondicijski oporavi i odmoran uđe u iduću rundu. Isto se ne može reći za Jarrella Millera, ali i dalje je ‘‘Big Baby‘‘ bez problema ‘‘jeo‘‘ udarce i kretao se prema naprijed. Miller se trudio, davao je maksimum i sigurno će ovim nastupom pridobiti neke nove fanove. Voljeli ga ili ne, mora mu se priznati da je pokazivao veliku srčanost tijekom borbe. Kretnje Daniela Duboisa izgledale su jako lijepo tijekom sedme runde. Čak i kad bi ga Miller stjerao u kut, Dubois bi se sjajno izvukao podvlačenjem i lateralnim kretnjama. U potpunosti je Dubois preuzeo kontrolu nad ovom borbom.

Vidno je Miller išao silaznom putanjom. Dubois je sjajno gađao direktima početkom osme runde, a Miller je napokon počeo pokazivati određene znakove uzdrmanosti. Tražio je Dubois priliku za nokaut, ali istovremeno je bio taktički discipliniran i pažljivo je raspolagao energijom. Najveća konstanta u ovom meču bio je pritisak Jarrella Millera. Vidno iscrpljen i uzdrman, Miller se i dalje neprestano kretao prema naprijed i nije dopuštao Duboisu niti sekunde predaha. Morao je ‘‘Dynamite‘‘ konstantno bacati udarce kako bi držao Millera na nekoj sigurnoj distanci. Krajem runde Dubois je sjajno pogodio desnicom preko Millerovog lijevog ramena, ali zvono za kraj runde spasilo je Millera od teže štete u nastavku akcije.

‘‘Rasplesan‘‘ i poletan bio je Dubois početkom devete runde. Posebno dobro odsjeo je jedan lijevi kroše i sve se više činilo kao da bi Dubois mogao čak doći i do pobjede prekidom. Šest minuta imao je Dubois za slomiti ‘‘granitnog‘‘ Millera. ‘‘Big Baby‘‘ je u ovoj fazi meča preživljavao. Kretao se i dalje prema naprijed, ali udarce gotovo da nije više niti bacao. Oslonio se na svoju čvrstu bradu i nije htio pasti prije posljednjeg zvona za kraj meča. Dubois je i dalje djelovao sasvim svježe i daleko konkretnije od Millera.

Krenuo je Miller na sve ili ništa u desetoj rundi. Izvlačio je posljednje atome snage, tražio je otvorenu razmjenu, ali Dubois je objeručke prihvatio takvu borbu. Neki bi rekli da je nepotrebno riskirao, ali puno odmorniji i brži bio je Dubois i bolje je prolazio u takvim razmjenama. Miller se ispuhao pokušavajući dodati gas početkom runde, a Dubois je ‘‘namirisao‘‘ priliku za prekid.

Maksimalno je Dubois pojačao tempom krajem borbe, imao je Millera pritisnutog uz konope i neprekidno je plasirao silovite udarce. Miller je napokon bio ozbiljnije uzdrman i sudac je desetak sekundi prije kraja meča uskočio i prekinuo borbu.

Maestralnu izvedbu pružio je Daniel Dubois. Tehnički je Dubois izgledao fantastično, a posebno je oduševio i svojom kondicijskom pripremom. Compubox statistika izgledat će jako zanimljivo, a vjerujemo da će brojka pogođenih udaraca izgledati impresivno. Odlično se 26-godišnji fizički pripremio i upisao je 20. pobjedu u profesionalnoj karijeri. 19 pobjeda Dubois je upisao nokautom, a Kevin Johnson jedini je boksač koji je od Duboisa izgubio na bodove.

Blizu je bio i Jarrell Miller koji također zaslužuje poštovanje. Ušao je u ovaj meč kao osjetan autsajder, ali prezentirao je srčanost i agresivnost. Nije bilo dovoljno za poraziti Duboisa i Miller je upisao prvi poraz u 28. profesionalnom nastupu. Međutim, ovim porazom priskrbit će si podosta novih simpatizera.

Miller i Dubois sportski su se pozdravili na kraju meča. Miller je iskazao poštovanje Duboisu i priznao je kako Daniel Dubois ipak nije tip koji se olako predaje. Dubois je prihvatio čestitke i iskaz poštovanja od strane Millera, a teško je zadržati tenzije nakon što su dijelili ring u ovakvom ratu.

Linker
25. travanj 2024 15:41