K1 i Boks

Ljetna boksačka priredba u Los Angelesu donosi Crawforda, Ruiza Juniora te Srbina za svjetsku titulu: ‘Ovo je najbolji card ikada u SAD-u!‘

Terence ”Bud” Crawford

 SARAH STIER Getty Images Via Afp
Matchroom Boxing i saudijski kapital još su jednom udružili snage, rezultat je sjajna priredba

Mnogi boksački promotori su majstori hiperbole jer je preuveličavanje i stvaranje nepostojećeg "hypea" sastavni dio njihovog posla. Njihov cilj je "prodati" boksača, a da bi to uspjeli često posegnu za raznim sredstvima poput umjetnog stvaranja drame, agresivnim oglašavanjem te polariziranjem javnosti u smislu da moraju aktivno sudjelovati u "njihovoj igri" odnosno stavljaju ih u tabore jednog i drugog boksača. Velika većina priredbi "plemenite vještine" se svodi na to, no bitno je napraviti distinkciju između sporta i posla. Sportski dio je kada boksač uradi sve u njegovoj moći da na sportski način porazi svog protivnika, dok je posao svojevrsna "materijalna briga" ljudi koji sjede u prvim stolicama pored ringa.

No postoje izuzetci poput jedne boksačke priredbe koja je najavljena u Los Angelesu te bi se trebala održati 3. kolovoza na BMO stadionu.. "Grad anđela" je rijetki primjer gdje saudijski kapital "izlazi" iz zemlje te pod pokroviteljstvom "Riyadh Season" programa financira boksačku priredbu van same Kraljevine Saudijske Arabije. Na to je vjerojatno utjecala činjenica da se britanski Matchroom Boxing na čelu s Hearnom "simbiozira" sa saudijskim kapitalom i Turkijem Alalshikhom. Sam Hearn je izjavio da je ovo najbolji "card" ikada na američkom tlu, a tu poglavito misli na kvalitetu samih borbi odnosno koncentraciju boksačke kvalitete na jednom mjestu. Velika većina većih boksačkih priredbi današnjice "svjetski" nivo boksa sadrži samo u main i co-main borbama dok se temelji priredbe grade u boksačima koji tek pronalaze svoj put ka vrhu.

U glavnoj borbi navedene priredbe nastupit će jedan od najboljih boksača današnjice, čovjek koji je držao titule u tri različite kategorije te trenutni neosporeni ujedinjeni (WBA, WBC, WBO) prvak velter kategorije i predvodnik većine "P4P" listi Terence "Bud" Crawford (40-0, 31 KO) te WBA super velter prvak Israil "The Dream" Madrimov (10-0-1, 7 KO). Kada bi krenuli nabrajati sva ostvarenja Crawforda u profesionalnoj karijeri oni vjerni čitatelji bi potrošili vjerojatno dobrih par sati. Radi se o čovjeku koji je sa svojih 36 godina i dalje jedan od najkvalitetnijih aktivnih boksača te i dalje piše nove stranice boksačke povijesti. Misija mu je jasna, želi nakon dvije kategorije postati i neosporeni prvak super velter kategorije tj. želi osvojiti sva četiri velika svjetska pojasa (WBA, WBC, IBF, WBO). Madrimov je također sjajan boksač, ali ni blizu ostavštine svog protivnika. On je izdanak poznate uzbekistanske škole boksa koja svoje korijene vuče iz bivšeg SSSR-a. Osvajao je dva zlata na Azijskim igrama.

Na boksačku scenu se vraća i bivši teškaški svjetski prvak Andy "Destroyer" Ruiz Junior (35-2, 22 KO) koji će rukavice ukrstiti s Jarrellom "Big Baby" Millerom (26-1-1, 22 KO). Ruiz je senzacionalno pobijedio Anthonyja Joshuu 2019. u njegovom američkom debiju, a pobjeda u kultnom Madison Square Gardenu je gurnula američkog boksača meksičkih korijena u samu elitu svjetskog boksa. Ironično, Ruiz je dobio priliku nakon što je taj meč prvotno trebao boksati upravo Jarrell Miller no on je imao problema s doping testom. Prihvaćanjem tog "short noticea" Ruiz je promijenio svoj život, a nakon gubitka pojasa u revanšu s Joshuom nanizao je dvije pobjede protiv respektabilnih protivnika poput Chrisa Arreole i Luisa "King Konga" Ortiza.

https://www.instagram.com/reel/C6PV7fRNuIF/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Također ističe se borba između Isaaca "Pitbulla" Cruza (26-2-1 18 KO) i Josea "Raya" Valenzuela (13-2, 9 KO). Meksička senzacija Cruz brani svoju WBA svjetsku titulu u superlakoj kategoriji protiv sunarodnjaka nakon što je vratio svoju karijeru na pravi put jer je 2021. tijesno izgubio od Gervonte "Tanka" Davisa za WBA titulu u lakoj kategoriji. Očito je da Cruzu odgovara za koji kilogram veća kategorija.

Na "kocki" je i upražnjena WBA svjetska titula u poluteškoj kategoriji. Za pojas najstarije boksačke organizacije borit će se Kubanac David "Osvary" Morell (10-0, 9 KO) i Radivoje "Hot Rod" Kalajdžić (29-2, 21 KO). Kubanac je pripadnik elitne kubanske škole boksa koja se zasniva na fluidnosti pokreta i direktima. Morrell je u amaterskoj karijeri nanizao skor od 130-5, a osvojio je 2016. Svjetsko juniorsko boksačko prvenstvo te je proglašen najboljim boksačem turnira. Radivoje Kalajdžić je 32-godišnji američki boksač srpskih korijena, inače rođeni Zeničanin. Živi u Sain Petersburgu, doduše onom američkom na Floridi. Radi se o boksaču koji je započeo kao "journeyman", ali zbog dobrih rezutata boksačka karijera mu je se preokrenula na pozitivniju stranu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se odviti borba između kubanske boksačke profinjenosti i balkanske tvrdoće.

Na undercardu nastupa Tim Tszyu koji će se nadboksavati s Vergilom Ortizom, a imamo i borbu za IBF internacionalnu titulu između Andyja Cruza i Antonia Morana.

Zaista, ako objektivno pogledamo ova imena i njihov put do vrha boksačkog svijeta možemo konstatirati da izjava Hearna nije daleko od istine. Ovo je još samo jedan pokazatelj da saudijski kapital transformira boksački svijet, te mijenja "getribu" iz one sporohodne u onu sportsku. Brzine iz godine u godinu se "prešaltavaju", a nama samo ostaje za vidjeti koliko je daleko ostalo do "blokade" motora ako u ovom metaforičnom smislu uopće i postoji. Ako bi analogijom uspoređivali dobrobit saudijskog kapitala u boksu možemo samo reći bi naš Filip Hrgović teško dobio priliku za vjerojatnu svjetsku titulu da nema Rijada na svjetskoj mapi boksa.

Linker
04. svibanj 2024 08:44