K1 i Boks

‘Najbrže ruke na svijetu‘ vratile su se na pobjedničke staze: Ryan Garcia nokautirao je Oscara Duartea

Ryan Garcia (lijevo) vs. Oscar Duarte (desno)

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Nakon prvog poraza u karijeri koji je upisao ranije ove godine, Garcia je rutinski došao do 24. pobjede u karijeri

Sve do četvrtog mjeseca ove godine, Ryan Garcia uživao je status neporaženog boksača (23-0 u tim trenucima) i gradio je svoj put ka svjetskoj tituli. Međutim, drugom polovicom četvrtog mjeseca, Garcia je boksao protiv Gervonte Davisa i prvi put u karijeri naišao je na nepremostivu prepreku.

‘‘Tank‘‘ je nadboksao Garciju, pokazao se vještijim, ali i osjetno čvršćim boksačem, a Garcia je potpisao kapitulaciju u sedmoj rundi tog dvoboja, nakon udarca u tijelo.

Sedam i pol mjeseci kasnije, Ryan Garcia vratio se u ring. Momak za kojeg se nerijetko ističe da posjeduje ‘‘najbrže ruke na svijetu‘‘, uspješno se vratio na pobjedničke staze. Garcia je u ranim jutarnjim satima boksao na priredbi u Houstonu, a nokautom u osmoj rundi porazio je Oscara Duartea (26-2-1), američkog boksača meksičkih korijena.

Duarte je u ovaj meč ušao nakon 11 uzastopnih pobjeda prekidom, a čak 21 od ukupno 26 pobjeda u karijeri, 27-godišnji Duarte upisao je nokautom. Nažalost po njega, danas se našao na onoj gubitničkoj strani nokauta.

Neutralizirao je Garcia napade svog protivnika, nije mu dopuštao previše prilika za neku konkretniju štetu i svojom brzinom radio je probleme Duarteu. Duarte je na sudačkim karticama uzeo petu i šestu rundu (šestu je uzeo na dvije kartice), dok je Garcia jednoglasno uzeo ostalih pet rundi.

Nokaut je nastupio u osmoj rundi nakon što je Garcia krošeima, posebno lijevim, uzdrmao Duartea. Garcia je tada namirisao krv, nizao je udarac za udarcem, a Duarte se nije uspio pridići prije nego je sudac izbrojao do 10.

‘‘Imam ubilački instinkt. Kad nekog uzdrmam tako jako, ne prestajem udarati. Bila je to jednostavna tehnika. Prednji direkt, odmak, on je zamahnuo, a ja sam ga dohvatio lijevim krošeom.‘‘, rekao je Garcia nakon meča.

Ryan je nakon poraza od Gervonte Davisa promijenio trenera. Raskinuo je suradnju s Joeom Goosenom, a započeo je surađivati s Derrickom Jamesom. Upravo James bio je jako bitan faktor u Garcijinoj pobjedi nad Duarteom. Sjajni trener između rundi je savjetovao Garciju da počne više upotrebljavati noge i da će mu to otvoriti šansu za udarac kojim će doći do nokauta. Garcia je priznao kako je taj savjet bio jako koristan.

‘‘Počeo sam koristiti svoje noge. Derrick James mi je govorio: ‘Čovječe, počni koristiti svoje noge, to će ti otvoriti prostor za udarac‘. To sam doslovno i učinio. Poštovanje za Derricka Jamesa. Naporno smo radili, a sad ćemo graditi dalje na temelju ove pobjede i postat ćemo još bolji.‘‘, zaključio je ovaj talentirani 25-godišnji boksač superlake kategorije (140 ‘lbs‘).

Linker
16. svibanj 2024 02:28