K1 i Boks

Parker podijeljenom odlukom nakon sjajnog meča savladao Chisoru, Bivol i Taylor obranili titule

Joseph Parker
 Screenshot
Dva fantastična glavna meča oduševila su sve ljubitelje vrhunskog boksa

Derek Chisora i Joseph Parker pružili su ono što se od njihovog teškaškog ogleda očekivalo. Vrhunsko boksačko uzbuđenje i pregršt akcija, a pobjeda je na kraju, po većini ipak pošteno, podijeljenom sudačkom odlukom pripala boksača s Novog Zelanda. Iako, sam početak meča nije navodio na takvu prognozu.

Naime, Chisora je od prve sekunde krenuo u svom poznatom ofenzivnom stilu i time kao da je iznenadio Parkera, budući da mu je trebalo tek osam sekundi da ga ozbiljno pogodi i pošalje na pod. Došlo je do brojanja, nakon kojeg se Parker oporavio i do kraja runde zapravo preuzeo kontrolu. Drugu rundu Chisora je agresivan i precizan te ju sigurno uzima, dok su treća i četvrta bile vrlo izjednačene. Chisora je bio agresivac, ali ono što je Parker pogađao bilo je vrlo čisto.

Kako je meč prolazio, tako je Chisora bio sve umorniji, a njegov protivnik sve opušteniji te je polako preuzimao konce. Iako je Britanac bio umoran, nije niti jednog trenutka odustajao od svoje taktike konstantnog kretanja naprijed i to je meč učinilo vrlo uzbudljivim, budući da se Parker nije ustručavao ući u razmjene udaraca. No, realno je reći kako je gostujući boksač preuzeo kontrolu i činilo se da će privesti meč kraju. No, Chisora u posljednjoj rundi koristi posljednje atome snage i na samom početku baca Parkera još jednom u probleme. Uzvratio je bivši WBO svjetski prvak svojim pogocima, no kraj runde pripada Chisori, koji se tako mogao nadati da je upravo tom izvedbom ukrao meč.

To ipak nije bio slučaj, budući da je sudačko bodovanje glasilo 116-111 i 115-113 u korist Parkera, dok je jedan sudac bodovao 115-113 za Chisoru.

Glavni meč priredbe nije bio jedini koji je pružio puno uzbuđenja. Jedan od možda čak i najboljih ženskih mečeva u povijesti odradile su Katie Taylor i Natasha Jonas. U revanšu susreta s Olimpijskih igara u Londonu, Taylor je morala uložiti posljednje atome snage te u posljednjim rundama potvrditi svoju kvalitetu protiv izazivačice kojoj je uistinu malo nedostajalo za iznenađenje. U meču prepunom akcije, apsolutna prvakinja svijeta uvedena je u mlin njene protivnice, koja je tražila otvorenu borbu, a nju je i dobila. Jonas je posebno dobro izgledala u srednjim rundama te je u završnicu meča po mnogima ušla uz vodstvo. Ipak, Taylor je posljednje dvije odradila šampionski, tako da je uspjela smiriti svoju protivnicu, postaviti svoj ritam te na kraju pobijediti vrlo tijesnom sudačkom odlukom, dva puta 96-95 i jednom 96-94. Ove sudačke kartice dokazuju kako je Jonas nakon osam rundi bila u vodstvu, no u posljednje dvije ipak nije imala ono što je potrebno za potvrditi pobjedu.

Isto teže nego što se očekivalo, ali ipak ne tako dramatično, svoju WBA titulu poluteške kategorije obranio je Dmitry Bivol. Njega je Craig Richards bacio na ozbiljan ispit, posebno u drugoj polovici meča, kad se vidjelo da je iza Bivola preduga pauza od godinu i pol dana. Do polovice je Rus zapravo kontrolirao situaciju svojom sjajnom tehnikom, ali kad se umorio je morao ući u otvoreniji okršaj što je više odgovaralo Britancu. Dao je Richards sve od sebe, no na kraju ipak nije uspio uvjeriti suce da je to dovoljno. Bilo je 115-114, 115-113 i 118-110, jednoglasno za još uvijek neporaženog Bivola.

Od preostalih mečeva ovog Matchroomovog programa svakako vrijedi spomenuti pobjedu Chrisa Eubanka Jr. nad Marcusom Morrisonom, nakon koje je zatražio meč protiv Gennadyja Golovkina, a veliko iznenađenje napravio je Jovanni Straffon, nokautiravši Jamesa Tennysona u meču za IBO titulu lake kategorije.

Linker
20. svibanj 2024 19:18