K1 i Boks

Slavni boksački trener: ‘Ngannou jednim udarcem može izbrisati Furyjeve prednosti, a evo što će biti ključno‘

Francis Ngannou

 AMY KAPLAN/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Amy Kaplan/icon Sportswire/newscom/profimedia
Teddy Atlas za ESPN je napisao veliki tekst pod naslovom ‘Kako bih trenirao Ngannoua za borbu s Furyjem‘

Borilački će svijet ovoga vikenda svjedočiti boksačkom okršaju između Francisa Ngannoua i Tysona Furyja. Nakon brojnih najava, analiza i prognoza, u subotu će se konačno začuti gong među konopcima u saudijskom Rijadu, a "Predator" će imati priliku testirati svoje boksačke sposobnosti protiv ponajboljeg teškaša današnjice i aktualnog WBC prvaka. Iako su ispisane kartice i kartice novinskih tekstova o predmetnom obračunu, proslavljeni boksački trener Teddy Atlas među posljednjima je dao svoj doprinos i za ESPN napisao članak pod naslovom "Kako bih trenirao Ngannoua za borbu s Furyjem".

"Iako ne očekujem da će jedan od najvećih boksača u teškoj kategoriji ove generacije pasti, evo neke perspektive o tome kako bi Ngannou mogao pristupiti najvećem trenutku - i danu isplate - svoje karijere", započeo je Atlas pa fokus stavio na psihološki aspekt borbe: "Očekuje se, naravno, da će Fury postići svoje u ovoj borbi. On je elitni boksač, svjetski prvak u teškoj kategoriji. Ali što ako ga Fury ne shvati ozbiljno? Smatram da je to intrigantno. Imate tipa koji ovu borbu možda neće shvatiti ozbiljno i teško je odjednom promijeniti dinamiku u ringu ako stvari ne budu išle po njegovom. Hoće li se moći prilagoditi? Mislim da je 75% borbe mentalno. Hoće li se moći ponovno usredotočiti ako Ngannou rano premaši njegova očekivanja?".

Atlas je, kao i mnogi prije njega, posebnu pozornost dao Kamerunčevoj snazi udarca, odnosno golemoj nokauterskoj moći.

"Udarači se rađaju, oni se ne stvaraju. Ngannou vam može ugasiti svjetla. Ako može staviti ruke na bradu Furyju, može ga i ozlijediti i u to nema sumnje. Kad imate moć, to je vaša ispovjedaonica; možete ući tamo i ispovjediti se i biti očišćeni od svih grijeha. Ako borba ne ide kako treba, ali zadate snažan udarac, borba je od tog trenutka drugačija. Taj jedan udarac može izbrisati puno Furyjevih prednosti i puno Ngannouovih pogrešaka koje je napravio tijekom noći. Ngannouovu moć ne možete ublažiti ili zaboraviti. Ako Fury napravi jednu jedinu pogrešku, i odjednom se dogodi ‘bum‘, sve te Furyjeve prednosti više ne postoje. Najveći udarač na svijetu, Deontay Wilder, pogodio je Furyja i srušio ga, a Wilder nije najosnovniji boksač. Čak i kao prvak u teškoj kategoriji, bio je sirov. Ngannou nije Wilder, ali ima istu snagu udaranja. Na to može gledati kao na motivaciju", napisao je 67-godišnji Amerikanac, pa dodao da ipak nije sve u "knockout poweru":

"Svi smo vidjeli Ngannouove najveće trenutke, ali on se ne može oslanjati isključivo na svoju moć. Mora imati sustav isporuke. Moj mentor Cus D‘Amato mi je to utuvio u glavu. Znao je reći: ‘Bez obzira koliku moć imaš, to je kao vojno oružje. Nema vrijednost ako ne postoji način da se to dovede do cilja‘. Ngannou mora kontrolirati svoj ego. Znam da on misli i vjeruje da ne može naučiti sve što Fury zna i postati elitni boksač sa samo nekoliko mjeseci treninga, ali može naučiti osnove boksa. I kroz te osnove, on mora osmisliti sustav isporuke".

Atlas se osvrnuo i na činjenicu da će se puno toga pitati samog Furyja, te da Ngannou, uz spomenuti sustav isporuke, mora itekako voditi računa i o obrambenoj strategiji.

"Kako bi se Ngannou trebao nositi s Furyjevim udarcima? Koristeći vlastite udarce. To uključuje obje strane - ofenzivnu i defenzivnu. Ngannou će morati pronaći način da baca udarce tako da Fury zna da mu se udarci vraćaju, umjesto da cijelu noć slobodno upravlja situacijom. Ngannou ga treba natjerati da razmišlja o ravnomjernom bacanju. Udarac Ngannoua je ključan, on je visok, atletski građen, snažan, njegov me direkt podsjeća na Georgea Foremana. Iskoristi udarac i daj Furyju, tipu koji je elitni boksač, nešto o čemu treba brinuti. Nešto gdje neće moći dominirati svojim najboljim udarcem".

U završnom dijelu teksta ugledi je trener istaknuo dvije stavke koje bi mogle biti od velike pomoći "Predatoru".

"S obzirom na njegovo iskustvo u oktogonu, Ngannou bi naizgled imao prednost u klinču i održavanju borbe blizu. Ali stići tamo bit će najveći izazov. Hoće li stići tamo nakon udarca? Ili finte? Realnost je takva da on tamo možda nikada neće stići. Fury je raznolik boksač. On je najbolji tehnički boksač na svijetu. Da, velik je kao planina, ali trenutno je najbolji tehnički boksač. Pokazao je da može dobiti svoje protivnike tako što je bio agresivan i koristio svoju veličinu, kao i rad nogu. Navodi protivnika da mu priđe i baca kontru. On te tjera na pogreške. Dakle, klinč zvuči dobro, ali teško je doći do njega", napisao je pa zaključio:

"Distanca je važna za Ngannoua. Ne želi doći do Furyja s načinom razmišljanja ‘daj nešto da dobiješ nešto‘, a ne treba ni odustati od tih prilika da mu se približi, ili na kraju pretjerati i prepustiti se profesionalcu koji zna kako kontrirati. Trebao je raditi na radu nogu, kretati se i ne pokušavati se odjednom naći ispred Furyja. Fintiranje će biti ključno. Možda Fury baci kontru sekundu prerano, a Ngannou otkloni opasnost i napravi ono što želi. Malim fintama ga treba natjerati da misli kako dolazi, a onda, nakon što Fury bude u pokretu, može sigurno ući. Ako Ngannou uspije plasirati neke napade, ima potencijal šokirati svijet".

Linker
03. svibanj 2024 00:37