K1 i Boks

Vasyl Lomachenko nakon ugovaranja meča protiv Haneyja: ‘Ja sam u svojoj glavi i dalje neporažen‘

Vasyl Lomachenko

 Williams Paul/Zuma Press/Profimedia
Sjajni ukrajinski boksač pomalo je iznenadio svojom izjavom

Fantastičan boksački meč nedavno je dobio službenu potvrdu. Devin Haney kao apsolutni prvak svijeta u lakoj kategoriji branit će sva četiri pojasa protiv Ukrajinca Vasyla Lomachenka (17-2, 11 KO).

Haney je pojaseve osvojio prošle godine porazivši Georgea Kambososa Jr.-a, a iste godine ih je i obranio, protiv istog tog protivnika. Nova obrana pojaseva čeka ga 20. svibnja (peti mjesec), a realnost je da ga ovaj put čeka ipak nešto teži protivnik.

Lomachenko je dugi niz godina kotirao kao najbolji boksač svijeta u očima mnogih. Oduševljavao je ‘‘Loma‘‘ svojom brzinom, radom nogu i tehnikom, ali dva poraza u karijeri bacila su mrlju na njegov status među najboljima. Gubio je Lomachenko u svom drugom profesionalnom nastupu, ali poraz podijeljenom sudačkom odlukom od Orlanda Salida nisu mu kritičari toliko zamjerili, koliko onaj od Teofima Lopeza u 10. mjesecu 2020. godine.

Lopez je tada jednoglasnom odlukom sudaca porazio Lomachenka, ali Ukrajinac nije klonuo duhom i vratio se s tri uzastopne pobjede. Sada će imati priliku okititi se i pojasevima svjetskog prvaka. Druga mu je to prilika za postati apsolutnim prvakom. Protiv Lopeza se borio za IBF titulu koja mu je nedostajala, ali na kraju je izgubio i svoja tri pojasa (WBC, WBO, WBA). Unatoč dvama porazima, Lomachenko smatra da je neporažen u profesionalnim vodama.

‘‘Ja u svojoj glavi nisam izgubio borbu u profesionalnom boksu. Zato tako mirno i jako dobro spavam. Ja sam neporažen u svojoj glavi i složit ćete se ako razumijete boks. Uzbuđen sam zbog 20. svibnja (peti mjesec). Ovo je moja druga prilika i dat ću sve od sebe. Hvala ‘Team Haneyju‘ na prilici. Svi smo spremni za ovo.‘‘, rekao je Lomachenko u obraćanju medijima.

Teško je objasniti što Lomachenko hoće reći. Poraz od Salida upisao je podijeljenom sudačkom odlukom, ali Lopez ga je porazio podosta uvjerljivom jednoglasnom odlukom. 119-109, 117-111 i 116-112 pokazale su sudačke kartice. Lomachenko može aludirati da je u lakoj kategoriji osjetno fizički manji od konkurencije, ali takva izlika ne radi mu nikakvu korist.

Poražen ili ne, radi se o sjajnom boksaču, a meč protiv Devina Haneyja jedva čekamo.

Linker
30. travanj 2024 08:42