K1 i Boks

(VIDEO) Usyk prezentirao nesvakidašnji način vježbanja, fanovi zabrinuti: ‘Pokušavaš li se ozlijediti kako bi otkazao meč?‘

Oleksandr Usyk

 Screenshot (instagram, Usykaa)
Ponajbolji boksač na svijetu oduševio je svojom koordinacijom i snagom, ali istovremeno je i zabrinuo fanove

Nešto više od mjesec dana udaljeni smo od meča između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja. Dva neporažena teškaša, dvojica svjetskih prvaka, sve četiri svjetske titule u igri. Teško boks može ponuditi nešto bolje od tog meča, a prvi put još od 1999. godine i Lennoxa Lewisa, dobit ćemo apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Tyson Fury ući će u ring kao favorit, unatoč blijedoj izvedbi u meču protiv Francisa Ngannoua. Kamerunac je odradio boksački debi protiv Tysona Furyja, ali uspio je upisati jedan nokdaun i meč je izgubio tijesnom i podijeljenom sudačkom odlukom.

Oleksandr Usyk također nije izgledao pretjerano impresivno u svom prošlom nastupu. Prekidom u devetoj rundi porazio je opasnog Daniela Duboisa, ali mnogi smatraju da je Dubois pogodio Usyka legalnim udarcem u petoj rundi i da je meč trebao biti prekinut. Međutim, sudac je procijenio da se radilo o udarcu u međunožje i Usyk je dobio nekoliko minuta za oporavak.

Fury i Usyk zapravo obojica imaju kontroverzne pobjede u svojim posljednjim nastupima, ali činjenica je da su pobijedili i zadržali svoj niz neporaženosti. Jedan od njih vjerojatno će izgubiti tu nulu u statistici poraza, a poznati analitičari već neko vrijeme zabavljaju se prognozama i analizama ovog meča.

Oleksandr Usyk tehnički je vjerojatno nadmoćniji boksač od Furyja, a određenu prednost ima u brzini i radu nogu. Furyjeve najveće prednosti leže u fizikalijama i upitno je može li Usyk premostiti tu prepreku. 15 centimetara Fury je viši od Usyka, a razlika u rasponu ruku iznosi čak 18 centimetara. Drastična je razlika i u kilaži. Tyson Fury nerijetko teži 120 kilograma ili čak i više, dok je Usyk uglavnom na stotinjak kilograma tjelesne težine. Razlika je ogromna, ali Usyk je u mečevima protiv Anthonyja Joshue dokazao da se može nositi s boksačima koji su osjetno fizički veći i snažniji od njega.

Kad je u pitanju kondicijska sprema, teško je izdvojiti boljeg. Obojica uvijek dolaze dobro kondicijski pripremljeni, iako je ponekad dojam da Fury nije pretjerano radio na fizičkoj i kondicijskoj spremi. Više puta su Fury i Usyk dokazali da mogu boksati 12 rundi u visokom tempu, a ne sumnjamo da će maksimalno spremni doći u Saudijsku Arabiju, 17. veljače (drugi mjesec) kada je na rasporedu njihov meč.

Mali dio svojih fizičkih priprema prezentirao je Usyk putem društvenih mreža. Ukrajinac je demonstrirao nesvakidašnji način treninga gdje istovremeno koristi dvije girje. Usyk zapravo izvodi takozvani ruski ‘‘swing‘‘, ali girje baca u zrak prilikom svakog zamaha. Osim fizičke i kondicijske spreme, Usyk ovime prezentira i dobru koordinaciju, ali fanovi nisu pretjerano oduševljeni njegovim treningom.

‘‘Tražiš li načine da se ozlijediš kako bi mogao otkazati meč?‘‘

‘‘Samo čekamo na ozljedu zbog ovakvog tipa treninga.‘‘

‘‘Neće biti dovoljno, on ne može podnijeti udarac u tijelo. Fury će ga nokautirati.‘‘

Ovo su neki od komentara na društvenim mrežama, ali mnogi su ipak impresionirani lakoćom kojom Usyk baca girje i izvodi ruski ‘‘swing‘‘.

‘‘Ovo je puno teže nego što se čini gledajući njega kako to radi.‘‘

‘‘Toliko puno vještine, nikada nas ne prestaje oduševljavati svojom koordinacijom. Godinama ovo govorim, Fury je gotov. Usyk će završiti njegovu karijeru.‘‘, napisao je jedan od Usykovih fanova.

Nadamo se, točnije, vjerujemo da Usyk dobro zna što radi i da se neće ozlijediti. Koliko god mi kao fanovi želimo meč između njega i Furyja, Usyk ga želi još više. Ukrajinac silno želi postati apsolutnim prvakom teške kategorije i sumnjamo da bi neopreznim treningom ugrozio priliku za ujedinjenje titula. Uostalom, stvarno lakoćom odrađuje te pokrete.

Linker
02. svibanj 2024 11:28