K1 i Boks

WBC odredio podjelu honorara za meč Furyja i Whytea, Dillian i Hearn će na ovo teško pristati

Dillian Whyte i Eddie Hearn 

 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
Uskoro ćemo saznati je li Dillianu Whyteu važniji napad na titulu ili novac koji bi time zaradio

Nastavlja se trakavica oko meča za boksačkog WBC prvaka teške kategorije između Tysona Furyja i privremenog prvaka te time obaveznog izazivača, Dilliana Whytea.

U redu bi bilo za početak opisati situaciju kakva je bila do jučer. WBC je nedavno odredio Whytea kao obaveznog izazivača, no tim promotora koji stoji iza Furyja tvrdio je da do meča neće doći. Kao razloge su navodili Whyteovu arbitražu s WBC-om, koja još uvijek traje, ali i činjenicu da Whyte i njegov tim traže podjelu prihoda 55-45 posto u korist Furyja ili deset milijuna dolara fiksno, što bi mu njegova privremena titula trebala osigurati. Iz Furyjevog tima odmah su reagirali te rekli da na tako što neće pristati.

Zbog svega toga se posljednjih dana pričalo kako će Fury odraditi meč u ožujku, koji neće biti za titulu, dok se ne razriješi situacija između WBC-a i Whytea. No, sad je WBC reagirao na način koji će se Whyte još puno manje svidjeti nego što bi bila opcija u kojoj bi morao malo pričekati napad na titulu.

Organizacija pod upravljanjem Mauricija Sulaimana sad je timovima odredila rok do 11. siječnja, što je razdoblje unutar kojeg međusobno moraju dogovoriti meč. Znajući da još nisu krenuli niti kontaktirati, a vjerojatno do tada niti neće, to već možemo otpisati. U tom slučaju odlazi se na licitaciju honorara, za koju je WBC već donio odluku po pitanju podjele honorara. Odredili su kako će to biti 80-20 posto u korist Furyja. I tu zapravo nastaje problem.

WBC može odbaciti pravilo o podjeli 55-45 posto, budući da u svojim regulacijama imaju dio koji im daje to pravo ukoliko, napisano točno ovim riječima, jedan boksač donosi izuzetnu marketinšku vrijednost. Tu se naravno misli na Furyja. No, podjela 80-20 nije moguća prema njihovim pravilima, gdje crno na bijelo piše kako je 70-30 maksimalna moguća razlika u honorarima. Dakle, WBC je ovom odlukom odlučio ignorirati svoja vlastita pravila.

Što na ovaj način preostaje Whyteu? Jedna opcija je arbitraža, odnosno reakcija na WBC-ovo kršenje vlastitih pravila, no već jednu arbitražu s njima trenutno vodi i time bi samo sve dodatno odgodio. Preostale dvije opcije su jasne. Prihvatiti ovakvu podjelu ili odustati od svoje pozicije izazivača.

Teško je sve što se događa prokomentirati, no ne možemo kroz razmišljanje ne pokušati povezati neke stvari. Prije svega onu da Fury nema ambiciju boriti se protiv Whytea te da to uopće ne skriva. Isto tako, znamo kako je njegov američki promotor Bob Arum u jako dobrim odnosima sa Sulaimanom. A Sulaiman? Taj je čovjek posljednjih godina napravio toliko štete svjetskom profesionalnom boksu da bi nam trebao jedan poseban tekst da njegovo djelovanje opišemo. Tko zna, možda ga uskoro na ovom portalu vidimo.

Sve u svemu, ne sumnjamo kako Dillian Whyte i njegov promotor Eddie Hearn imaju podosta glavobolja po pitanju ovog meča.

Linker
11. svibanj 2024 14:38