K1 i Boks

WBC-ov predsjednik otkriva: ‘Uvrstit ćemo Jakea Paula na rang ljestvicu ako porazi Furyja‘

Jake Paul i Tommy Fury

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Mauricio Sulaiman navodno poštuje Jakea Paula i planira mu pružiti priliku kao svakom drugom boksaču

Šest pobjeda u šest profesionalnih nastupa, od toga četiri nokautom. To je boksački rezime Jakea Paula. Globalno poznati YouTuber početkom 2020. godine odlučio se okušati u boksačkom ringu, a protivnik mu je bio AnEsonGib, također YouTuber. Paul je slavio nokautom u prvoj rundi.

Veću pažnju priskrbio si je kasnije te godine nokautiravši košarkaša Natea Robinsona u drugoj rundi. Bio je to zbilja brutalan nokaut, a Paul si je tom pobjedom priskrbio borbu protiv Bena Askrena, bivšeg UFC-ovog, Bellatorov i ONE-ovog MMA borca.

Askren je borac s hrvačkom podlogom i stojka mu je definitivno najslabija strana u borilačkom repertoaru, ali svejedno su mnogi očekivali da će barem namučiti jednog YouTubera s daleko manje borilačkog staža. To se nije dogodilo i Paul je slavio nokautom u prvoj rundi. Nate Robinson kao bivši NBA igrač izdržao je dulje u ringu s Paulom nego bivši Bellatorov i ONE-ov prvak.

Tyron Woodley kao bivši UFC-ov prvak trebao je zaustaviti ‘‘hype‘‘ oko Jakea Paula, ali Woodley je čak dvaput uspio izgubiti od Paula. Posebno težak bio je poraz u revanšu kad ga je Paul brutalno nokautirao u šestoj rundi borbe.

Svi su Paula prozivali da pomno bira protivnike i da odabire hrvače među MMA borcima. Kako bi ušutkao kritičare, Paul je ugovorio borbu protiv Andersona Silve, borca kojeg mnogi vide kao najvećeg majstora stojke među MMA borcima. Silva posjeduje i određeno iskustvo u profi boksu, ali Paul je i njega porazio.

Kritike su ovaj put dolazile zbog Silvinih godina (47), a mnogi smatraju da se radi o namještenim mečevima. Jake je također pod kritikama da se nikad ne bori s profesionalnim boksačima, ali i to bi se trebalo promijeniti 26. veljače (drugi mjesec). Paul će tada boksati protiv Tommyja Furyja (8-0) koji je ujedno i polubrat Tysona Furyja.

Porazi li i Furyja, Jake će ušutkati još jedan dobar dio svojih kritičara. Paul konstantno tvrdi da je u boks ušao s ozbiljnim namjerama da postane svjetskim prvakom i da se natječe s najboljima. Iako ga mnogi ne smatraju ozbiljnim po tom pitanju, Paul bi pobjedom protiv Furyja mogao napraviti ozbiljan korak ka nekim većim rezultatima i opcijama u boksu.

Naime, WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman potvrdio je za Sky Sports da će WBC uvrstiti Paula na svoju službenu rang ljestvicu ukoliko porazi Tommyja Furyja.

‘‘Jake Paul je blizak WBC-u već nekoliko godina, počevši od prvog eventa koji je promovirao u Ujedinjenom Kraljevstvu, kad se njegov brat Logan borio protiv KSI-ja. Jake je tada osvojio WBC-ov amaterski pojas boreći se na preliminarnom dijelu priredbe (protiv Dejija Olatunjija). Jake je posvećen ovom sportu, a WBC neće tolerirati diskriminaciju. On zaslužuje iste šanse koje imaju i drugi boksači. Prezentirao je svoju udaračku moć, popravio je svoje vještine, a pokazao je i tvrdu bradu. Tommy Fury predstavlja dobar izazov u obračunu dvojice neporaženih boksača.‘‘, rekao je Sulaiman.

Nema sumnje da će ovaj Sulaimanov potez biti okarakteriziran kao pokušaj da WBC uzme dio kolača koji se veže uz Jakeove mečeve. Pokušavat će Sulaiman gurati narativ da cijene Paula kao boksača, ali teško će im itko povjerovati.

Linker
15. svibanj 2024 12:11