Ostalo

Forbes objavio listu najplaćenijih sportaša u posljednjih godinu dana: Samo jedan borac se našao na listi

Canelo Alvarez

 Ulises Ruiz/AFP/Profimedia
Meksikanac Canelo Alvarez uspio se plasirati na visoko peto mjesto u poretku

Forbes je vjerojatno najpopularniji i najuspješniji poslovni magazin na svijetu, a mnogi njihove rang ljestvice uzimaju kao najrelevantnije kad su u pitanju financije, točnije zarade i bogatstva najuspješnijih biznismena na svijetu.

Forbes nerijetko izbacuje i raznorazne rang ljestvice kad su u pitanju zarade sportaša, pa su tako prije dva dana objavili i listu 10 sportaša koji su ostvarili najveće zarade u proteklih godinu dana. Dakle, radi se o periodu od 1. svibnja (peti mjesec) prošle godine pa sve do 1. svibnja ove godine. U slučajevima gdje se tekuća sezona u nekim sportovima nastavlja i nakon tog datuma (npr. NBA doigravanje, većina europskih nogometnih liga itd.), Forbes u računicu uvrštava i plaću koju ti sportaši zarade do kraja tekuće sezone.

Listu ove godine predvodi Cristiano Ronaldo koji je u proteklih godinu dana uprihodio čak 136 milijuna američkih dolara. Odlazak u saudijski Al Nassr sigurno mu je pomogao da podeblja svoje prihode, jer prošle godine je završio na trećem mjestu ove ljestvice sa zaradom u iznosu od 115 milijuna američkih dolara.

Drugo i treće mjesto također su zauzeli nogometaši. Lionel Messi sa 130 milijuna dolara završio je drugi, dok je Mbappe s 10 milijuna dolara manje zauzeo treće mjesto u poretku najvećih zarada među sportašima. Lista je u nastavku ispunjena pretežno golferima i košarkašima, ali u poretku su se našli jedan tenisač i jedan boksač.

Iako se Roger Federer umirovio u devetom mjesecu prošle godine, Švicarac je nastavio zarađivati velike cifre, a u proteklih godinu dana uprihodio je 95,1 milijun američkih dolara.

Kad su predstavnici borilačkih sportova u pitanju, samo je Meksikanac Canelo Alvarez pronašao svoje mjesto unutar top 10. Canelo je prošle godine odradio mečeve protiv Dmitryja Bivola i Gennadyja Golovkina, a kroz sva svoja primanja, Canelo je zaradio čak 110 milijuna dolara. To ga pozicionira na peto mjesto ovog poretka, ispred poznatih golfera poput Dustina Johnsona i Phila Mickelsona te odmah iza košarkaša LeBrona Jamesa (119,5 milijuna).

Vrijedi dodati da su ovih 10 sportaša s liste upisali rekordnu zaradu otkako Forbes vodi tu evidenciju, točnije od 2014. godine. Ukupna zarada ovih 10 sportaša u proteklih godinu dana iznosi oko 1,11 milijardi američkih dolara. Dosadašnji rekord iznosio je 1,06 milijardi dolara, a postavljen je 2018. godine. Sve veći utjecaj Bliskog istoka utječe na pomicanje granica, ali treba uzeti u obzir i inflaciju zbog koje iznosi također rastu.

Inače, nekoć je ovim listama harao Floyd Mayweather. Umirovljeni američki boksač drži prvo i drugo mjesto kad je u pitanju najveća zarada unutar godinu dana. 2018. godine imao je zaradu od 285 milijuna dolara, a 2015. godine predvodio je listu s rekordnim iznosom od 300 milijuna dolara. Četiri puta je završio na prvom mjestu ove ljestvice i to ga također čini rekorderom, a nitko osim njega nije uspio preći 200 milijuna dolara zarade u jednoj godini.

Svoje mjesto na ovogodišnjoj ljestvici vjerojatno bi našao i Conor McGregor, ali Irac nije nastupao u proteklih 12 mjeseci i stoga nije ispunio zahtjeve za uvrštenje na ljestvicu. 2021. godine Conor je bio prvoplasirani u poretku najvećih zarada među sportašima, a tada je zaradio 160 milijuna dolara.

Linker
02. svibanj 2024 10:16