Ostalo

‘I bogati plaču‘: Proteklog vikenda svjedočili smo najemotivnijem oproštaju u povijesti MMA-a

Angela Lee

 Screenshot (youtube, One Championship)
27-godišnja Angela Lee okončala je svoju karijeru prije nego je i dočekala svoje najzrelije borilačke godine

‘‘Los ricos también lloran‘‘, naziv je meksičke sapunice, a u prijevodu na hrvatski, radi se o sapunici naziva ‘‘I bogati plaču‘‘. Iskreno, nikada u životu nisam pogledao niti jednu epizodu te sapunice i stoga neću pokušavati povući neke paralele s tom sapunicom. Poslužit ću se ipak naslovom spomenute telenovele.

I bogati plaču - nerijetko ovu izreku čujemo u situaciji gdje netko od nas ‘‘običnih smrtnika‘‘ zavidi bogatima na njihovom životu i činjenici da su financijski slobodni. Nebrojeno puta mogli smo se uvjeriti da financijska sloboda ne donosi nužno sreću i bezbrižnost. Sreća je puno više od financijske slobode, a dokaz su brojni slučajevi dijagnosticirane depresije kod bogatih i poznatih osoba.

Od malih nogu imala je jasan cilj

Borkinja Angela Lee daleko je od kategorije najbogatijih osoba na svijetu, ali sigurno je zaradila sasvim pristojnu svotu novca kroz svoju karijeru, a dosegla je i status ponajveće zvijezde u jednoj od najpoznatijih borilačkih organizacija na svijetu.

‘‘Angela Lee bez dileme bila je zaštitno lice ONE Championshipa.‘‘, rekao je Chatri Sityodtong prije nekoliko dana, a Chatri Sityodtong inače je predsjednik spomenute organizacije.

Zavirite li na službenu web stranicu ONE Championshipa i pronađete li tekst koji opisuje Angelu Lee, pronaći ćete vrlo zanimljivu rečenicu koja se tiče njenog života, njenog odrastanja i njene borilačke karijere.

‘‘Čim je naučila hodati, roditelji su ju upoznali s borilačkim vještinama.‘‘, jedna je od rečenica kojom ONE opisuje Angelu Lee.

Njeni roditelji Ken Lee i Jewelz Lee oboje su strastveni ljubitelji i poznavatelji borilačkih vještina, a svoju strast marljivo su prenosili na svoju djecu (sva njihova djeca bave se borilačkim sportom). Wikipedia navodi da se Angela Lee natjecala u borilačkom sportu već kao 6-godišnjakinja, a profesionalni MMA debi odradila je 2015. godine, s nepunih 19 godina.

‘‘Submissionom‘‘ u prvoj rundi Angela je porazila Ayu Saber, a u razmaku od godinu dana uslijedile su još četiri pobjede ‘‘submissionom‘‘ i jedna pobjeda na bodove. Ta pobjeda na bodove došla je u petom mjesecu 2016. godine, u meču protiv Mei Yamaguchi. Nakon pet iscrpljujućih rundi, Angela Lee porazila je 13 godina stariju protivnicu i s nepunih 20 godina postala je inauguralnom ONE-ovom prvakinjom atom kategorije.

Već tada bilo je jasno kako će Angela Lee biti borkinja u koju će ONE puno ulagati i od nje će praviti jedno od zaštitnih lica organizacije. Angela je opravdala povjerenje i nizala je pobjedu za pobjedom.

Problem sa skidanjem kilaže bio je kap koja je prelila čašu

Činilo se da Angela Lee ima savršen život. Od malih nogu bila je u borilačkom sportu, osvajala je medalje gdje god bi se pojavila, a 20. rođendan dočekala je kao prvakinja velike organizacije kao što je ONE Championship. Što je drugo mogla poželjeti, zapitali bi se mnogi. Tu dolazimo do onog da ‘‘I bogati plaču‘‘.

‘‘Imala sam 20 godina, živjela sam svoj san. Godinu ranije, postala sam prvom ženskom prvakinjom u povijesti ONE Championshipa. Uslijedile su uzastopne obrane titule u 2017. godini i upravo sam kupila novi, novcati automobil. Upoznala sam i muškarca koji je kasnije postao moj suprug. Zaručili smo se i bila sam uzbuđena jer sam mogla planirati svoje vjenčanje. Bila sam najsretnija u svom životu. Život je bio dobar.‘‘, prepričavala je Angela Lee u nedavno odrađenom intervjuu za ‘‘The Players Tribune‘‘, a potom je krenuo zaplet priče.

‘‘Došao je mjesec studeni (11. mjesec). Pripremala sam se za posljednju obranu titule te godine, ali stvari su krenule nizbrdo za mene. Pritisak, stres i očekivanja počela su uzimati danak. Bila sam fokusirana samo na jedno i mislila sam da je nadolazeća borba najvažnija stvar u mom životu. Gledajući unatrag, tada sam imala sve što sam mogla poželjeti, ali nisam to u potpunosti cijenila. Dovela sam se u poziciju gdje je skidanje kilaže bila najvažnija stvar na svijetu. Govorila sam sama sebi: ‘Ako ne odradiš ovo, sve ćeš izgubiti‘. Takav mentalitet može biti koristan za jednu sportašicu, ali ponekad je i dvosjekli mač. Ja sam se dovela u poziciju gdje sam predaleko gurala svoj um.

Nisam mogla prestati razmišljati o sramoti koja bi uslijedila ako se ne pojavim na meču. Kao netko tko nikada nije propustio bilo kakav meč ili natjecanje u svom životu, to me užasavalo. Došla sam do točke gdje sam bila spremna izuzeti se iz ‘jednadžbe‘, radije nego što bih se nosila s onim što bi uslijedilo.‘‘, objasnila je Angela.

U nastavku priče, Angela Lee isticala je kako nije htjela iznevjeriti svoju obitelj, ali skidanje kilaže jednostavno nije išlo po planu. Angela je preteška ušla u trening kamp i bilo je sve jasnije da neće uspjeti skinuti kilažu.

‘‘Otišla sam u sobu i rasplakala sam se. Sjećam se kako sam brzo prehodala sobu i otišla sam na vagu. Stala sam na vagu i shvatila sam kako imam još 12 ‘pounda‘ (5,44 kg) za izgubiti. Zbog testa hidracije u ONE-u, morate postepeno skidati vašu kilažu kroz pravilnu dijetu. Nikad teža nisam ušla u trening kamp i kilaža više nije htjela ići dolje. Tijelo se borilo protiv mene, a vremena je bilo sve manje. Ostala su samo dva tjedna do leta na meč. To me slomilo. Raspala sam se i više me nije bilo briga. Htjela sam naći izlaz iz ove borbe, a tada su stvari postale uistinu loše. Teško mi je pričati o ovom dijelu, ali dogodila se situacija gdje su svi u kući zaspali, a ja sam otišla u kupaonicu. Pokušavala sam slomiti svoju ruku, a zatim sam si pokušavala prouzročiti potres mozga. Sve sam pokušala da pobjegnem iz situacije u kojoj sam se našla, ali kad mi ništa od toga nije pošlo za rukom, odlučila sam sjesti u automobil i prepustiti se sudbini.

Htjela sam da završi taj osjećaj s kojim sam se borila. Osjećala sam kao da je to (samoubojstvo) jedina opcija u tom trenutku. Bila sam preplašena pričati ikome o tome i bojala sam se što će moja obitelj misliti o meni, što će svijet misliti o meni.‘‘, osjećaji su s kojima se Angela Lee borila krajem te 2017. godine.

Ono što je uslijedio, jest pokušaj samoubojstva. Angela Lee planirala je oduzeti svoj život inicirajući prometnu nesreću, ali srećom, Angela je preživjela prometnu. Nedugo nakon što se probudila iz nesvijesti, pronašli su ju ljudi koji su joj pomogli, Angela Lee uspješno se izvukla iz meča za koji nije mogla skinuti kilažu, ali nitko nije znao što se uistinu dogodilo, osim jedne osobe.

‘‘Iako sam tajila svijetu što se dogodilo, ipak sam ispričala istinu jednoj osobi, suprugu Bruni. U vrijeme prometne nesreće, on je radio u inozemstvu, u Singapuru. Došao je kući (na Havaje) čim je saznao što se dogodilo. Sjedili smo u automobilu, a on me ispitivao: ‘Angela, što se dogodilo? Jesi li zaspala? Ne razumijem, što se dogodilo?‘. Osjećala sam se kao da je on nekako znao da se nešto dogodilo i u tom trenutku sam se rasplakala. ‘Ne, nisam zaspala. To nije bila prometna nesreća. Namjerno sam to učinila.‘‘‘, otvorila se Angela svom suprugu, a potom je prepričala kako je on reagirao.

‘‘Bruno je bio šokiran, naravno. Ali bilo mu je drago jer sam mu rekla istinu. Također je bio i jako zbunjen jer nije znao s čime se nosim. Nakon što sam mu sve ispričala, samo me zagrlio i držao u svom naručju. Osjećala sam veliko olakšanje. Stvarno sam to trebala i bila sam jako zahvalna jer me pitao što se dogodilo. Morala sam nekome ispričati, više od ičega htjela sam nekome prepričati. Nakon što sam mu ispričala, on je učinio da osjećam sigurno i voljeno.‘‘, pojasnila je Lee utjecaj svog supruga u njenim mentalnim bitkama.

Ipak, uz svu podršku supruga, Angela Lee morala je riješiti svoje probleme sama sa sobom. Dugo je vodila te bitke, ali korak po korak, stvari su sjedale na svoje mjesto i Angela se uspjela oporaviti.

‘‘Polako, ali sigurno, počela sam se oporavljati, dio po dio. Počela sam s najmanjim stvarima, kao što su fokus na disanju kad god bih osjetila napad panike. Udisala bih četiri sekunde, zadržala bih dah sedam sekundi, a zatim bih polako izdisala, otprilike osam sekundi. To bih činila više puta, sve dok ne počnem normalno disati. Još jedna stvar koja mi je pomogla bilo je pisanje. Pisala bih sama sebi i objašnjavala ih probleme s kojima se nosim. Zatim bih napravila listu 10 stvari na kojima sam zahvalna u tom trenutku, ali ponekad ne bih uspjela navesti 10 stvari. Započela bih s jednom, a postepeno bi se broj povećavao. Često bih se izlagala suncu i odlazila bih šetati u prirodu. Vrijeme provedeno sa životinjama također je pomagalo, jer uvijek sam bila ljubitelj pasa.‘‘, otkrila je Angela neke od metoda koje su joj pomogle u teškim trenucima.

Nastupima se vratila u petom mjesecu 2018. godine, a Mei Yamaguchi i dalje je čekala revanš protiv Angele Lee. Ponovo je Angela slavila jednoglasnom odlukom sudaca i treći put je obranila titulu prvakinje.

Uslijedio je pokušaj osvajanja titule u slamka kategoriji, ali Angela je upisala dva poraza u dva nastupa unutar više kategorije. Prvakinja Xiong Jing Nan porazila je Angelu Lee u meču za titulu, do pobjede je došla tehničkim nokautom u petoj rundi. Bio je to prvi i jedini Angelin poraz prekidom, a istoj borkinji revanširala se šest i pol mjeseci ranije. Xiong Jing Nan spustila se u slamka kategoriju sredinom 10. mjeseca 2019. godine, ali Angela Lee jednostavno je kraljica atom kategorije. Kao što je Jing Nan porazila Angelu prekidom u petoj rundi, tako je Angela Lee uzvratila na gotovo isti način. Lee je također slavila prekidom u petoj rundi, ali nije se radilo o nokautu, nego o ‘‘submissionu.‘‘

Uslijedila je 2,5-godišnja pauza zbog trudnoće i poroda, a Lee se vratila u trećem mjesecu prošle godine. Sjajan meč odradile su Stamp Fairtex i Angela Lee, a Lee je došla do pobjede ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi. Kasnije te godine Lee se ponovno borila za titulu u slamka kategoriji, ali uslijedio je novi poraz od Xiong Jing Nan. Nitko vjerojatno nije niti slutio da će to biti njen posljednji nastup.

Teška obiteljska tragedija bila je okidač za završetak sportske karijere

Naime, krajem 2022. godine, Angelina 18-godišnja sestra Victoria tragično je preminula i bila je to prekretnica u Angelinom životu. Najpopularnija ONE-ova borkinja odlučila se povući iz sporta nakon teške obiteljske tragedije.

Angela je odlučila stati na kraj svom pritisku s kojim se bori velik dio svog života. Da, Angela Lee od Boga je darovana nevjerojatnim talentom i njen život prožet je uglavnom uspjesima i pohvalama sa svih strana. Međutim, svaki način života nosi svoj križ, pa tako i život Angele Lee.

Dovoljno je zamisliti kako je Angela Lee pokušala okončati svoj život jer nije mogla skinuti kilažu za svoj meč. Naravno, stvar je puno kompleksnija. Angela Lee dio je obitelji u kojoj se od malih nogu teži isključivo uspjesima, zlatnim medaljama i titulama. Neuspjeh nije opcija, pa čak ni pod cijenu života. Bojala se Angela Lee čak i natuknuti svojoj obitelji da bi mogla doživjeti neuspjeh, a sav taj pritisak očito je bio previše za tako mladu djevojku.

Trebala je Angela Lee barem još deset godina biti jedna od predvodnica ONE Championship brenda, ali 27-godišnju Angelu više nećemo gledati u kavezu.

Jedan od najemotivnijih oproštaja od ovog sporta

Proteklog vikenda na ONE Fight Night 14 eventu u Singapuru, Angela Lee rekla je svoje konačno zbogom sportskoj karijeri. Bio je to jedan uistinu emotivan trenutak i teško se prisjetiti emotivnijeg povlačenja iz ovog sporta.

Sa suzama u očima Angela je kročila prema kavezu, noseći pojas prvakinje na svom ramenu. Držeći oproštajni govor, Angela se vidno mučila s pronalaskom riječi. Govor je bio prožet konstantnim ‘‘gutanjem knedli‘‘ i Angela se nalazila na rubu plača.

Muk na tribinama u trenucima dok bi Angela govorila sjajan je prikaz poštovanja koje singapurska publika gaji prema Angeli Lee. Pomno su slušali svaku njenu riječ, a kad god bi ‘‘zapela‘‘, publika bi ju podigla i dali bi joj snagu da uputi još pokoju riječ.

‘‘Samo želim reći hvala fanovima, ONE-u, Chatriju (Sityodtongu), mom timu i svima ostalima. Bilo je jako puno borbi unutar i izvan kaveza. Posljednja stvar koju želim reći borcima i svima koji ovo gledaju: Najveća borba koju ćete voditi nije ona s protivnicima koji će se naći ispred vas. Najveću borbu vodimo sami sa sobom. Svi se mučimo s problemima, ali svi se moramo boriti. Svakog dana kad se odlučimo izdići nad problemima, postajemo pobjednici. Hvala vam puno i volim vas.‘‘, za kraj je poručila Angela Lee.

Nakon što je održala govor i položila pojas na sredinu kaveza, borkinja nadimka ‘‘Unstoppable‘‘ (‘Nezaustavljiva‘) uputila se prema izlazu iz kaveza. Dvoranom u Singapuru začuli su se stihovi pjesme Sia-ine pjesme ‘‘Unstoppable‘‘. Po izlasku iz kaveza, Angela Lee zastala je na tren, rukama je prošla po ogradi kaveza, svjesna da je to njen konačni oproštaj. Koliko god bilo teško, sigurno je osjetila i velik osjećaj olakšanja.

Sportska karijera i sav pritisak koji je ta karijera nosila, konačno su iza nje. Angela Lee više se neće buditi s mislima da ju čeka novi dan u kojem mora biti najbolja na svijetu. Zajedno s pojasom, Angela je u kavezu ostavila i taj teret koji od malih nogu nosi na svojim leđima.

Ali njena borba tu ne završava.

Životna borba nastavlja se dalje. Više neće biti svjetala reflektora i gromoglasne podrške publike, kao što neće biti niti pritiska koji je nosila borilačka karijera. Neće biti ni ONE-ovog kaveza.

Borilište će sada biti van kaveza, u njenom domu i prostoru koji ju okružuje, a bitke će izgledati nešto drukčije nego dosad. Kao što je u kavez ulazila sa svojim timom iza sebe, tako će Angela i u životnu borbu ulaziti sa svojim timom. Glavni dio tog tima biti će njen suprug Renato Pucci, prva osoba kojoj se Angela otvorila. S njime je ušla u bitku protiv same sebe i svojih mentalnih problema. Nakon što je napustila kavez i ostavila borilačku karijeru iza sebe, Angela Lee pošla je u zagrljaj svog supruga. Zajedno s njime nastavit će svoju životnu borbu.

image

Angela Lee sa svojom obitelji

Screenshot (youtube, One Championship)

Angela je u kavezu ostavila pojas za koji se godinama borila, a životna borba ne nudi nikakav zlatni pojas pobjednicima. Angelu Lee sada čeka borba za neke posve druge motive, a jedan od glavnih motiva zasigurno je i malena kćerkica Ava Marie koju je zajedno sa suprugom nosila ostavljajući svoju karijeru iza sebe.

Motivi će biti i osobna sreća te mirnoća uma. To su borbe koje nikad ne prestaju i s kojima se svi borimo u svakodnevnim životima, a umirovljena Angela Lee odlučila je pomoći onima koji vode najteže bitke.

Angela je pokrenula neprofitnu organizaciju naziva ‘‘Fightstory‘‘.

‘‘Naša misija je inspirirati, zaliječiti i ujediniti svijet kroz priče, poteškoće i trijumfe boraca iz svih sfera života. Vjerujemo da govorenje istine, podizanje svijesti i izgradnja zajednice mogu spasiti živote.‘‘, misija je njene organizacije, a Angela Lee želi svijet učiniti boljim mjestom.

Angeli Lee od malih nogu usađena je misija postati najboljom borkinjom na svijetu. Tu misiju uspješno je odradila, ali put do vrha bio je popločen velikim mentalnim bitkama. Angela sada osjeća poziv olakšati svima koji vode bitke slične onim njenim, a ne sumnjamo da će biti jednako uspješna kao što je bila u svojoj borilačkoj karijeri.

Njen odlazak u mirovinu definitivno je jedan od najupečatljivijih trenutaka u povijesti ONE-a, a snimku njenog oproštajnog govora i napuštanja kaveza možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Angelinu kompletnu priču za ‘‘The Players Tribune‘‘ možete pročitati klikom na LINK.

Linker
27. travanj 2024 08:28