Ostalo

Mala škola MMA-a! Yaroslav Amosov obranio je pojas nastupom o kojem će se dugo pričati

Yaroslav Amosov

 Screenshot (twitter, Bellator)
29-godišnji Ukrajinac prezentirao je kako izgleda nastup borca kompletnog u svim segmentima MMA-a

Večerašnji Bellator 291 održan u Dublinu nije obilovao borbama s naročito zvučnim imenima, ali glavna borba večeri ponudila je obračun dvojice uistinu elitnih velteraša.

Yaroslav Amosov (27-0) kao prvak Bellatorove velter kategorije, branio je svoju titulu protiv privremenog prvaka, Logana Storleyja (14-2). Amosov je borac s nevjerojatnim nizom pobjeda, a Storley je jedini poraz u karijeri pretrpio 2020. godine upravo od Amosova. Tada je izgubio podijeljenom sudačkom odlukom, a danas je poražen uvjerljivom jednoglasnom odlukom sudaca (50-45 x3).

Ovo je meč u kojem je glavno pitanje bilo tko će bolje nametnuti svoj stil. Prvih pet minuta proteklo je isključivo u dominaciji Yaroslava Amosova. Logan Storley koji je poznat kao sjajan hrvač gotovo da nije niti pokušao hrvati u prvoj rundi, dok je Amosov jako lijepo radio u stojci, pogađao je s distance, a miksajući low kickove s boksačkim kombinacijama, napravio je podosta problema Storleyju. Prva runda definitivno je otišla na stranu Ukrajinca.

Amosov je i u drugoj rundi nastavio u istom ritmu. Sjajno se Ukrajinac kretao, a Storley je djelovao pomalo zbunjeno, odnosno nije pronalazio rješenje za taktiku Amosova. Počeo je Amosov sve češće bacati i ‘‘high kickove‘‘, a boksačke kombinacije bile su precizne jednako koliko u prvoj rundi, ako ne i više. Storley je sredinom runde imao jedan pokušaj ‘‘double leg‘‘ rušenja, ali Amosov je to lakoćom obranio. Storley je u par navrata pogodio boksačkim kombinacijama onda kada bi pritisnuo Amosova, ali to se jako rijetko događalo u prvih deset minuta.

Prekrasno je bilo gledati kako je Amosov rastavljao Storleyja po segmentima. Poigravao se Yaroslav s privremenim prvakom velter kategorije. Lagan na nogama, precizan sa svojim udarcima i savršeno koncentriran u obrambenim reakcijama. Takav je Amosov bio kroz prve tri runde. Sredinom treće runde blaže je i uzdrmao Storleyja jednim lijevom krošeom, a nakon nešto više od tri minute treće runde, Amosov je došao i do rušenja ‘‘double leg‘‘ rušenjem. Dominirao je Ukrajinac doslovno u svim segmentima borbe.

Nevjerojatno koliko je Storley izgledao loše od Amosova, iako se radi o dvojici trenutno najboljih velteraša u Bellatoru. Storley je djelovao barem dvije razine lošije od Amosova. Pokušaji rušenja nisu bili niti blizu uspjeha, a u stojci se nikako nije uspijevao nositi s Amosovim. Osim tehničke besprijekornosti, Amosov je oduševljavao i kondicijskom pripremom. U istom tempu borio se Amosov cijelo vrijeme i nije davao Storleyju niti trenutka predaha. Uspio je Amosov u četvrtoj rundi doći do još jednog rušenja, nakon što je sjajno pogodio Storleyja ‘‘low kickom‘‘. 210 naprema 81 bila je statistika udaraca u korist Amosova, minutu prije kraja četvrte runde. To vam dovoljno govori koliko je dominirao ukrajinski velteraš.

Logan Storley je u petoj rundi pokušavao hrvati više nego u prijašnjim rundama, imao je nekoliko dobrih pokušaja rušenja, ali Amosov je djelovao nepobjedivo večeras. Sve pokušaje Storleyja neutralizirao je bez većih problema, a u stojci je nastavio doslovno u identičnom tempu kao kroz prvih 20 minuta. Tko god je gledao ovaj nastup, mogao je uživati u jednoj od najimpresivnijih izvedbi ikad, kad su u pitanju mečevi za pojas u velikim MMA organizacijama. Amosov je Storleyju održao malu školu MMA-a i došao je do 27. pobjede u 27. profesionalnom nastupu.

Sumnjalo se da bi Amosov mogao doći u nešto lošijem izdanju, jer jedan dio 2022. godine proveo ja na ratištu u svojoj Ukrajini. Sudjelovao je Amosov u bitki za Irpin, svoj rodni grad, a posljednji nastup prije ovog današnjeg odradio je sredinom 2021. godine. Duga pauza nije nimalo loše utjecala na Amosova. Ukrajinac je došao bolji nego ikad, a veliku ulogu igrala je i motivacija s kojom je nastupio.

Amosov je najavio da će pobjedu posvetiti svojoj Ukrajini, a prijatelji s bojišta nagovorili su ga da otiđe braniti svoj pojas. Yaroslav je svojom pobjedom planirao podići moral suborcima u Ukrajini, a ovakvom izvedbom to mu je sigurno pošlo za rukom.

‘‘Ukrajinci, volim vas, volim vas moji ljudi. Jučer se navršilo godinu dana od početka rata. Želim se zahvaliti ukrajinskoj vojsci na obrani moje države. Molim vas, nemojte zaboraviti što se dogodilo. Slava Ukraini, hvala vam.‘‘, između ostalog poručio je Amosov svojim sunarodnjacima.

29-godišnji Ukrajinac u nevjerojatnom je pobjedničkom nizu i pitanje je postoji li velteraš u Bellatoru koji mu može stati na kraj, naročito kad se pojavi u ovakvom izdanju.

U sunaslovnoj borbi večeri, Jeremy Kennedy jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Pedra Carvalha, dok je domaća predstavnica Sinead Kavanagh uspjela poraziti Janay Harding, također jednoglasnom odlukom. Peter Queally upisao je treći poraz zaredom, a tehničkim nokautom porazio ga je Bryce Logan.

Kompletne rezultate Bellator 291 eventa pročitajte u nastavku teksta.

Linker
03. svibanj 2024 09:16