Ostalo

‘Mighty Mouse‘ smatra prijelaz u ONE punim pogotkom: ‘Najbolji borci nastupali su na obje strane svijeta‘

Demetrious Johnson

 Dennis Jerome Acosta/Zuma Press/Profimedia
Demetrious Johnson ne žali za odlaskom iz najjače svjetske MMA promocije

Podosta bizaran potez povukao je UFC u desetom mjesecu 2018. godine. Najjača svjetska MMA organizacija zamijenila je jednog od najvećih boraca u povijesti za Bena Askrena.

Demetrious Johnson otišao je u ONE Championship promociju, a spomenuti Askren otišao je u suprotnom smjeru. Bio je to period kad je UFC ozbiljno razmišljao o raspuštanju muha kategorije. Demetrious Johnson dva mjeseca ranije ostao je bez titule prvaka u toj kategoriji, a promocija je konstantno vršila pritisak na njega, smatrajući da nije marketinški isplativ.

Johnson je godinama pobjeđivao konkurenciju, ali svojom pojavom nije privlačio širu masu koja nije znala prepoznati njegov borilački potencijal. U doba Conora McGregora, Colbyja Covingtona i slični boraca kojima je ‘‘trash talk‘‘ u prvom planu, borci poput ‘‘Mighty Mousea‘‘ jednostavno nisu zanimljivi široj publici.

UFC se tako riješio borca kojeg mnogi vide kao jednog od najvećih u povijesti MMA-a, a tada neporaženi Ben Askren trebao se pokazati dobrim poslovnim potezom. Ispostavilo se da Askren uopće nije na razini najboljih UFC-ovih velteraša te je upisao jednu kontroverznu pobjedu i dva uvjerljiva poraza. Nakon toga se umirovio, dok Demetrious Johnson i dalje pruža jako dobre nastupe u azijskoj promociji.

Nije ‘‘DJ‘‘ još uspio doći do titule prvaka u toj promociji, a priliku je imao u četvrtom mjesecu prošle godine. Adriano Moraes porazio ga je nokautom u drugoj rundi, ali 27. kolovoza (osmi mjesec), Johnson će imati novu priliku za poraziti Moraesa.

‘‘Schmo‘‘ se ususret tom meču našao s Demetriousom te su odradili intervju u kojem su se dotakli spomenute razmjene koju je UFC odradio 2018. godine, kao i same borbe za pojas koja ga čeka krajem osmog mjeseca.

‘‘Ne, ne trebam titulu. Ja sam jako zadovoljan s pojasom, kao i bez pojasa. Mislim da je moj prelazak u ONE bio dobar potez za mene, kako s poslovne strane, tako i zbog toga što se mogu dodatno testirati. Mislim da se najbolji borci svijeta moraju uspješno boriti bilo gdje na svijetu. ‘‘, započeo je DJ, a zatim je povukao paralelu s legendama sporta.

‘‘Kad pogledate ‘Rampage‘ Jacksona, Mauricia ‘Shogun‘ Ruu, Wanderleija Silvu, ‘Cro Copa‘...ta lista ide unedogled. Takvi tipovi započeli su u Aziji, a zatim su završili u Americi. Ja sam započeo u Americi, a sada završavam u Aziji. Drago mi je što sam dobio priliku boriti se na obje strane svijeta.‘‘

Nema sumnje da bi Johnson osvajanjem titule u ONE-u samo dodatno podebljao svoju ostavštinu, ali što se ostavštine tiče, po tom pitanju on se odavno osigurao. Još uvijek je rekorder kad su u pitanju uzastopne obrane UFC-ove titule prvaka (11), a Jon Jones jedini je borac uz njega koji je titulu uspješno obranio 11 puta. Jones ipak nije upisao 11 uzastopnih obrana titule.

Demetrious Johnson vlasnik je još mnoštva UFC rekorda, naročito onih koji se tiču muha kategorije, a bilo bi lijepo kada bi se upisao i u ONE-ovu povijest kao prvak njihove muha kategorije.

Linker
18. svibanj 2024 22:42