Ostalo

Najvećoj studentskoj sportskoj udruzi u Hrvatskoj prijeti gašenje? Zagrebački SUBOS moli za pomoć!

SUBOS BJJ sekcija

 Subos
SUBOS je mjesto gdje je jako puno mladih napravilo svoje prve sportske korake, a u posljednjih 20 godina je kroz nju prošlo nevjerojatnih 20 tisuća mladih!

Hrvatska akademska športska udruga SUBOS, osnovana 2004. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, nakon više od 20 godina aktivnog promoviranja sporta, ove je godine ostala bez “krova nad glavom”.

Kao i mnogi drugi objekti, tako su i zgrade FER-a oštećene u potresu, zbog čega je započeo veliki projekt obnove fakulteta koji će trajati nekoliko godina. Za vrijeme trajanja obnove, odlučeno je da će sportska dvorana Martinovka biti korištena kao dekanat, dok će se drugi dio dvorane prenamijeniti u učionice u kojima će se održavati nastava. Iz čega proizlazi da ako udruga SUBOS ubrzo ne pronađe novi raspoloživi prostor, nažalost, velika je šansa da se zbog nekoliko godina trajanja obnove, članovi, volonteri i studenti nikada više neće okupiti, a udruga će se trajno ugasiti.

Nakon odluke o prenamjeni studentske sportske dvorane Martinovka, osim SUBOS-a, bez adekvatnog prostora za treniranje, tjelovježbu i sport općenito, ostali su i brojni drugi zagrebački fakulteti kao i sportski savezi. Dvorana Martinovka bila je centar studentskog sporta na Sveučilištu u Zagrebu, a ovim ukidanjem njezine stožerne funkcije i uloge - sport u akademskoj zajednici - bez mogućnosti vježbanja i treniranja ostalo je na tisuće studenata i mladih akademskih građana.

image

Članovi SUBOS-a čiste dvoranu

Subos

Najveća sportska studentska udruga u Hrvatskoj - 20.000 mladih

Osnovana 2004. godine, udruga SUBOS je s vremenom postala najveća studentska i akademska sportska udruga u Republici Hrvatskoj. Udruga je 2006. godina bila i jedna od osnivačica Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza, u sklopu kojeg djeluje i danas. Misija udruge obuhvaća promociju sporta u akademskoj zajednici, poticanje mladih na zdrav život i bavljenje sportom, umrežavanje te njegovanje domoljublja i fair-playa.

Udruga provodi treninge kroz različite sportske sekcije poput: brazilske jiu-jitse, grappling hrvanja, kempa, taekwondoa, tajlandskog boksa, boksa i funkcionalnog treninga snage i kondicije. Kroz ove i druge sekcije u posljednjih 20 godina u udruzi se sportom bavilo preko 20.000 mladih što SUBOS čini najvećom i najaktivnijom studentskom i akademskom sportskom udrugom u Republici Hrvatskoj.

image

Seminar Željka Mavrovića

Subos

Socijalna uključivost i mjesto gdje su svi jednaki

Tijekom svog djelovanja udruga je djelovala po principu široke dostupnosti svojih sadržaja studentskoj populaciji, ali i široj zajednici. Iz tog razloga članarina je dvadeset godina bila najniža u gradu Zagrebu, svega od 60 do 90 kuna, dok je zadnje godine bila 20 eura. Valja naglasiti da članarina nikad nije bila obavezna nego dobrovoljna, čime se bavljenje sportom željelo omogućiti svima.

U suradnji sa katedrama tjelesnog na raznim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, udruga omogućava izvršavanje obveza kolegija „Tjelesna i zdravstvena kultura“ sudjelovanjem na treninzima udruge. Također, udruga je tokom svog djelovanja osim edukativno-rekreativnih, ostvarila i profesionalne sportske uspjehe na državnoj i regionalnoj razini, od kojih se izdvajaju osvajanje službenih državnih prvenstava u brazilskoj jiu-jitsi te grappling hrvanju. Od ove godine udruga broji i jednog reprezentativca hrvatske ju-jitsu reprezentacije.

Osim svakodnevnih treninga, udruga je kontinuirano provodila i druge aktivnosti koje promiču sport, volontiranje i društveno odgovorno ponašanje. Svake godine, udruga je provodila dobrovoljne radne akcije čišćenja i uređenja dvorane Martinovka, organizirala je sportske izlete i kampiranja mladih diljem Hrvatske te održavala razne turnire i seminare. Tako je zanimljivo za istaknuti organizaciju mnogih turnira u hrvanju za djecu i odrasle kao i međunarodne radionice Rogera Gracieja. Također, valja spomenuti i projekt oslikavanja dvorane gdje su studenti Likovne Akademije Sveučilišta u Zagrebu oslikali zidove dvorane i izradili murale sportske tematike.

image

Članovi SUBOS-a s osvojenim medaljama na BJJ prvenstvu Hrvatske

Subos

Može li u Hrvatskoj opstati sportska udruga koja nije komercijalna?

S obzirom da je cilj udruge i dalje osiguravati široku dostupnost sadržaja te omogućiti kvalitetne treninge članovima, SUBOS je u potrazi za privremenim rješenjem koje će poslužiti do završetka obnove FER-a i dvorane Martinovka.

Udruga SUBOS se oduvijek vodila idejom da bavljenje sportom među mladima treba i mora biti dostupno apsolutno svima, kako zbog samog sporta, tako i zbog umrežavanja mladih zbog čega je članarina oduvijek bila simbolična i dobrovoljna.

Komercijalni prostor nije jeftin, a ako udruga bude prisiljena otići u jedan takav, izgubit će se bit postojanja udruge, njezina glavna misija i otvorenost prema svima. Cijena članarine tada više neće moći biti simbolična, što znači da će, kao i drugdje, sport postati luksuz.

image

Grappling turnir za dječji uzrast

Subos

Udruga SUBOS traži novi prostor i moli za pomoć

SUBOS je udruga koja je uvijek promicala sport, volontiranje, humanitarni rad, domoljublje i prave vrijednosti, a sada se našla u realnoj opasnosti da zauvijek zatvori svoja vrata. Svi članovi SUBOS-a i dalje vjeruju da će udruga ponovno imati adekvatan prostor za sport i treniranje, ali i da će neki novi mladi u njoj pokazati svoj sportski duh. Može se reći da priča o ovoj sportskoj udruzi spada u jednu od najpozitivnijih priča u domeni rekreativnog sporta i studentskog života općenito,, a ostalo je za vidjeti hoće li se nastaviti.

Svi volonteri, treneri, tajnici, voditelji sekcija i svi uključeni članovi, svoj posao obavljaju s velikom ljubavlju čineći sve kako bi udruga funkcionirala i svojim članovima donosila vrijedna iskustva, poznanstva, uspomene i zadovoljstvo bavljenja sportom.

Ako na bilo koji način možete pomoći udruzi u potrazi za novim prostorom, molimo Vas da kontaktirate udrugu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i/ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Svi članovi bit će vam zahvalni.

image

Članovi SUBOS-a

Subos

AKCIJA SKUPLJANJA SREDSTAVA ZA OPREMU

RADNE AKCIJE UREĐENJA DVORANE

ROGER GRACIE U SUBOSU

PRILOG O SUBOS NA HRT-u

SUBOS BJJ

SUBOS GRAPPLING

Linker
02. svibanj 2024 17:56