Ostalo

ONE-ov veliki event doživio teške udarce: Rodtang neće nastupiti, a upitan je i Adriano Moraes

Adriano Moraes i Demetrious Johnson

 Screenshot (youtube, One Championship)
Posebna pravila azijske organizacije napravila su podosta problema mnogim borcima

Jako velika očekivanja postavio je ONE od svoje večerašnje ONE on Prime Video 1 priredbe. Radi se o njihovom prvom eventu koji će se emitirati na Amazon Prime streaming servisu, a termin održavanja priredbe prilagođen je američkoj publici (event započinje u noći s petka na subotu, od 2:00h ujutro).

Najbolja azijska borilačka organizacija pokušava se na taj način dodatno probiti na američko tržište i jako je bitno kakav će prvi dojam ostaviti. Priredili su čelnici ONE-a fantastičan ‘‘fight card‘‘, no na dan vaganja, priredba je doživjela teške udarce.

Polufinale ONE-ovog muay Thai turnira u muha kategoriji ostalo je bez vjerojatno glavnog favorita za osvajanje turnira. Rodtang Jitmuangnon koji je ujedno i prvak kategorije otkazao je svoj nastup protiv Michaela Savvasa. Naime, sjajni tajlandski borac nije odradio obavezni hidratacijski test koji se u ONE-u provodi te mu nije dopušteno odraditi službeno vaganje. Nije poznato zašto Rodtang nije uspio odraditi taj test, no pretpostavlja se da ga je zdravstveno stanje spriječilo u tome.

Umjesto njega uskočio je Panpayak Jitmuangnon (247-31-3), nekadašnji Rodtangov sparing partner. 26-godišnji Panpayak trebao se boriti na ONE 160 eventu ranije danas, ali sada uskače u polufinale turnira gdje ga čeka Michael Savvas.

Drugi polufinalni par također je upitan jer Walter Goncalves pao je na hidratacijskom testu, ali danas će imati novi pokušaj prolaska tog testa. Njegov protivnik Superlek Kiatmookao uspješno je odradio svoje profesionalne dužnosti.

Ako se pitate što je taj hidratacijski test, radi se uzorku urina kojim se ispituju čestice unutar urina. Postoji posebna skala kojom se iskazuju rezultati, a ONE inzistira da ta vrijednost iznosi 1.0250 ili niže. u slučaju da je premašena gornja granica, ONE dopušta priliku za još jedan test. Do povišenih rezultata dolazi iz raznoraznih razloga, ali dehidracija je jedan od glavnih i ONE na taj način pokušava spriječiti pretjerano dehidriranje boraca kako bi skinuli kilažu.

Problem s ovim nastao je i kod jednog od sudionika glavne borbe večeri. Adriano Moraes trebao bi večeras braniti svoj pojas u ONE-ovoj muha kategoriji (MMA), a protivnik mu je legendarni Demetrious Johnson. Moraesov hidratacijski test pokazao je rezultat u iznosu 1.0288 i time je prekoračio gornju granicu. Demetrious Johnson uspješno je odradio vaganje i taj test.

Moraes će tijekom dana imati novo testiranje, a ukoliko zadovolji, sve će se nastaviti po planu. Preostaje vidjeti kakve će posljedice Moraes snositi u slučaju da ne odradi sve po propisanom. Nije poznato hoće li se meč održati i hoće li Moraesu biti oduzet pojas u tom slučaju. Više ćemo saznati tijekom dana.

Jonathan Haggerty, bivši ONE-ov muay Thai prvak muha kategorije također je trebao nastupiti, ali on je svoj nastup protiv Amira Naserija otkazao zbog bolesti. Sjajni britanski borac trebao je u petom mjesecu nastupiti u četvrtfinalu Grand Prix turnira, ali i tada je nastup otkazao zbog zdravstvenih razloga.

U svakom slučaju, ONE-ov veliki event trenutno je u velikim problemima, no nadamo se kako će ‘‘main event‘‘ ostati netaknut te da ćemo moći uživati u sjajnim borbama koje su priredili za svoj debi na Amazonu.

Linker
19. svibanj 2024 01:15