Ostalo

Tužna vijest potresla BJJ zajednicu: Preminuo je Orlando Sanchez, nekoć ponajbolji grappler svijeta

Orlando Sanchez

 Instagram (orlando Sanchez)
Američki majstor vještina u parteru iznenadno je preminuo u 41. godini života

Velik gubitak zadesio je svijet BJJ-a i grapplinga. 40-godišnji Orlando Sanchez nažalost je preminuo, a što je dovelo do iznenadne smrti ovog elitnog grapplera, trenutno nije poznato. Neslužbene informacije govore da je preminuo u snu, a da se ranije kroz život borio sa srčanim problemima. Orlando je u drugom mjesecu sljedeće godine trebao proslaviti 41. rođendan.

Vijest o smrti jedne od poznatijih figura u svijetu grapplinga potvrđena je od strane Gracie Barra dvorane u kojoj je Sanchez dugi niz godina trenirao. Orlando je preminuo još u četvrtak navečer.

‘‘Vijest o smrti profesora Orlanda Sancheza duboko nas je rastužila. Hvala ti što si bio odličan prijatelj i jedan od naših najboljih sportaša. Svojim naporima koje si ulagao natjecatelj, profesor, vlasnik škole (škola BJJ-a) i predstavnik regije, ostavljaš naslijeđe čvrstine, ljubaznosti i odanosti. Hvala ti što si dijelio znanje s ostalima i što si Jiu-Jitsu ostavštinu proširio svijetom. Počivaj u miru, Profesore Orlando Sanchez. Uvijek ćemo te pamtiti. Gracie Barra tim želi utjehu u srcu njegove obitelji i prijatelja.‘‘, oproštajna je poruka Orlandovog BJJ tima.

Orlando Sanchez bio je nositelj crnog BJJ pojasa, a do tog ostvarenja došao je nakon samo četiri godine treninga. To ga je činilo jednim od najbržih američkih BJJ majstora kad je u pitanju napredak kroz sustav pojaseva. 2015. godine okitio se titulom ADCC svjetskog prvaka u kategoriji preko 99 kilograma, a na putu do zlata porazio je prave legende poput Deana Listera i Vinnyja Magalhaesa. U finalu je bio bolji od Jareda Doppa. Osvajanje ADCC Svjetskog prvenstva vjerojatno je najveći uspjeh koji jedan grappler može ostvariti u tom sportu.

Nastupio je Sanchez i ove godine na ADCC Svjetskom prvenstvu, ali Max Gimenis porazio ga je u prvom krugu. Odradio je Sanchez i pet profesionalnih MMA nastupa, a pobijedio je u svih pet. Triput je slavio nokautom, a dvaput ‘‘submissionom‘‘, a posljednji MMA nastup upisao je još 2015. godine.

Osim po uspjesima u grappling, BJJ-u i MMA-u, Sancheza borilačka javnost pamti i po ekscesu koji je nastupio prošle godine tijekom grappling sparinga između njega i Seana Stricklanda.

Tokom grappling razmjena, Sanchez se poslužio tehnikom kojom je izazvao naglu ekstenziju Stricklandove ruke, konkretnije podlaktice. Radi se o tehnici izrazito sličnoj takozvanom ‘‘Mir Locku‘‘. Takav zahvat opasan je za rame protivnika, no Sanchez je ugrozio lakatnu i palčanu kost UFC-ova borca. Strickland je osjetio oštru bol, a njegova reakcija bila je burna jer smatra da se radi o tehnici koja nema svoje mjesto na takvom sparingu. Stricklanda je posebno zasmetalo što se Orlando poslužio tom tehnikom nekih mjesec dana uoči Seanovog meča protiv Uriaha Halla.

Sukob je ipak nije pretjerano eskalirao, a Strickland je na koncu uspješno nastupio protiv Halla. Podijeljene reakcije javnosti izazvao je taj konflikt. Neki su stali na Stricklandovu stranu, dok su neki branili Orlanda. Strickland i Orlando brzo su izgladili svoje nesuglasice i među njima nisu postojale nikakve dodatne tenzije.

Upravo večeras Sean nastupa u glavnoj borbi večeri na UFC Fight Night 216 eventu, a nadamo se da smrt Orlanda Sancheza neće pretjerano utjecati na njegovu izvedbu i mentalnu pripremu za meč protiv Jareda Cannoniera.

Što se Orlandove obitelji tiče, iza njega ostaju supruga i troje maloljetne djece.

Orlando Sanchez, počivao u miru Božjem.

Linker
01. svibanj 2024 23:56