Ostalo

(VIDEO) Legendarni Zuluzinho brutalno nokautiran u Minsku: Bizarno pravilo dovelo ga je do poraza

Zuluzinho vs. Petr Romankevich

 Twitter (caposa)
Brazilski gorostas licem je ‘‘poljubio pod‘‘ nakon što je primio udarac koljenom u glavu

Vremena slavnog Pridea iznjedrila su raznorazne netipične borce koji su se odlikovali svojim fizikalijama, ogromnom kilažom i sličnim ‘‘anomalijama‘‘ zbog kojih su privlačili pažnju publike. Bob Sapp vjerojatno je jedan od najpoznatijih primjera, ali među takvima se svakako ističe i Wágner da Conceição Martins.

Brazilac poznatiji kao Zuluzinho svoj MMA debi upisao je 2003. godine, a 2005. godine debitirao je u Prideu. Nokautom u prvoj rundi pobijedio je Henryja Millera, a zatim je uslijedio meč protiv legendarnog Fedora Emelianenka. Fedor koji je inače bio među fizički manjim teškašima, na vaganju je težio nešto manje od 106 kilograma, a Zuluzinhu je vaga pokazala 154.7 kilograma. Zulu je imao i 17 centimetara prednosti u visini jer se radi o dvometrašu, ali Fedor mu je nanio prvi poraz u njegovom osmom profesionalnom nastupu. Samo 26 sekundi bilo je dovoljno Emelianenku da dođe do pobjede tehničkim nokautom.

Zuluzinho je nakon toga gubio redom od Minotaura, Butterbeana i Guilhermea dos Anjosa te je postalo jasno kako ogromni Brazilac jednostavno ne može parirati borcima na visokoj razini. Od kraja 2010. godine pa sve do sredine 2018. godine, Zuluzinho nije nastupao, a tijekom 2019. godine odradio je tri nastupa pod okriljem Megdana. Pobijedio je sva tri puta nokautom u prvoj rundi, a karijeru je nastavio pod okriljem ruske AMC Fight Nights promocije.

Yusup Shuaev porazio ga je većinskom odlukom u drugom mjesecu ove godine, a Zuluzinho je proteklog vikenda odradio svoj drugi nastup pod okriljem AMC-a. 44-godišnji Brazilac borio se protiv Bjelorusa Petra Romankevicha (4-1-0, a meč nije izašao iz prve runde. Desetak sekundi prije kraja runde, Romankevich je sjajno pogodio koljenom u glavu brazilskog gorostasa koji je pao ‘‘kao pokošen‘‘ i licem je poljubio pod kaveza. Treba napomenuti kako je Zuluzinho ranije tijekom meča bio gornji u ‘‘full mountu‘‘, ali sudac je vratio borce u stojku i Zuluzinho je ostao bez dominantne pozicije. Kasnije se dogodio spomenuti udarac koljenom i Zulu je brutalno nokautiran.

Event se održavao u Minsku, u Bjelorusiji pa stoga neki mogu zaključiti kako se radilo o sudačkom navlačenju za domaćeg borca, ali ovdje treba naglasiti kako se radi o pravilu koje je AMC-ov predsjednik Kamil Gadzhiev implementirao prije pet mjeseci. Naime, Gadzhiev je naredio kako će u njegovoj promociji borci biti vraćeni u stojku već nakon 60 sekundi provedenih u parteru, neovisno o tome koliko je dominantna pozicija i odvija li se nekakva akcija. Dakle, čak da je borac i u pokušaju ‘‘submissiona‘‘, ako je otkucalo 60 sekundi, sudac mora vratiti borce u stojke. Zanimljiv, ali nelogičan pokušaj izmjene pravila.

Bio je to 11. Zuluzinhov poraz u karijeri, a osam ih je upisao nokautom. 14 je pobjeda iza njega, a sljedeći nastup čeka ga već 24. rujna (deveti mjesec). Serigne Ousmane Dia bit će njegov protivnik na eventu MMA Attack promocije. Senegalac je također borac koji nerijetko teži oko 150 kilograma na vaganju i zajedno bi mogli premašiti 300 kilograma. Što reći, osim da publika i dalje ponekad voli pogledati ovakve mečeve.

Linker
07. svibanj 2024 16:41