Ostalo

Završeno je Svjetsko prvenstvo u hrvanju: Hrvatska bez medalje, Jordan Burroughs ispisao povijest

Jordan Burroughs

 Berit Roald/AFP/Profimedia
Proteklih tjedan dana u Srbiji se održavalo Svjetsko prvenstvo u hrvanju

Veliku privilegiju dobila je Srbija onda kada im je dodijeljeno domaćinstvo ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u hrvanju. Beogradska Štark arena od 10. do 18. rujna (deveti mjesec) ugostila je gotovo sve najbolje hrvače svijeta i publika je mogla uživati u vrhunskim izvedbama.

Ako se pitate zašto je gore navedeno da su gotovo svi najbolji hrvači nastupili, tako je napisano iz razloga što ruski i bjeloruski hrvači nisu imali pravo nastupa na ovoj smotri. Ruski savez odlučio je ne žaliti se Sportskom arbitražnom sudu (CAS-u) i stoga hrvači poput Abdulrashida Sadulaeva, Romana Vlasova, Magomeda Kurbanova itd. nisu mogli nastupiti.

Očekivano su američki hrvači bili najuspješniji na takvoj smotri, a turnir su završili s ukupno 15 medalja, od čega je sedam zlatnih. Dok u grčko-rimskom hrvanju nisu osvojili niti jednu medalju, pravu žetvu medalja imali su u hrvanju slobodnim stilom.

Kyle Snyder u izostanku Sadulaeva prošetao se kategorijom do 97 kilograma. Protivnici su mu u četiri nastupa uzeli ukupno dva boda, a on ih je osvojio ukupno 24. U finalu je pobijedio Batyrbeka Tsakulova, ruskog hrvača koji je nastupao pod slovačkom zastavom. Snyder je slavio rezultatom 6-0.

Jedan od najzanimljivijih finalnih obračuna trebala je ponuditi kategorija do 86 kilograma. David Taylor III i Hassan Yazdani godinama vladaju tom kategorijom. Iranac je 2021. godine slavio u finalu Svjetskog prvenstva, a Taylor je iste godine bio bolji u finalu Olimpijskih igara. Ponovno su se Yazdani i Taylor susreli u finalu, ali američki hrvač uvjerljivo je slavio rezultatom 7-1. Yazdani je ipak jedini koji je došao do boda protiv Taylora. 10-0, 11-0, 12-0, rezultati su kojima je Taylor došao do finala. Uistinu maestralno odrađen turnir od strane jednog od najboljih hrvača na svijetu u ovom trenutku.

J‘den Cox u kategoriji do 92 kilograma nije uspio doći do zlata, a bolji je bio Iranac Kamran Ghasempour. Ipak, Kyle Dake i Jordan Burroughs opravdali su očekivanja američke hrvačke javnosti i ponovno su osvojili zlata. Dakeu je to četvrto uzastopno zlato na SP-u i 31-godišnjak ima potencijala obarati rekorde koje je postavio Jordan Burroughs.

Jedna od najvećih hrvačkih zvijezda došla je do svog šestog zlata na SP-u. 34-godišnji Jordan u finalu je slavio protiv 21-godišnjeg Iranca Mohammada Nkhodija. Čak je i iranska publika ustala i zapljeskala Burroughsu nakon pobjede, a kako ne zapljeskati čovjeku koji je postao američkim rekorderom. Naime, niti jedan američki hrvač nije osvojio sedam zlatnih medalja na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Burroughs je 2012. godine osvojio zlato na OI u Londonu, a sa šest svjetskih titula, ispisao je povijest američkog hrvanja. Radi se o ostvarenjima kakvima se ne mogu pohvaliti legende poput Brucea Baumgartnera, Marka i Davea Schultza, kao niti Kurt Angle ili Dan Gable. Među aktivnim hrvačima, Kyle Snyder i Kyle Dake su na četiri zlatne medalje.

Što se naših predstavnika tiče, Hrvatska je poslala ukupno pet predstavnika u Beograd. Svi su nastupili u grčko-rimskom načinu hrvanja. Ivan Lizatović, Pavel Puklavec, Antonio Kamenjašević, Filip Šačić i Vjekoslav Luburić predstavljali su Hrvatsku, a nažalost, sva petorica nastupe su okončali već nakon prvog izlaska na strunjaču.

Jako dobrim uspjehom može se pohvaliti Srbija koja je turnir završila s ukupno pet medalja. Sebastian Nađ, Mate Nemeš, Ali Arsalan i Zurab Datunashvili uzeli su najsjajnija odličja u hrvanju grčko-rimskim stilom, a Stevan Mičić došao je do bronce u hrvanju slobodnim stilom.

Japan je turnir završio sa sedam zlatnih medalja kao i Amerikanci, a većinu medalja uzeli su u ženskoj konkurenciji. Turci su prema ‘‘team rankingu‘‘ najuspješnija nacija u grčko-rimskom hrvanju kad je ovo SP u pitanju, a Srbi su tu zauzeli treće mjesto. Azerbajdžan je drugi.

Japanke su najuspješnije hrvačice, a iza njih su se smjestile Amerikanke i Kineskinje. U hrvanju slobodnim stilom Amerikanci su bili uvjerljivo najbolji, a iza njih prema timskom bodovanju su Iranci i Japanci.

Linker
15. svibanj 2024 16:05