Regija

Darko Stošić uoči meča karijere: ‘Brži sam, jače udaram i osjećam se bolje nego ikad!‘

Darko Stošić

 Screenshot (youtube, Ksw)
30-godišnji srpski borac ovog vikenda borit će se za KSW-ov pojas teške kategorije

Protekla godina bila je savršena za Darka Stošića. Ponajbolji srpski MMA borac debitirao je u KSW-u, a u razmaku od šest mjeseci, upisao je tri pobjede. Michala Kitu i Michala Wlodareka je nokautirao, dok je Michala Andryszaka savladao podijeljenom sudačkom odlukom.

Nakon neuspješne epizode u UFC-u, Stošić se vratio teškoj kategoriji i ponovno je zablistao. Tri pobjede unutar jedne kalendarske godine, dovele su ga do napada na titulu prvaka. Phil De Fries (20-6-0) trenutno je prvak KSW-ove teške kategorije i Stošića čeka težak zadatak.

35-godišnji Britanac također je nekoć nastupao u UFC-u, no vrhunac karijere proživljava u najjačoj poljskoj MMA promociji. Šest nastupa upisao je De Fries pod okriljem KSW-a, a slavio je u svih šest. Titulu je osvojio odmah u debiju i uspješno ju je branio pet puta.

De Fries je posljednji nastup odradio u četvrtom mjesecu prošle godine, a nokautom u drugoj rundi zaustavio je tadašnjeg prvaka poluteške kategorije, Tomasza Narkuna. KSW-ov prvak teške kategorije imat će prednost od 11 centimetara u visini, a pretpostavka je kako će biti teži 15-ak kilograma od Stošića. Naravno da će De Fries svoju taktiku bazirati na tim prednostima te će pokušati odvesti borbu u parter.

Ipak, Stošića čeka vjerojatno najveća borba u dosadašnjoj karijeri i nema sumnje da je vrhunski pripremljen. Stošić je u razgovoru za Fight Site najavio meč protiv De Friesa, pričao je i o planovima vezanim za nastavak karijere. Više o tome možete pročitati u nastavku teksta.

Poznato je kako u posljednje vrijeme često treniraš u Varšavi. Kako je došlo do treniranja u Poljskoj i suradnje s WCA gymom? Zbog čega si se odlučio na treninge tamo?

''Slučajno sam došao na tu ideju. Uzevši u obzir da često dolazim u Poljsku, palo mi je na pamet 'zašto ne bih spojio lijepo i korisno te trenirao tamo'. Imajući u vidu da je (Jan) Blahowicz iz Poljske, sigurno bi mi pomoglo da odem tamo i treniram s njima. Stupio sam u kontakt i nakon toga počeo sam dolaziti, a to se ispostavilo kao dobar potez. Dobro su me prihvatili i jedni drugima bitni smo za sparing.''

Phil De Fries neporažen je u KSW-u i dominantno vlada teškom kategorijom. Radi se o borcu koji je osjetno teži od tebe i to će zasigurno pokušati iskoristiti. Gdje vidiš svoje prednosti u ovom meču, a što eventualno trebaš izbjegavati iz njegovog arsenala?

''Svjestan sam da je iskusan i dobar borac. Ali s druge strane, ja se osjećam bolje nego ikad u svakom smislu. Brži sam, jače udaram i dosta sam popravio kondiciju. On opet ima samo svoju težinu i dobru kontrolu u parteru, tako da ću pokušati izbjeći parter i voditi svoju igru.''

Odlično si se snašao u KSW-u i dojam je da uživaš nastupajući za njih. U razgovoru za KSW International, izjavio si kako si potpisao novi ugovor na 4 borbe te planiraš ostati još 1-2 godine u KSW-u. Gdje se vidiš nakon toga? Nadaš li se povratku u UFC?

''Da, stvarno se dobro osjećam u KSW-u i obnovili smo ugovor. Daleko je da sad razmišljam što će biti poslije KSW-a. Dokle god ima smisla da budem ovdje i dok se dobro osjećam, nema razloga da razmišljam o drugim organizacijama.''

Ostanimo još malo pri UFC-u. Jamahal Hill, borac koji te pobijedio u tvom posljednjem nastupu za promociju, djeluje sve impresivnije i sada je 10. u poretku izazivača. Sve svoje pobjede u UFC-u, osim one protiv tebe, upisao je prekidom. Sva tri suca dala su ti jednu rundu protiv Hilla, a rušio si ga čak šest puta. Žališ li za propuštenim prilikama u mečevima protiv Hilla i Nzechukwua ili te ohrabruje činjenica da si se ravnopravno nosio s takvim borcima?

''Kako kažu, za prolivenim mlijekom ne vrijedi žaliti. Znam da sam bio bolji od svih njih. Nažalost u tom trenutku dok sam bio u UFC-u, nisam bio u svom elementu. Drago mi je da se ispostavilo da borci protiv kojih sam se borio pripadaju u top 10 na svijetu.''

Phil De Fries u jednoj od najava izjavio je kako ćeš nakon prve runde sjesti i pitati se ''što je meni ovo trebalo?''. On smatra da ćeš brzo shvatiti o kakvom se borcu radi te da ćeš se teško nositi s njegovim tempom. Imaš li ti kakvu poruku za De Friesa?

''Ja ga poštujem, ali on je taj koji cijelo vrijeme priča. Vidjet ćemo tko će se pitati na dan borbe.''

Linker
14. svibanj 2024 16:34