Regija

Ekskluzivni intervju Gorana Reljića: ‘Nakon operacije kralježnice rekli su mi da se nikada neću vratiti sportu.‘

Goran Reljić

 Screenshot (youtube, Aca Mma)
Rusi su na njega ostavili najbolji dojam, dok za Engleze nema riječi hvale

Goran "Ghost" Reljić svojevrsni je veteran borilačkog sporta koji se okušao u najboljim svjetskim promocijama. Četiri puta je nastupao pod okriljem UFC organizacije, osvajao pojaseve u KSW-u i boksu golim šakama, a trenutno nastupa za Rusku ACA organizaciju. Ususret svojem idućem izazovu Goran je za Fight Site progovorio o svojoj karijeri, teškoj operaciji kralježnice, promocijama za koje je nastupao te njihovim odnosom prema borcima, honorarima te još mnogim drugim zanimljivostima.

Možeš li reći nešto o tome kako si počeo svoju borilačku karijeru, što te navelo uopće da se počneš baviti borilačkim sportovima i kada je to točno bilo?

"Sve je počelo 2003. godine, a do tada sam promijenio nekoliko sportova i intenzivno dizao utege kroz srednju školu. Na nagovor prijatelja sam otišao na jedan trening tradicionalne Jiu Jitse odakle je sve zapravo krenulo. Bio sam veliki Jiu Jitsu entuzijast i tu sam se kompletno pronašao i bavio se time dugo vremena. Nisam uopće radio na udaračkim tehnikama niti me to onda imalo zanimalo. Borbe koje sam radio u početku su bile strogo vođene na taj način; rušenje na pod i traženje zahvata."

Nekoliko godina kasnije, točnije 2008. nakon 7 odrađenih borbi prešao si u UFC organizaciju. Možeš li ispričati kako je do toga došlo i svoje iskustvo iz prve borbe za njih?

"Imao sam 23 godine kada sam potpisao ugovor, a s 24 sam se prvi put borio za njih. Bio sam tek drugi Hrvat koji se borio u njihovoj organizaciji, prvi je bio Cro Cop. Prvu borbu sam odradio na glavnom dijelu priredbe i osvojio bonus za borbu večeri. Bio sam jedan od rijetkih koji su u svojem prvom nastupu za UFC osvojili taj bonus."

Nakon te borbe pauzirao si zbog ozljede leđa, možeš li reći što se točno dogodilo i koliko je trajao oporavak?

"Imao sam tešku operaciju kralježnice L5-S1 dijela, čak mi je rečeno da se nikada neću uspjeti vratiti sportu. Dvije godine sam pauzirao i nakon toga sam se vratio borbama ali izgubio sam taj neki početni žar i nisam više imao tu motivaciju kao nekada. Vjerojatno je ta ozljeda utjecala i na samopouzdanje."

Četiri borbe odradio si u UFC-u nakon čega si prešao u KSW gdje si odradio još 5 borbi i okitio se pojasom prvaka. Možeš li reći nešto više o tome?

"Moja prva borba za njihovu organizacije bila je 2013. godine protiv bivšeg prvaka UFC-a Jana Blachowicza za titulu KSW prvaka. Tu borbu izgubio sam na bodove. Nakon toga sam odradio borbu protiv Karola Celinskog kojeg sam pobijedio na bodove, a zatim i protiv Tomasza Narkuna kojeg sam također pobijedio. Nakon toga sam dobio priliku za napad na pojas gdje sam pobijedio Attilu Végha i tako postao prvi Hrvat koji se okitio pojasom prvaka KSW organizacije. Kasnije sam izgubio taj pojas u uzvratu protiv Tomasza Narkuna."

Borio si se također u boksu golim šakama gdje si osvojio titulu svjetskog prvaka. Možeš li reći nešto o tome, kao i o ozljedama koje se nerijetko događaju u takvim borbama i honorarima koje si dobivao u borbama?

"Prvi meč u "bare knuckle" boksu imao sam 2017 godine. Tada je bilo teško dobiti protivnika za borbu u MMA, pa sam se odlučio okušati u nečemu novome. Prvo sam pobijedio Rickyja Neldera u borbi u kojoj sam osvojio titulu prvaka, a zatim i Jimmyja McCroryja slomivši mu vilicu iako su oni taj meč proglasili kao "no-contest" jer se on žalio da sam ga udario glavom. Još jedan nastup sam imao u Liverpoolu protiv Kevina Thompsona i zadnji je bio protiv Dannyja Macintosha. Sve u svemu, Engleska nije bila dobro iskustvo, nisu bili korektni i nije mi to ostalo u dobrom sjećanju. Mislim da su te borbe nedovoljno plaćene i smatram da ne tretiraju borce s respektom kojim bi trebali."

Trebao si odraditi borbu protiv Marka Martinjaka, no ona se nije održala.

"Tako je. Pokušavali su nas nagovoriti da odradimo tu borbu pošto smo i on i ja pobijedili sve Engleze tada i zato su nas htjeli upariti što smo mi na koncu odbili."

Zadnjih nekoliko borbi odradio si u Rusiji na Absolute Championship Akhmat (ACA) promociji gdje si ostvario 2 pobjede i jedan poraz. Kakvi su ti dojmovi iz Rusije i jesu li oni ispali korektni?

"Akhmat je najteža promocija u kojoj sam se ikada borio, teža i od UFC-a jer ruski borci su po meni najbolji na svijetu. Čast mi je biti dio takve promocije gdje tretiraju borce s apsolutnim respektom. Tamo postoji jedan određeni respekt prema sportašima za razliku od nekih ostalih promocija."

Kako si se spremao za svoju nadolazeću borbu koju imaš u Rusiji idućeg mjeseca i možeš li prokomentirati protivnika?

"Evgeny Erokhin je stojkaš, ima opasne ruke i nokauter je. Moram biti spreman neutralizirati njegove napade i kontrirati ga, uključiti sve elemente slobodne borbe, kako stojku tako i parter. Sparirao sam s Ivanom Vitasovićem u Puli, a idući tjedan dolazi Aleksandar Rakić i još cijela skupina ljudi koji su s njim pa ću s njima još odraditi treninge." - zaključio je "Ghost".

Linker
14. svibanj 2024 17:28