Regija

‘Miočića čeka lagan posao, pobijedit će u prvoj rundi! Ngannou? Sve podsjeća na onaj slučaj...‘

Zelg Galešić, Stipe Miočić i Francis Ngannou
 Goran Sebelic/CROPIX, Screenshot/YouTube UFC
Hrvatska borilačka ikona odgovorila nam je na nekoliko bitnih, ali i vrlo popularnih pitanja

Nakon više od tri godine Stipe Miočić i Francis Ngannou ponovno će se sastati u slavnom UFC-ovom kavezu. Ovoga puta susret najboljih teškaša svijeta neće se održati u spektakularnom ambijentu kakav su početkom 2018. stvorila grla 16 tisuća navijača. Umjesto pred punim tribinama bostonskog TD Gardena, u noći sa subote na nedjelju, Stipe i Francis razmjenjivat će udarce u lasvegaškom APEX kompleksu, malom UFC-ovom centru koji je u ovo pandemijsko doba poslužio kao savršeno rješenje za priredbe iza zatvorenih vrata.

Iako smo u uvodu naveli jednu bitnu razliku, neke stvari ipak će biti iste. Stipe u glavnu borbu UFC-a 260 ponovno ulazi kao prvak, ali i kao underdog, jer pogled na ponudu kladionica opet nam govori da su tečajevi na strani opasnog izazivača (1,80 - 2,00).

No, bio je kamerunsko-francuski nokauter favorit i uoči prvog susreta, a tada je Stipe, kao i puno puta tijekom karijere, ušutkao kritičare i dominacijom kroz punih 25 minuta borbe obranio svoju titulu.

"Mislim da ovoga puta Miočića čeka lagan posao. Očekujem pobjedu tehničkim nokautom u prvoj rundi", prognoza je Zelga Galešića, proslavljenog hrvatskog borca, a danas uspješnog trenera.

S prvim imenom pulskog 'Trojana' porazgovarali smo o nadolazećem spektaklu i dobili odgovore na nekoliko bitnih, ali i vrlo popularnih pitanja koja se ovih dana provlače MMA zajednicom.

Sve podsjeća na Adesanyu

Puno se priča o tome kako je Ngannou strašno napredovao od njihovog prvog susreta, no jesu li njegova posljednja četiri nastupa i četiri pobjede na koje je potrošio samo 162 sekunde, stvarno dovoljno dobar pokazatelj za izvlačenje takvih zaključaka?

"Ja nisam vidio apsolutno nikakav napredak. To vam je kao onaj slučaj s (Israelom) Adesanyom. Svi pričaju kako su od njegove borbe protiv (Marvina) Vettorija prošle tri godine i kako je napredovao. Svi ga hvale, a nitko to nije vidio. I onda ga gledamo protiv (Jana) Blachowicza i vidimo da u parteru izgleda kao totalni amater. Vjerujem da je ista stvar s Ngannouom. Jedno je uvježbavati nešto u dvorani, a drugo je ono što vidimo u radnom stažu. A on radnog staža - nema. Ja u ovim njegovim posljednjim nastupima nisam vidio ništa osim one jedne te iste kombinacije: prednji direkt - zadnji swing - prednji kroše. I brate mili, to je to. On ima eksplozivnost, agilnost, genetiku, ali ovaj taktički dio... Ima jako dobru obranu od rušenja, ali sve je to na istom nivou kao i kod prve borbe. Naravno, bio bi budala da u dvije godine ništa ne naučiš na treningu i ja sam siguran da je on naučio neke stvari. Ali, jedno je vježba s trening partnerom, a drugo to izvesti u situaciji kada je pitanje života i smrti. Dok to ne vidim svojim očima, ja neću reći da je napredovao."

Ngannou 2018. u svom kutu nije imao Erica Nicksicka. S poznatim trenerom iz Xtreme Couture dvorane u potpunosti surađuje tek nešto manje od dvije godine. Je li on tajno 'Predatorovo' oružje?

"On je jedan odličan taktičar koji bi trebao Ngannou reći da se pridržava svog principa borbe. On je sprinter, a sprinter ne može joggirati s maratoncem i misliti da će tako pobijediti. On ne smije apsolutno ništa mijenjati u svojoj borbi, kao što je to napravio prvi put. On se može nadati da će ovaj put pogoditi Miočića. Ako vi idete taktizirati s jednim od najboljih taktičara u povijesti teške kategorije, tu vam nema spasa. A Stipe je jedan od najboljih taktičara. Ngannou, s druge strane, to definitivno - nije. Ako on bude išao taktizirati, a na to računam, mislim da će ga Miočić brzo iscimati i da ćemo onda gledati brzi prekid borbe."

Poludistancu treba izbjegavati

Stipin put do pobjede?

"Krene li Ngannou eksplozivno, u tom slučaju mislim da bi Stipe trebao hvatati klinč i konstantno ići na rušenja. Znamo da je Ngannou u prvom meču obranio prvih nekoliko rušenja, a nakon toga je svako prolazio. Treba konstantno 'grindati' i gaziti prema naprijed. Znači biti vani ili biti u klinču. Druge nema. Poludistancu bi trebao izbjegavati. No, bude li Ngannou ekonomičniji s potrošnjom energije, e onda ga treba cimati. Zašto? Jer on na sve reagira, prije svega s prednjim direktom, a tu bi onda Stipe trebao pronaći put za svoj desni overhand."

Ngannouov put do pobjede?

"Mogu mu samo savjetovati da ne baca one swingove i krošee jer to je pročitana priča i ispod toga se Miočić može jako lako zavući. Njegova bi koncentracija trebala biti na prednjem direktu, možda koljenu, a na aperkatima sigurno. Ima dobar lijevi high kick koji više uopće ne koristi, a koristio ga je u prvim mečevima. Recimo da bi se on nekako trebao vratiti na usku i dijagonalnu kretnju."

Stipe se tri godine pripremao i borio s jednim te istim čovjekom, a ujedno i vrhunskim borcem - Danielom Cormierom. Je li to prednost ili nedostatak pred ovaj dvoboj?

"Iskreno, mislim da u sto mečeva između Ngannoua i Cormiera, Ngannou ne bi pobijedi niti jednom. Mislim da je Cormier noćna mora za borce poput Ngannoua. Nizak je i onim svojim čudnim gardom odlično radi blokade i tako zaustavlja sve što putuje od gore. Protiv njega je jako teško doći do cilja. Ali ipak je to igra stilova i to nije mjerljivo. No, on je jedna drugačija zvijer. Možda se Miočiću i bilo lakše stalno spremati za Cormiera nego za nekoliko različitih protivnika. Ukratko, ako se Stipe bude držao fokusa, koncentracije te svoje urođene mirnoće, koja je po meni jedna od najboljih na svijetu, mislim da će protiv Ngannoua imati lagan posao", zaključio je Galešić.

Linker
18. svibanj 2024 21:26