Regija

Sjajan nokaut Matea Šituma na drugoj ovosezonskoj FNC Armagedon priredbi, Vlasto Čepo uvjerljiv

Vlasto Čepo
 Damir Krajac/Cropix
Četvrtfinalni mečevi ovosezonskog FNC Armagedona nastavljeni su današnjim eventom

Održana je druga ovosezonska priredba u sklopu druge sezone FNC Armagedon turnira. Tjedan dana nakon prve priredbe, turnir je nastavio s četvrfinalnim dvobojima, a vidjeli smo niz dobrih dvoboja u svim kategorijama. Ukupno osam borbi održano je u sklopu turnira, a u svojevrsnom superfightu Vlasto Čepo pobijedio je srpskog borca Slobodana Đorđevića.

Perolaka kategorija: Nemanja Todorović (Srbija) vs. Erik Pletikos (Hrvatska)

19-godišnji srpski borac MMA je počeo trenirati s 13 godina, a njegov protivnik također je 19-godišnji Erik Pletikos. Hrvatski borac osvojio je ovogodišnji amaterski FNC turnir, a trenira u pulskom Trojan Teamu. Pletikos je izrazito nabrijano izgledao već na završnom ''staredownu''. Borci su izrazito agresivno započeli meč, a već nakon 30 sekundi borbe, Todorović dolazi do ''double-leg'' rušenja. Srpski borac pokušao je doći do konkretnije kontrole, no Pletikos je ostao vrlo miran i nakon minutu i pol partera, uspio je odmaknuti Todorovića i vratiti borbu u stojku. Ipak, Todorović ubrzo ponovno dolazi do rušenja. Borac iz Srbije jasno se držao svog plana i kontrolirao je borca iz Pule sve do kraja prve runde.

Drugu rundu Todorović opet brzo dolazi do rušenja i čini se kako je prepoznao svoj put do pobjede odlukom. Nemanja je drugu rundu kompletno kontrolirao svog protivnika u parteru. Pletikos je pokušavao nogama odgurnuti Todorovića, no premalo je ambicije pokazao ka ustajanju iz partera i srpski borac jednoglasnom je sudačkom odlukom slavio u četvrtfinalu perolake kategorije.

Catchweight -70kg (pobjednik nastavlja turnir u perolakoj kategorijI): Mateo Bolfan (Hrvatska) vs. Nejc Preložnik (Slovenija)

Matea Bolfana gledali smo i prošlog vikenda na prvoj ovosezonskoj priredbi kada ga je ugušio Denis Jurakić u drugoj rundi. Međutim, borac iz UFK Novi Zagreb uskočio je umjesto Marka Šarića te dobio novu priliku za nastaviti svoj put u turniru. Slovenac Nejc Preložnik ima 22 amaterska MMA meča, a ostvario je 15 pobjeda. Odradio je i pet profesionalnih MMA borbi, a njegov score je 3-2-0. Radi se o jednom od najiskusnijih boraca na kompletnom turniru. Nakon početnog ispitivanja snaga, Bolfan lagano diže tempo i djeluje konkretnije. Borci vode tehnički kvalitetnu borbu u stojci, a nakon nešto manje od dvije minute, Bolfan pogađa sjajni desni direkt i šalje Preložnika na pod. Slovenac pokazuje pribranost i dobru fizičku spremu te se uspijeva vratiti u borbu. Ubrzo dolazi do rušenja, no Bolfan se ekspresno ustaje. Nejc je osjetio kako je podređen u stojci te je većinu drugog dijela runde pokušavao hrvati. Nije imao previše uspjeha u tome, a Bolfan je pred kraj runde imao još jednu dobru seriju udaraca u stojci, no Slovenac se ponovno izvlači i dolazi do još jednog rušenja. Dojam je kako je Bolfan ipak nešto bolji bio u ovoj rundi, a upisao je i jedan nokdaun.

Bolfan i u drugoj rundi djeluje konkretnije, a Preložnik nakon nešto više od minute druge runde pokušava doći do rušenja, no pokušaj je bio vrlo loš i neuspješan te ga je Bolfan lakoćom obranio. Preložnik je ponovno velikim dijelom runde tražio rušenje u klinču uz kavez, no do rušenja je došao Bolfan. Ipak, Slovenac se uspio ustati, no Mateo ga ponovno ugrožava s nekoliko dobrih udaraca. Preložnik panično pokušava doći do rušenja, no Mateo Bolfan ponovno dobro brani rušenje i završava kao gornji u parteru. Zadao je borac iz UFK Novi Zagreb tima nekoliko solidnih udaraca i vjerojatno osvojio i drugu rundu. Jednoglasnom sudačkom odlukom slavio je Mateo Bolfan.

Mateo nije propustio zahvaliti Nejcu Preložniku na ukazanoj prilici i iskazao mu je poštovanje zbog prihvaćanja ove borbe na ''short notice''.

Laka kategorija (-70 kg): Predrag Jovanović (Srbija) vs. Andreo Kolić (Hrvatska)

22-godišnji Predrag Jovanović u trećoj borbi večeri odmjerio je snage s 26-godišnjim Andreom Kolićem. Borba se održala u lakoj kategoriji. Oba borca od samog početka prezentirali su sjajnu brzinu, a Kolić je pogađao jako dobrim low kickovima. Nakon nešto manje od minutu borbe, Kolić sjajno pogađa desnicom i baca Jovanovića na pod.

Međutim, srpski borac izvlači se grapplanjem i rušenjima. Kolić se dobro obranio te je i on došao do rušenja. Napadao je Andreo leđa svog protivnika, no na koncu je završio u ''side controlu''. Nakon dvije minute prve runde, Kolić je došao u poziciju ''full-mounta''. Uspio se Jovanović izvući te odvesti borbu u stojku. Borci su razmjenili nekoliko ''bombi'', a Jovanoviću je ispala i guma za zube nakon koljena Kolića. Međutim, niti jedan borac nije djelovao uzdrmano. 45 sekundi prije kraja runde, Kolić prednjim ubodnim kickom pogađa Jovanovića u pleksus, srpski borac uz bolnu grimasu završava na podu, no ponovno preživljava nalet hrvatskog borca. Uistinu je veliko srce prezentirao Predrag Jovanović te je borba otišla u iduću rundu.

Početkom druge runde, Andreo pogađa Jovanovića u međunožje te dolazi do kratke stanke. Borci su nastavili izmjenjivati dobre udarce u stojci, no osjetio se blagi pad u tempu nakon iznimno aktivne prve runde. Sredinom prve runde činilo se kako je Kolić ozljedio svoju nogu prilikom jednog blokiranog kicka, no sve je dobro prošlo za hrvatskog borca. Jovanović je svojim udarcima doslovno pokušavao otkinuti glavu svog protivnika, no drugom polovicom runde borci završavaju u parteru, hrvatski borac je u gornjoj poziciji i grabi ka pobjedi na bodove. Iskontrolirao je Kolić umornog protivnika do kraja runde te odnio pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom nakon sjajne dvije runde.


Laka kategorija (-70 kg): Christian Tietto (Italija) vs. Alberto Antić (Hrvatska)

Četvrta borba večeri donosi obračun prvaka Italije u amaterskom MMA-ju te 19-godišnjeg člana Ban Teama Alberta Antića. Agresivno je krenuo Banov borac, brzo je pritisnuo Talijana uz kavez te uz ponešto problema sjajnim ''double-leg'' rušenjem odveo borbu u parter. Tietto međutim pokazuje dobre grappling vještine i borba se vraća u stojku. Antić je nakon nešto manje od dvije minute prve runde došao do još jednog rušenja. Kontrolirao je borac iz Ban Teama svog protivnika iz ''side-controla'' dok je Talijan tražio ''half-guard''. Međutim, Alberto Antić dolazi u ''full-mount'', a protivnik mu uskoro okreće leđa i Antić ''GNP-om'' dolazi do prvog prekida na večerašnjoj priredbi.


Velter kategorija (-77 kg): Enis Mučaj (Hrvatska) vs. Ante Alilović (Hrvatska)

Peta borba donosi obračun Enisa Mučaja još jednog borca iz UFK Novi Zagreb tima te borca iz zagrebačkog ATT-ja Ante Alilovića.

Radi se o prvoj večerašnjoj borbi u kojoj oba borca dolaze iz iste države. Dobar dio prve runde prošao je u odmjeravanju snaga te taktičkom nadmudrivanju u stojci. Očekivalo se kako će Alilović tražiti svoju priliku za hrvanje, no Mučaj je dobro držao distancu i povremeno pogađao calf kickovima. Djelovalo je kako oba borca bacaju udarce s prevelike distance i ostaju kratki u svojim pokušajima. Enis Mučaj djeluje donekle konkretnije, aktivnije te kontrolira sredinu kaveza. Ipak, radi se o rundi koja nije ponudila naročito puno akcije.

Alilović početkom druge runde dvaput pokušava doći do rušenja ''double-legom'', no radi se o pokušajima s velike distance koje Mučaj lakoćom čita i brani te kontrolira borbu u stojci. Iako niti jedan borac ne pogađa konkretno niti nanosi veliku štetu, Mučaj djeluje poprilično zrelo i taktički disciplinirano. Najveću štetu nanosi low-kickovima, a natjerao je Alilovića i na promjenu garda. Pedesetak sekundi prije kraja Alilović dolazi do pokušaja giljotine, no nažalost po njega, daleko je to bilo od opasnog pokušaja. Zadnjih 10 sekundi borbe nudi divlju i otvorenu razmjenu udaraca. Jednoglasnom sudačkom odlukom Enis Mučaj odnosi pobjedu. Borci iz UFK Novi Zagreb došli su već do treće pobjede ove večeri. Enis pobjedom prolazi u polufinale velter kategorije.

Velter kategorija (-77 kg): Aleksandar Mihailović (Crna Gora) vs. Luka Sumić (Hrvatska):

28-godišnji Luka Sumić najstariji i najiskusniji je borac na večerašnjoj priredbi. Momak iz Osijeka trenira u Belišću, a ima čak 25 amaterskih (21-4) i osam profesionalnih MMA mečeva (5-3). Aleksandar Mihailović s druge strane ima sjajan amaterski omjer (11-1) te je osvojio nekoliko prestižnih amaterskih turnira. Dvojica velteraša na papiru nude izrazito zanimljiv meč. Mihailović je pokušao pogoditi laktom iz okreta, no neuspješno. Borci međutim završavaju u parteru gdje je Crnogorac došao do gornje pozicije. Mihailović je aktivno radio ''GNP-om'' te je iznenada napao nogu Luke Sumića. Tražio je Crnogorac pobjedu heel-hookom, no to ga je koštalo dominantne pozicije i Sumić završava kao gornji borac u parteru. Ipak, to je bilo kratkog vijeka jer je Mihailović brzo ''sweepao'' Luku te mu došao u full mount poziciju. Borac iz Osijeka pokušao se obraniti, no dao je leđa protivniku koji nastavlja s udarcima te sudac Nikola Čuljat odlučuje prekinuti borbu u prvoj rundi. Jako dobar nastup borca iz Crne Gore dok hrvatski borac nažalost završava svoj turnir već u prvom nastupu.

Srednja kategorija (-84 kg): Dario Mišković (Hrvatska) vs. Mateo Šitum (Hrvatska)

Prva borba večeri u srednjoj kategoriji donosi nam obračun 20-godišnjeg Darija Miškovića te 25-godišnjeg Matea Šituma. Mišković predstavlja Brothers tim dok Šitum trenira u zagrebačkom ATT-ju. Nije dugo trajala ova borba. Nakon nešto više od 30 sekundi, Šitum pogađa prednji high-kick lijevom nogom, zadaje još nekoliko udaraca u glavu i tijelo protivnika, a Mišković je zaspao na nogama. Sudac je ekspresno prekinuo borbu, a Dario Mišković pada na pod u nesvijesti.

Poluteška kategorija (-93 kg): Jovan Leka (Srbija) vs. Aleksandar Dimitrijević (Njemačka):

Dimitrijević nastupa u njemačkom Pyranha Teamu i nastupa pod njemačkom zastavom. Osam pobjeda i dva poraza njegov je učinak u amaterskom MMA-u, dok 23-godišnjak u profesionalnom MMA-u ima tri pobjede i četiri poraza. Jovan Leka 19-godišnjak je iz Srbije, a večeras je debitirao u MMA-u. Nakon kratkog ispitivanja snaga, Dimitrijević dolazi do rušenja i zauzima ''side control'' poziciju. Leka je imao pokušaj ''submissiona'', no bezuspješan. Nedugo potom uslijedio je ''scramble'' dvaju boraca, a Dimitrijević uzima leđa svog protivnika i traži gušenje ''RNC-om''. Leka se izvukao i došao do gornje pozicije u parteru. Aleksandar Dimitrijević prezentira dobre vještine u parteru te hvata protivnika u ''armbar'' i ubrzo ga prisiljava na tapkanje u prvoj rundi borbe. Borac s njemačkom adresom tako je postao prvi borac s pobjedom u poluteškoj kategoriji FNC-ova Armagedon turnira.

Superfight (srednja kategorija -84 kg): Vlasto Čepo (Slovačka) vs Slobodan Đorđević (Srbija):

Nakon osam turnirskih borbi, uslijedila je borba u kojoj su snage odmjerili Vlasto Čepo (6-1-0) i Slobodan Đorđević (4-4-0). Slovak nadimka ''El Chapo'' izuzetno je popularan borac u Slovačkoj, a trenira u zagrebačkom ATT-ju. Đorđević s druge strane 27-godišnji je borac iz srpskog Animal Teama. Lakoćom je Vlasto došao do pobjede tehničkim nokautom nakon samo 45 sekundi prve runde. ''GNP'' iz full mounta doveo je Slovaka do druge MMA pobjede u nizu. Slobodan Đorđević nažalost djelovao je fizički osjetno manje, a niti kvalitetom nikako nije mogao parirati. Kada dodamo da je srpski borac upao na ''short notice'', laka pobjeda ''El Chapa'' ne iznenađuje. Nadamo se kako će Vlasto Čepo idući puta nastupiti protiv ipak nešto renomiranijeg protivnika koji će nam dati bolji uvid u njegove mogućnosti.

Kompletne rezultate današnje priredbe pročitajte pri dnu teksta.

FNC Armagedon 17.07.2021. - rezultati:

Nemanja Todorović (Srbija) def. Erik Pletikos (Hrvatska) via jednoglasna sudačka odluka

Mateo Bolfan (Hrvatska) def. Nejc Preložnik (Slovenija) via jednoglasna sudačka odluka

Andreo Kolić (Hrvatska) def. Predrag Jovanović (Srbija) via jednoglasna sudačka odluka

Alberto Antić (Hrvatska) def. Christian Tietto (Italija) via TKO (udarci) - Runda 1, 03:30

Enis Mučaj (Hrvatska) def. Ante Alilović (Hrvatska) via jednoglasna sudačka odluka

Aleksandar Mihailović (Crna Gora) def. Luka Sumić (Hrvatska) via TKO (udarci) - Runda 1, 03:41

Mateo Šitum (Hrvatska) def. Dario Mišković (Hrvatska) via KO (high kick i udarci) - Runda 1, 00:39

Aleksandar Dimitrijević (Njemačka) def. Jovan Leka (Srbija) via submission (poluga na ruci) - Runda 1, 03:14

Vlasto Čepo (Slovačka) def. Slobodan Đorđević (Srbija) via TKO (udarci) - Runda 1, 00:45

Linker
19. svibanj 2024 10:22