UFC

Adesanya vjeruje u pobjedu svog dobrog prijatelja: ‘Znam da Usman može odraditi posao‘

Kamaru Usman (lijevo) i Israel Adesanya (desno)

 Alejandro Salazar/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Donedavni prvak srednje kategorije detaljno je analizirao nadolazeći meč Usmana i Chimaeva

Dugo je Kamaru Usman izbjegavao izlet u srednjoj kategoriji zbog prijateljskih odnosa s tadašnjim prvakom kategorije, Israelom Adesanyom. Israel Adesanya odnedavno više nije prvak, a Usmanu se ponudila prilika uskočiti na ‘‘short notice‘‘ protiv Khamzata Chimaeva.

Porazi li Chimaeva, Usman bi mogao postati sljedećim izazivačem za titulu i napokon bi mogao ostvariti svoj cilj osvajanja titule u dvije različite težinske kategorije. Naravno, čeka ga jako težak zadatak, veliki je autsajder protiv Chimaeva, ali Usmanov prijatelj Adesanya vjeruje da Kamaru ima alate za poraziti Chimaeva.

‘‘Bio sam uzbuđen (nakon ugovaranja tog meča)! Znam da on može odraditi posao i poprilično sam siguran da će uspjeti, čak i na 10 dana ‘short noticea‘. Khamzat se pripremao za udarača kojeg bi lakoćom rušio. Sada se bori s legitimnim hrvačem koji ima najveći postotak obranjenih rušenja u velter kategoriji (97 posto). Kamaruove udaračke vještine također su puno ispoliranije otkako radi s Trevorom Wittmanom.‘‘, započeo je Adesanya svoju analizu za ESPN, a potom je istaknuo još neke argumente u korist Usmana.

‘‘Još jedan ‘X faktor‘ koji ljudi ne vide, sjetite se što je Gilbert Burns napravio Khamzatu. MMA matematika inače ne funkcionira i ne vjerujte tome. Ali u ovom slučaju obojica se bore tako da idu prema naprijed. Ne sjećam se kada sam posljednji put vidio da se Kamaru kreće unatrag. Možda malo u borbi protiv Leona Edwardsa, ali čak i kad je Leon išao prema naprijed, Kamaru ga je uspijevao pogađati.‘‘

Mnoge zanima što će se dogoditi u hrvačkom segmentu ovog meča. Usman i Chimaev na glasu su kao elitni hrvači, a iako takvi mečevi ponekad završe bez pokušaja rušenja i vode se isključivo u stojci. Chimaev je borac koji svoje mečeve nerijetko započinje pokušajem rušenja. Adesanya sumnja da će Khamzat na taj način započeti i ovaj meč.

‘‘Mislim da Khamzat neće odmah ići na rušenje. Prvo će ispitivati snage, bacit će nekoliko udaraca, a onda će pokušati doći do rušenja.‘‘, prognoza je Israela Adesanye.

Meč između Khamzata Chimaeva i Gilberta Burnsa održan prošle godine, ukazao je na neke nedostatke Khamzata Chimaeva. Prvi puta ‘‘Borz‘‘ nije izgledao nepobjedivo i Burns mu je napravio velike probleme. Adesanya vjeruje da Usman može napraviti još veće probleme Chimaevu, ali ističe kako respektira Khamzatov nastup protiv Burnsa.

‘‘Borba protiv Gilberta Burnsa navela me da poštujem Khamzata, zbog načina na koji se borio. Pokazao je borilački duh i to je meč u kojem sam shvatio da taj tip ne odustaje lako. Khamzat može proći kroz vatru i vratiti se, ali to može i Kamaru, a to čini ovaj meč tako uzbudljivim. Obojica će ići prema naprijed, borba će biti u visokom tempu, a bit će presudno tko će koga prvi slomiti. Predviđam lude ‘scrambleove‘, a netko će završiti i uzdrman. Sviđa mi se Kamaruov prednji direkt. Ima predivan direkt i duge ruke također. Kamaru vas može ozlijediti, snažan je. Znojim se od uzbuđenja zbog ove borbe.‘‘, rekao je donedavni prvak srednje kategorije.

Kad je u pitanju konačna prognoza, Adesanya se očekivano odlučio za svog dobrog prijatelja.

‘‘Da, moj inicijalni predosjećaj govori mi da će borba otići na odluku. Ali nemojte se iznenaditi ako Kamaru završi Khamzata u trećoj rundi. Ako Khamzat ipak preživi, mislim da će Usman pobijediti jednoglasnom odlukom. Khamzat uglavnom lomi svoje protivnike već prije samog meča, a zatim i svojim pritiskom. Ovaj put se ne bori protiv bilo koga, nego protiv Kamarua koji ima šampionski mentalitet. Ne možete slomiti tog tipa prije nego kročite u kavez, a u kavezu ga fizički morate slomiti. Može li Khamzat to učiniti? Saznati ćemo, ali nisam siguran da može.‘‘, zaključio je ‘‘Izzy‘‘.

Linker
17. svibanj 2024 04:59