UFC

Borkinja kojoj je pozlilo na vaganju se obratila javnosti: ‘Skidanje kilograma nije bilo problem‘

Julija Stoliarenko
 screenshot (Twitter | Youtube, MacLife)
UFC-ova borkinja Julija Stoliarenko jučer je neplanirano završila na naslovnicama medija

Šokantne scene viđene na službenom vaganju za UFC on ESPN 21 priredbu s razlogom su jučer bile glavna tema u borilačkim krugovima. Borkinja Julija Stoliarenko se čak dva puta srušila tijekom svog vaganja, nakon čega je njena borba protiv Julije Avile otkazana.

Cijela situacija ponovno je aktivirala rasprave o trenutnom načinu skidanja kilograma i onome što do njega dovodi. No, već u startu bilo je čudno to što je Julija na vaganje došla među prvima, što kod boraca s problemima pri skidanju kilograma nije slučaj, kao i to što je zapravo bila još 250 grama ispod maksimalne dozvoljene težine bantam kategorije, s uključenom tolerancijom.

Julija je nedugo nakon što je prošla preglede u bolnici sve objasnila putem objave na Instagramu, otkrivši kako je za njene probleme zapravo kriva dehidracija, odnosno činjenica da je kilograme skinula čak nekoliko sati ranije nego što je bilo planirano. I ta priča zapravo itekako ima smisla.

"Željela bih objasniti što se dogodilo na vaganju. Problem nije bio skidanje kilograma. Zapravo sam imala jedno od najlakših skidanja kilograma ikad. Težina je prebrzo odlazila i problem je u tome što sam potrebnu težinu prerano dostigla. Vaganje je po rasporedu u 9 sati ujutro, a ja sam bila spremna u 5. Previše je to vremena razmaka, a vjerojatno znate da nakon skidanja kilograma ne možete dugo biti na toj težini, budući da ste već poprilično dehidrirani. To je ono što se meni dogodilo. Jako sam razočarana jer sam se uistinu sjajno osjećala. Spremna sam za borbu, moje tijelo je u sjajnom stanju. Znam da se mogu boriti, no komisija je odlučila otkazati moju borbu. Razumijem ih, njihov zadatak je pobrinuti se za zdravlje boraca, a ono što mi se dogodilo je izgledalo strašno", rekla je Litavka.

Uistinu, sve što je opisala itekako "drži vodu". Upravo je nedostatak vode, odnosno dehidracija, čest razlog kolabiranja, posebno takvog kakvo se njoj dogodilo. Za pretpostaviti je da je već prije izlaska na vagu ispred sebe imala teška četiri sata i situaciju u kojoj je završila s procesom, no i dalje je imala strah išta unijeti u sebe, da se ne bi dovela u neželjenu situaciju. Stres, napetost i iščekivanje također nisu pridonijeli boljem ishodu pa se dogodila neželjena scena koja je mnoge ostavila u šoku.

Naravno, iako Julija kaže da skidanje kilograma nije krivo za to što joj se dogodilo, to je samo dijelom točno. Da ih nije skidala, neovisno o kojoj je količini riječ, sigurno se ne bi dovela u ovu situaciju. No, to nažalost danas rade svi, a jedan krivi potez unutar procesa može dovesti do problema, bilo sa zadovoljavanjem potrebne težine ili ovakvih zbog kojih je UFC on ESPN 21 ostao bez jedne borbe.

Linker
01. svibanj 2024 19:08