UFC

Curtis Blaydes: ‘Jones neće moći Miočića jednostavno srušiti i ugušiti giljotinom, Stipe je pametan borac‘

Curtis Blaydes (lijevo), Stipe Miočić (gore desno) i Jon Jones

 Screenshot (youtube, Ufc)
Ponajbolji UFC-ov teškaš uvijek u hvalospjevima govori o Stipi Miočiću

Curtis Blaydes na vrlo je jasnoj misiji i djeluje samouvjerenije nego ikad prije. 32-godišnji američki teškaš ovaj vikend će predvoditi UFC Fight Night 222 event obračunom protiv Sergeija Pavlovicha, a porazi li Pavlovicha, Blaydes planira čekati napad na titulu.

Nitko mu ne može osporiti da ima pravo napasti pojas. U UFC-u je sedam godina, upisao je 12 pobjeda i samo tri poraza, a u posljednjih osam nastupa, slavio je u čak sedam navrata. Blaydes je fantastičan borac koji je godinama pri samom vrhu i definitivno zaslužuje okušati se protiv najboljeg.

Najbolji je trenutno Jon Jones, a radi se o borcu kojeg mnogi smatraju i najboljim ikad. ‘‘Bones‘‘ je u trećem mjesecu debitirao u teškoj kategoriji i već u prvoj rundi prisilio je Ciryla Ganea na predaju u borbi za pojas. Blaydes je za MMA Fighting dao svoj osvrt na taj meč.

‘‘Bio je to tako kratak meč, a jedina stvar koja me zanima jest može li se Jon Jones kretati i boriti na isti način nakon prve ili druge runde. Ne može se ništa posebno izvući iz prve razmjene u tom meču. Bio je to lijevi direkt Jona, a Jones je potom uspio uzeti njegova (Ganeova) leđa, srušiti ga, zaključati mu noge, doći u ‘mount‘ i zaključati ‘giljotinu‘. Jedino što smo naučili jest to da Ciryl Gane nikad neće biti dobar ‘grappler‘. Znam da mnogi žele misliti kako se radi o profesionalnom borcu koji će to naučiti, ali postoje tipovi koji se bore 10 ili 15 godina, a nikad ne nauče kako braniti pokušaj ‘giljotine‘ ili ‘arm trianglea‘. Neki tipovi jednostavno ne žele ‘grapplati‘. To je jedino što sam naučio iz meča Jonesa i Ganea. Gane se nikad neće prilagoditi na ‘grappling‘. Nisam očekivao da bude bolji od Jona Jonesa u tom segmentu, ali mogao je makar pružiti nekakav otpor i borbu. On nije imao pojma što treba raditi.‘‘, poručio je Blaydes.

Jon Jones će prvu obranu titule tražiti protiv Stipe Miočića, a kako sada stvari stoje, taj meč slijedi nam tek u 11. mjesecu na velikom eventu u New Yorku. Curtis Blaydes je za MMA Fighting pojasnio zašto smatra da će Miočić biti jako težak ispit za Jonesa.

‘‘Čak i ako Jones pobijedi, čeka ga jako težak meč. Stipu neće moći jednostavno srušiti i ugušiti ga ‘giljotinom‘. Stipe je pametan borac i zna kako kombinirati hrvanje sa stojkom. Jon također to dobro radi i ovom meču će morati pristupiti puno drukčije. Jones je znao da Gane ne zna ništa o ‘grapplingu‘. To su neke stvari koje i ja često imam u glavi i daju mi samopouzdanje. Ako nešto krene po zlu, jednostavno ću ‘grapplati‘. Jones neće imati taj adut protiv Miočića. Istina da je Jones uspio rušiti Daniela Cormiera, ali ovo je teška kategorija i smatram da su šanse 50-50 posto. Jedan udarac je ovdje dovoljan. U drugim težinskim kategorijama gotovo uvijek se radi o razmjenama s više udaraca. Čak i snažni udarači poput Justina Gaethjea trebaju više udaraca. Ovdje nema razmjena s tri-četiri udarca. Sila je jednostavno drukčija u teškoj kategoriji.‘‘, objasnio je Curtis.

Blaydes je inače na počecima svoje karijere povremeno i trenirao s Miočićem, a kad god priča o Miočiću, uglavnom se radi o hvalospjevima i prepun je poštovanja za najvećeg teškaša u povijesti UFC-a. Stoga ne čudi da Miočiću daje dobre šanse za poraziti Jonesa, ali najveće šanse ipak pridaje sebi.

‘‘Mislim da bi meč između mene i Jonesa bio sjajan, a nadam se da će se dogoditi. Vjerujem u taj meč puno više nego prije godinu i pol dana. Ako uzmemo sve u obzir, ja sam mu stilski najteži protivnik. Imam veličinu, dobro hrvam, atletičan sam, brz i agilan. Imam sve što trebam da se nosim s talentom poput njegovog. Svjestan sam da on ima duljinu ekstremiteta, dulje ruke od mojih. Morao bih pronaći način za skratiti distancu, ali vjerujem da ga mogu srušiti. Onda kad bih ga srušio, izgledi prelaze na moju stranu.‘‘, rekao je Curtis.

Blaydes se ipak mora fokusirati najviše na ono što ga čeka u noći sa subote na nedjelju. Sergei Pavlovich nokautirao je posljednjih pet protivnika u prvoj rundi i dolazi ‘‘skinuti još jednu glavu s ramena‘‘. Blaydesova glava njegova je meta ovog vikenda, a Curtis će trebati jako dobar nastup da spriječi Pavlovicheve namjere.

Linker
18. svibanj 2024 01:57