UFC

Dober, Negumereanu i Morales slavili nokautima: ‘Blood Diamond‘ na izlaznim je vratima UFC-a

Drew Dober

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Završen je preliminarni dio UFC 277 eventa koji se održava u Dallasu

Nakon podosta razočaravajućeg UFC eventa koji se proteklog vikenda održao u Londonu te naročito lošeg preliminarnog dijela priredbe, ‘‘prelimsi‘‘ na UFC 277 eventu ponudili su osjetno više.

Sve je započelo obračuon između Oriona Coscea i Mikea Mathethe, poznatijeg kao ‘‘Blood Diamond‘‘. Mathetha je borac iz Zimbabvea i jedan od brojnih UFC-ovih boraca koji dolazi iz poznate City Kickboxing dvorane. Israel Adesanya polagao je velike nade u njega, ali ‘‘Blood Diamond‘‘ mogao bi biti na izlaznim vratima nakon dva nastupa za promociju.

Naime, nakon što ga je Jeremiah Wells završio gušenjem u prvoj rundi ranije ove godine, ‘‘Blood Diamond‘‘ upisao je i drugi poraz. Večeras je ponudio ipak nešto bolji nastup, ali Orion Cosce na koncu je slavio jednoglasnom odlukom. Mathetha je u ovom meču prezentirao svoje jako dobre vještine u stojci, naročito u drugoj rundi gdje je udarcima u tijelo napravio velike probleme Cosceu. Jako lijepo je ‘‘Blood Diamond‘‘ pogodio i kružnim udarcem laktom, a Cosce je u drugoj rundi bio i uzdrman. Izdržao je ipak američki velteraš do kraja runde, a treću rundu dobio je na iskustvu.

Cosce je brzo srušio umornog ‘‘Diamonda‘‘, imao je njegova leđa, bio mu je i u ‘‘full mountu‘‘, a iako se ‘‘Diamond‘‘ uspio izvući iz teških pozicija, Cosce je držao dominantne pozicije i hrvanje mu je donijelo prvu i treću rundu. Zaslužena pobjeda, a upitno je hoće li UFC zadržati kolegu Israela Adesanye. Cosce je nakon poraza u UFC debiju od Phillipa Rowea, upisao prvu UFC pobjedu.

Zanimljiva borba uslijedila je nakon tog meča. Nick Negumereanu poluteškaš je iz Rumunjske, a sjećamo ga se dobro od sredine prošle godine i tijesne pobjede protiv Alekse Čamura. Nakon toga upisao je još dvije pobjede (vs. Ike Vilanueva i Kennedy Nzechukwu), a danas mu je uslijedio nezgodan ispit. Ihor Potieria (20-2-0 uoči meča) ukrajinski je poluteškaš koji je ugovor s UFC-om izborio prošle godine preko Contender Seriesa. U promociju je došao sa 17 pobjeda zaredom, a na DWCS-u je savladao Lukasza Sudolskog nokautom u prvoj rundi. Lukasz Sudolski nekima će zvučati poznato, jer radi se o borcu koji je u prvoj rundi savladao naše borce, Marija Žgelu i Mladena Kujundžića.

No vratimo se na Negumereanua i Potieriu. Prva runda nije protekla u previše akcije, jer Negumereanu je upisao dva rušenja, a nije previše radio iz gornje pozicije. Publika je negodovala zbog manjka aktivnosti, ali u drugoj rundi došli su na svoje.

Oba borca eksplozivno su ušla u drugu rundu i gledali smo pregršt dobrih kombinacija u stojci. Kako je runda odmicala, Negumereanu je djelovao ipak nešto konkretnije, a nakon tri minute druge runde, rumunjski poluteškaš počeo je pogađati serijom udaraca koljenima iz klinča. U strašnom je naletu bio Negumereanu koji je raznoraznim udarcima pogađao Potieriu, a nakon jednog aperkata, Ukrajinac je ostao bez gume za zube. Nastavio je Nick s uraganskim napadom, a publika je u ovoj rundi mogla uistinu uživati. Ipak, ubrzo nakon što je Potieria ostao bez zaštite za zube te je bio ozbiljno uzdrman, sudac je odlučio da je vrijeme za prekid. Negumereanu je upisao četvrtu pobjedu zaredom, a Potieria će svoju prvu UFC pobjedu morati potražiti protiv nekog drugog.

Od preliminarnih mečeva vrijedi izdvojiti i novu pobjedu Drewa Dobera, vjerojatno najzvučnijeg imena na tom dijelu programa. Nekoć rangirani borac lake kategorije imao je tešku 2021. godinu gdje je upisao dva poraza u nizu, ali protiv boraca kao što su Brad Riddell i Islam Makhachev. Bio je Dober blizu trećeg uzastopnog poraza i u trećem mjesecu ove godine, ali sjajnim preokretom nokautirao je Terrancea McKinneyja.

Dobera je danas čekao obračun s Rafaelom Alvesom, a Drew je u tjednu uoči borbe objašnjavao kako želi pružiti još jedan uzbudljiv meč jer nada se da će to biti nešto po čemu će ga fanovi pamtiti. Čini se kako Dober jednostavno ne zna pružiti dosadan meč. Naravno, za zabavan meč potrebna su dvojica i stoga treba pohvaliti i Rafaela Alvesa koji je vrlo dobro izgledao u prvoj rundi, ali Doberov pritisak uzimao je danak na njemu kako je borba odmicala.

Meč je nakon puno akcije otišao sve do treće runde, ali prvom polovicom treće runde, Alves je završen nedugo nakon neuspješnog pokušaja rušenja. Dober je i dalje nemilosrdno pritiskao, a sve je završilo sjajnim Doberovim udarcem lijevom rukom u tijelo Alvesa. Iskusni Brazilac završio je na tlu i bilo je jasno kako je gotov što se ovog meča tiče. Bio je to njegov drugi poraz u tri UFC nastupa, ali gubio je od jako dobrih boraca kao što su Dober i Damir Ismagulov. Pobjedu je upisao protiv Marca Diakiesea.

Dober je došao do drugog uzastopnog slavlja, a Paddy Pimblett jedan je od boraca koje je isticao kao željenog protivnika, još uoči ovog meča. Pitanje je hoće li UFC upariti ‘‘Baddyja‘‘ s ovakvim borcem već sada ili će nastaviti strpljivo graditi Pimbletta kojem bi Dober bio uvjerljivo najteži UFC test do sada.

Michael Morales nokautom protiv Adama Fugitta u trećoj rundi borbe opravdao je ulogu jednog od najvećih favorita na cijelom ‘‘cardu‘‘, a egipatski teškaš Hamdy Abdelwahab došao je do pobjede u svom UFC debiju, nakon što je podijeljenom sudačkom odlukom savladao Don‘Tale Mayesa.

Kompletne rezultate preliminarnog dijela priredbe možete pročitati pri dnu teksta.

UFC 277 - preliminarni dio priredbe

Alex Morono def. Matthew Semelsberger via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 30-27)

Drew Dober def. Rafael Alves via KO (punch) - R3, 1:30

Hamdy Abdelwahab def. Don’Tale Mayes via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Drakkar Klose def. Rafa Garcia via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)

Rani preliminarni dio:

Michael Morales def. Adam Fugitt via TKO - R3, 1:09

Joselyne Edwards def. Ji Yeon Kim via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 29-28, 30-27)

Nicolae Negumereanu def. Ihor Potieria via TKO - R2, 3:33

Orion Cosce def. Mike Mathetha via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)

Linker
20. svibanj 2024 05:16