UFC

Dominacija u punom smislu riječi: Zhang Weili demolirala je Amandu Lemos u meču za titulu prvakinje

Zhang Weili

 Ultimate Fighting Championship/Xinhua News/Profimedia
34-godišnja Kineskinja potvrdila je status jedne od najboljih borkinja na svijetu

Nakon tri meča na ‘‘main cardu‘‘, došao je red na borbe za titulu. Zhang Weili i Amanda Lemos u sunaslovnoj borbi večeri obračunale su se za pojas u slamka kategoriji, a Kineskinja je u meč ušla kao braniteljica naslova, ali i kao osjetna favoritkinja.

Brzo je borba završila u parteru, a gornju, odnosno dominantnu poziciju zauzela je Zhang. Prvakinja je ekspresno došla i do bočne kontrole u parteru, a nakon dvije minute prve runde, zhang je počela raditi štetu ‘‘ground and poundom‘‘ iz polugarda. Mučila se Lemos s pokušajem dizanja iz partera, ali tijekom pokušaja iznenadila je prvakinju i zaključala je D‘arce gušenje iz donje pozicije. Činilo se da je ruka ušla duboko ispod brade prvakinje, ali Zhang je ostala pribrana i uspješno se izvukla. Lemos je samo dodatno naljutila Kineskinju tim pokušajem gušenja i uslijedio je brutalan ‘‘GNP‘‘ od strane Zhang. Na trenutke je djelovalo kao da bi Zhang mogla doći i do prekida u prvoj rundi, ali Brazilka se nije predavala, aktivno se branila te je na koncu izdržala do kraja runde.

Uspjela je Lemos povezati nekoliko udaraca u stojci početkom druge runde, ali nakon samo minutu druge runde, Zhang je ponovno odvela borbu u parter. Zaključala je prvakinja ‘‘body lock‘‘ i lakoćom je srušila Lemos. Bez većih poteškoća Zhang je kontrolirala izazivačicu u parteru, a nakon tri minute Zhang je uspostavila kontrolu na leđima Lemos. 30-ak sekundi provela je u toj poziciji, a zatim se vratila u bočnu kontrolu iz koje je mogla konkretnije napadati ‘‘ground and poundom‘‘. Lemos se nakratko pridigla na noge, ali Zhang je hrvački dominirala i ekspresno je vratila borbu u parter.

Iz runde u rundu kao da smo gledali reprizu. Ponovno je Zhang jako brzo odvela borbu u parter. Lemos je tražila način za osloboditi se iz podređene pozicije i vratiti na noge, ali Zhang je konstantno bila korak ispred, a nadmoć u fizičkoj snazi bila je više nego očigledna. Vjerujemo da su se mnogi nadali kako će Zhang što prije završiti meč, jer Lemos je djelovala poprilično bespomoćno i nismo gledali meč dostojan borbe za pojas. Naravno, krivnju za to snosila je Lemos. Krajem treće runde UFC je prikazao službenu statistiku udaraca. Zhang je u tom trenutku pogodila 156 udaraca, a Lemos samo devet! Uistinu poražavajuća statistika za Brazilku.

Zhang dobar dio četvrte runde nije forsirala borbu u parteru i odlučila se testirati u stojci. U jednom trenutku Lemos je lijepo pogodila desnicom i Zhang je nakratko završila na tlu, ali ekspresno se prvakinja vratila na noge, a nedugo poslije upisala je novo rušenje. Ovaj put nije uspjela uspostaviti kontrolu kao u ranijim rundama i Lemos se brzo vratila na noge. Četvrta runda definitivno je bila najbolja za Lemos u dosadašnjem tijeku meča, ali s obzirom kako je odradila prve tri, nije imala težak posao nadmašiti ih. Ono za što zaslužuje pohvale jesu kondicijska sprema i borilački duh, jer niti u jednom trenutku nije pokazivala znakove iscrpljenosti i odustajanja.

Na samom početku pete runde, Zhang je odlično pogodila desnim ‘‘overhandom‘‘ u lice svoje protivnice, a Lemos je vidno uzdrmana završila na tlu. Uslijedio je ‘‘ground and pound‘‘ u visokom tempu, a nakon minutu i pol pete runde, Zhang je pogodila 32 udarca u petoj rundi. Lemos je bila na okruglih nula u tom trenutku (radi se o statistici samo za petu rundu). Neprestano je Zhang udarala, ali Lemos kao da je čvrsto odlučila dočekati kraj borbe i sredinom runde vratila se na noge. Nije joj sreća bila dugog vijeka, jer Zhang je nastavila pritiskati i samo desetak sekundi kasnije došla je do novog rušenja. Nevjerojatno težak i frustrirajuć meč za Amandu Lemos, ali i strašno dobra izvedba u režiji Zhang Weili. 278-21 bila je službena statistika udaraca 35 sekundi prije kraja borbe, a Zhang je napravila najveću razliku udaraca u povijesti ženskih UFC mečeva. Mnogi se vjerojatno sjećaju kako je Valentina Shevchenko deklasirala Priscilu Cachoeiru 2018. godine, tada je statistika ukupnih udaraca iznosila 230-3 u korist Shevchenko. Zhang je u današnjem meču na kraju pogodila 296 udaraca, a Lemos je meč okončala pogodivši samo 29 udaraca kroz svih pet rundi. 267 udaraca iznosi razlika u korist Zhang.

Naravno da se radilo o jednoglasnoj odluci sudaca (50-43, 50-44, 49-45), a na karticama jednog od sudaca, Amanda Lemos čak je uspjela osvojiti jednu rundu, vjerojatno četvrtu. Zhang Weili tako je uspješno obranila titulu prvakinje koju je vratila krajem prošle godine porazivši Carlu Esparzu. 36-godišnja Amanda Lemos odradila je srčan nastup, ali kvalitetom je jednostavno nedorasla borkinjama na ovako visokoj razini.

Linker
30. travanj 2024 19:34