UFC

Firas Zahabi otkriva: ‘Nije istina da Khabib nikad nije dobio batina‘

Khabib Nurmagomedov

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Kultni kanadski MMA trener dao je važnu pouku za mlade borce

Nepobjedivost Khabiba Nurmagomedova u MMA-u, toliko je kultna da mnogi vjeruju i u priče kako umirovljeni Dagestanac nikad nije izgubio niti na sparingu te da je oduvijek bio tako dominantan. 29 pobjeda u jednako toliko profesionalnih nastupa govore u korist Nurmagomedova, no nije moguće da je Khabib oduvijek bio tako dobar.

Svaki borac imao je svoje teške početke gdje se tek pridružio dvorani ili je bio u ranoj fazi karijere, daleko od svog vrhunca. Khabib Nurmagomedov godinama je trenirao u American Kickboxing Academyju te je radio i sparirao sa serijom vrhunskih boraca.

Poznati MMA trener i čelni čovjek Tristar Gyma, Firas Zahabi, smatra kako niti jedan od najdominantnijih MMA boraca nije uživao takvu dominaciju od samog početka. Zahabi vjeruje kako su upravo poteškoće s kojima su se nosili, ključ njihovog napretka i onog što ih je učinilo vrhunskim MMA borcima. Khabib Nurmagomedov odradio je ogroman broj amaterskih borbi, prije nego se otisnuo u profesionalce. Zahabi vjeruje kako je Khabib odabrao pravi trenutak za prelazak u profesionalce, no ističe da njegova amaterska karijera sigurno nije u prošla u jednakoj dominaciji.

‘‘Nije istina da Khabib nikad nije dobio batina. Samo to nismo imali prilike vidjeti, jer dok je postao profesionalcem, imao je puno amaterskih borbi. Hrpa profesionalaca danas se prerano otiskuje u profesionalce. Prebrzo i prerano. Ali borci poput Khabiba imali su na stotine amaterskih mečeva. Što se GSP-ja tiče, niste vidjeli prebijanja kakva je pretrpio, ali bilo ih je pregršt u amaterskoj karijeri. Jon Jones nekoć je polovičan omjer u hrvanju. Jedan meč bi pobijedio, idući bi izgubio. Nisu oni bili zvijezde od samih početaka.‘‘, objasnio je FIras prilikom gostovanja u Blood Brothers Podcastu.

Što se Nurmagomedova tiče, na YouTubeu je čak i dostupna snimka jednog od njegovih poraza. Radi se o sambu meču, a Khabib je tada imao 17 godina. Njegov protivnik Magomed Ibragimov bio je 20-godišnjak tada te je porazio Nurmagomedova. Snimku tog meča možete pogledati OVDJE. Dobra je stvar da se Zahabi odlučio istaknuti ovakve stvari. Mladi borci moraju biti svjesni kako borci poput Jonesa, GSP-ja i Khabib nisu nepobjedivi te su iskusili poraze u nekim fazama svoje karijere. Upravo ti porazi, izgradili su ih u borce kakvima su kasnije postali.

Linker
06. svibanj 2024 18:48