UFC

Islam Makhachev: ‘Nisam imao bolje protivnike jer se nitko nije htio boriti protiv mene‘

Islam Makhachev

 screenshot (YouTube, UFC)
Puno je kritika prema rezimeu s kojim je Islam Makhachev dogurao do vrha UFC-ove lake kategorije

Jako je puno reakcija i komentara na temu idućeg UFC-ovog izazivača za titulu lake kategorije. Unutar samo tjedan dana, Islam Makhachev i Justin Gaethje ostvarili su velike i sjajne pobjede te obojica smatraju kako su osigurali reference uz koje im nitko ne može osporiti njihovo mjesto u idućoj borbi za titulu, zapravo borbi protiv pobjednika okršaja između Charlesa Oliveire i Dustina Poiriera.

Upravo zbog toga pojavile su se razne reakcije. Prvobitno od strane Gaethje te Khabiba Nurmagomedova, a onda su se počeli uključivati i ostali. Posljednji značajan komentar dao je bivši prvak iste kategorije te bivši Gaethjeov protivnik, Eddie Alvarez. Danas član ONE Championshipa, Alvarez je otkrio kakav je njegov stav.

"Respektiram Khabiba, ali dati Justinu Gaethjeu borbu za titulu ispred Islama Makhacheva je jedini pravi potez u ovom trenutku. Islam se borio protiv jednog rangiranog borca da bi izborio 9-0. Justin se borio protiv četiri prvaka i legende Cerronea, da bi izborio 6-3. Samo jedan put je iskren i istinit. Istina uvijek pobjeđuje. Od ove dvije opcije, ja bih radije bio 6-3", napisao je Alvarez na Twitteru.

Iako se referirao na Khabibovu izjavu kako bi Islam trebao biti idući izazivač, dočekao je Eddie odgovor upravo od Makhacheva. On je nakon UFC 268 pobjede nad Danom Hookerom zatražio napad na pojas, a mišljenje mu se nije promijenilo unatoč impresivnom Gaethjeu.

"Nije moja krivica što se nisam borio protiv još nekoga rangiranog. Svi su odbijali boriti se protiv mene. Unatoč tome, ja sam trenutno broj 4. Navedite mi nekoga iz Top 10 tko se želi boriti protiv mene. UFC je morao preplatiti Hookera da bi prihvatio borbu protiv mene. Ovo sve se polako pretvara u boks", zaključio je Islam.

S druge strane, unatoč nizu od devet pobjeda, mnogi smatraju da Makhachev ne zaslužuje niti četvrtu poziciju ljestvice. Njegov uspon na njoj izgledao je ovako. Nakon šeste pobjede još uvijek nije bio rangiran, ali pred idući nastup je ipak uvršten na ljestvicu, na njeno 14. mjesto. Onda se borio protiv tada nerangiranog Drewa Dobera i pobjedom protiv njega uskočio je na deveto mjesto. Iduća borba bila mu je protiv tada 15. Thiaga Moisesa, borca koji je zapravo u ranking postavljen nakon što je borba već dogovorena. Pobjeda nad njim donijela mu je peto mjesto, a ona nad Hookerom, skok za još jedno.

Ukratko, sve do sada se Islam nije borio protiv nekoga bolje rangiranog od sebe, a unatoč tome odradio je dva poprilično velika skoka na rankingu. Mnogi smatraju kako to nije smjelo biti tako, iako ima jako puno istine u tome da Islamu nije bilo lako ugovoriti protivnika. Mogući da je upravo zbog toga svojim pobjedama neke takve jednostavno preskočio.

Linker
02. svibanj 2024 02:47