UFC

Je li Sean Strickland ‘pokraden‘ na UFC 297 eventu? Pogledajte što kaže službena statistika

Sean Strickland

 Vaughn Ridley/Getty images/Profimedia
Fanovi su podijeljeni i nastala je velika diskusija po pitanju pobjednika glavne borbe večeri na UFC 297 priredbi

Samo četiri i pol mjeseca nakon što je postao prvakom UFC-ove srednje kategorije, Sean Strickland ostao je bez pojasa. Američki borac zapeo je već prilikom prve obrane titule, a detronizirao ga je Dricus Du Plessis.

Južnoafrikanac je slavio podijeljenom sudačkom odlukom (48-47 x2, 47-48) nakon pet vrlo zanimljivih i tijesnih rundi. Oba borca najavljivali su rat i nitko ne može reći da su nas iznevjerili. Gledali smo odličnu borbu prepunu akcije, ali nakon proglašenja pobjednika, došlo je do polemike na društvenim mrežama.

Nakon svakog meča koji završi podijeljenom sudačkom odlukom, za očekivati je da će javnost biti podijeljena. Brojni su oni koji smatraju da je Strickland ‘‘pokraden‘‘, ali jednako toliko je i onih koji ne vide ništa sporno u pobjedi Du Plessisa. No, što kaže statistika?

Prema službenoj statistici na UFC-ovim stranicama, Sean Strickland pogodio je 173 značajna udarca, dok je Dricus bio točan sa 137 značajnih udaraca. 42 posto Stricklandovih udaraca pronašlo je meto, dok je Du Plessis bio nešto neprecizniji s 38 posto uspješnosti.

image

Službena statistika meča

Ufc Stats

Zanimljivo da je 90 posto Stricklandovih udaraca odsjelo na glavi Du Plessisa, a razlog tome leži u Stricklandovoj taktici i pristupu. Sean konstantno plasira prednji direkt i to je definitivno njegov najjači udarac. Pet posto njegovih udaraca odsjelo je na tijelu Du Plessisa, samo tri posto na nogama Južnoafrikanca.

Dricus je puno raznovrsnije raspodijelio svoje udarce. 59 posto ukupno pogođenih udaraca završilo je na glavi Stricklanda, 23 posto udaraca odsjelo je na tijelu bivšeg prvaka, a 17 posto otpada na kickove.

Segment u kojem je Du Plessis napravio razliku jest hrvanje. Ukupno 11 pokušaja rušenja imao je Du Plessis, a čak šest puta uspio je rušiti Stricklanda. Dvije minute i osam sekundi kontrole ipak govore kako Du Plessis nije uspio nešto konkretno napraviti tim rušenjima.

Dakle, statistika udaraca na Stricklandovoj je strani, a pogledate li statistiku po rundama, uočit ćete kako je Du Plessis samo u drugoj rundi zadao više udaraca od Stricklanda.

image

Statistika udaraca po rundama

Ufc Stats

Naravno, uvijek se dovodi u pitanje točnost osobe koja broji udarce, a sama statistika ne može biti dovoljan pokazatelj kojim bi odlučili o pobjedniku. U igri je više faktora, među kojima je šteta najvažniji. Suci su očito procijenili kako je Du Plessis radio više štete od Stricklanda.

Medijski predstavnici stranih MMA portala također su poprilično neodlučni. Njih 13 vidjelo je Dricusa kao boljeg u ovom meču, ali desetorica novinara bodovali su meč u korist Stricklanda.

Prema glasovima fanova na mmadecisions.com stranici, 57,6 posto fanova smatra da je Strickland trebao slaviti na UFC 297 eventu, dok je njih 40 posto glasalo za pobjedu Du Plessisa. Ostatak glasova otpada na neriješen ishod.

image

Bodovanje medija i fanova

Mmadecisions.com

Uistinu ujednačen i tijesan meč, ali nitko ne može govoriti da se radi o nekakvoj ‘‘krađi‘‘. Suci nisu imali lak posao i meč je mogao otići na bilo koju stranu.

Linker
18. svibanj 2024 16:16