UFC

Khabib najavio nasljednika: ‘Nitko ga ne može pobijediti, do kraja godine zavladat će kategorijom‘

Jon Anik, Islam Makhachev i Khabib Nurmagomedov
 screenshot (YouTube, UFC)
Po prvi put nakon rujna 2019. godine, u UFC-ovom Octagonu nastupit će Islam Makhachev

Nije nikakva tajna kako je 29-godišnji Islam Makhachev (18-1, 7-1 UFC) jedan od najtalentiranijih MMA boraca na svijetu. Ovaj momak već je predoređen za nasljednika svog kolege Khabiba Nurmagomedova i mnogi ga vide na vrhu. Prema njemu bi mogao krenuti ovog vikenda na UFC 259 priredbi, gdje ga čeka borba protiv Drewa Dobera. Ujedno će to biti njegov prvi nastup nakon rujna 2019. godine, kad je u Abu Dhabiju savladao Davija Ramosa.

Uz njega će biti njegov trening partner i mentor, Khabib Nurmagomedov. UFC-ov (umirovljeni) prvak lake kategorije ne skriva ambicije njihovog tima, koje su takve da Islama vide na vrhu, tamo gdje se posljednjih godina nalazio upravo Khabib. I to je još jednom otvoreno objavio.

"Svi govore o Dustinu, Conoru, Chandleru, Gaethjeu i Oliveiri. No, do kraja godine to će se promijeniti. Ne vjerujem kako trenutno postoji itko tko može pobijediti Islama Makhacheva. On će preuzeti ovu diviziju i vladati njome", rekao je Khabib ESPN-u, time izrazivši veliko povjerenje u svog prijatelja i dugogodišnjeg timskog kolegu, dodavši: "Iskreno vjerujem kako dolazi njegova era."

Osim toga, pokojni Abdulmanap Nurmagomedov je također bio istog stava, tvrdeći kako će Islam preuzeti tron čim se Khabib umirovi. Kako je ovaj to napravio, koliko god se vodstvo UFC-a ne slagalo s istim, Eagles MMA tim vjeruje da je došlo vrijeme za nasljednika. Ništa drugačije nije niti u drugom timu kojem spomenuti borci pripadaju, American Kickboxing Academyju.

"Ljudi trebaju shvatiti kako je ovaj momak pravi stroj. Ako izostavimo mogućnost da ga uvijek netko može pogoditi nekim pravim udarcem, ne vidim ikoga tko ga može nadmašiti u bilo kojem segmentu našeg sporta. S malim rukavicama je sve moguće, no kažem vam da ne postoji borac koji Islama Makhacheva može nadmašiti na bodove. I ne šalim se", svoj je stav iznio i glavni trener AKA tima, Javier Mendez.

Do sada najveći problem za Makhacheva bili su rijetki nastupi, po čemu je zapravo među najgorima u cijelom UFC-u. Svoju prvu borbu odradio je u svibnju 2015. godine, do sada ukupno odradivši osam UFC borbi. U prosjeku bi to značilo kako borbu upiše tek svakih osam i pol mjeseci, što je daleko ispod onoga koliko bi trebali nastupati borci u usponu, odnosno po mogućnosti tri puta godišnje.

Ukoliko dođe do pobjede protiv Dobera, Makhachevu se otvara dobra prilika za uspon prema vrhu. No, isto tako od njega će se očekivati da već ovog proljeća ili u rano ljeto odradi iduću borbu. Do sada najmanja vremenska razlika između njegove dvije UFC borbe bila je pet mjeseci, tako da će svakako trebati i to nadmašiti.

Ispod teksta pogledajte kako je UFC opisao dosadašnji uspon Islama Makhacheva.

Linker
13. svibanj 2024 03:06