UFC

Masvidal nahvalio Gilberta Burnsa: ‘Mogao je čekati ‘title shot‘, ali pokazao je kakav je borac‘

Gilbert Burns (lijevo) vs. Jorge Masvidal (desno)

 CHANDAN KHANNA/AFP/Profimedia
Jorge Masvidal imao je samo riječi hvale za borca koji ga je ispratio u mirovinu

Otprije nam je poznato da je Gilbert Burns istinski fajter spreman boriti se bilo kad, bilo gdje i protiv bilo koga. ‘‘Durinho‘‘ je to dokazao i ove godine. Sjajni brazilski velteraš nastupit će ovog vikenda na UFC 288 eventu, a to će mu biti već treći nastup u ovoj kalendarskoj godini.

Burns je 2023. otvorio porazivši Neila Magnyja, a u četvrtom mjesecu bio je bolji i od Jorgea Masvidala. Nakon što je UFC 288 event ostao bez sunaslovne borbe večeri između Charlesa Oliveira i Beneila Dariusha, Burns je skočio u pomoć i prozvao je Belala Muhammada.

Svaka čast i Belalu Muhammadu koji je također pristao boriti se na ‘‘short notice‘‘, a obojica bi pobjedom mogli izboriti napad na titulu. Colby Covington sljedeći je na redu za napad na titulu koju drži Leon Edwards, ali pobjednik meča između Burnsa i Muhammada trebao bi dobiti poziciju izazivača nakon Covingtona.

Muhammad je u posljednjih devet mečeva upisao osam pobjeda, a meč protiv Edwardsa završio je ‘‘no contestom‘‘ nakon Edwardsovog uboda u Belalovo oko. Muhammad je trenutno četvrti u poretku izazivača i jako je blizu samom vrhu. Poraz nije upisao prvog mjeseca 2019. godine, a tada ga je porazio Geoff Neal. Muhammad je prije tog poraza bio u nizu od četiri uzastopne pobjede.

Gilbert Burns nema tako dobar pobjednički niz, ali u posljednjih 11 mečeva gubio je samo dvaput. Poraze je upisao u mečevima protiv Khamzata Chimaeva i Kamarua Usmana, a teško je borcu zamjeriti na porazima od takvih boraca. Burns u meč protiv Muhammada ulazi kao blagi favorit (1,75 - 2,10), a svoju prognozu za MMA Junkie dao je Jorge Masvidal.

‘‘Gamebred‘‘ se prije nešto manje od mjesec dana borio protiv Burnsa i dobro je upoznat s njegovim vještinama. Jednoglasnom odlukom sudaca Burns je porazio Masvidala, a bila je to vrlo uvjerljiva pobjeda. Belal Muhammad s druge strane nikad se nije borio s Masvidalom, ali ‘‘Gamebred‘‘ je gledao neke njegove mečeve i zna što Muhammad može.

‘‘Mislim da će Belal ima prednost kad je kondicija u pitanju, čak i u ‘grapplingu‘. Gilbert ima neka druga oružja, nešto je moćniji od Belala. Bit će to jako interesantna i dobra borba. Obojica imaju šansu doći do pobjede, ali mislim da Belal ima nešto ‘čišći‘ boks (tehnički profinjeniji, op.a.).‘‘, rekao je Masvidal, a potom je pohvalio Burnsa zbog aktivnosti i već trećeg meča u ovoj godini.

‘‘To su borci nekoć radili dok sam ja počinjao s ovim sportom, ali kasnije je to nestalo, jer borci se više nisu htjeli boriti tako često. Sada imamo borce tipa: ‘Oh, ne želim izložiti riziku svoj 3-0 omjer u UFC-u‘. Ovo je borilački svijet. Svi se trebaju boriti sa svakim. Gilbert je upravo upisao najveću pobjedu u karijeri, a sada se već bori protiv Belala. Mogao je sjesti sa strane i čekati napad na titulu, a nema sumnje da bi dobio ‘title shot‘ u nekom trenutku. Ali ovo je pokazatelj kakav je Gilbert borac, a ljudi bi trebali stati iza njega, jer on se dolazi boriti.‘‘, pojasnio je Jorge zašto moramo respektirati nekog poput Gilberta Burnsa.

Teško je ne složiti se. Sve više viđamo kako borci kalkuliraju, zazivaju napade na titulu, izbjegavaju određene mečeve i slično. Gilbert Burns s druge strane samo čeka poziv UFC-a. Što god mu organizacija ponudi, ‘‘Durinho‘‘ će pristati i to ga čini svojevrsnim šampionom čak i ako ne osvoji pojas.

Linker
12. svibanj 2024 14:25