UFC

Nezaustavljiva kazahstanska zvijer! Skavkat Rakhmonov upisao je 18. pobjedu prekidom

Shavkat Rakhmonov

 Patrick T. Fallon/AFP/Profimedia
29-godišnji borac velter kategorije gotovo neokrznut izašao je iz meča protiv opasnog Stephena Thompsona

Treći borba UFC 296 ‘‘main carda‘‘ ponudila je treći uzastopni okršaj ‘‘mladog i starog‘‘. 40-godišnji Stephen Thompson na jednoj strani kaveza, a 11 godina mlađi Shavkat Rakhmonov na drugoj.

Prva runda bila je uistinu siromašna kad je u pitanju neka konkretnija akcija. Shavkat Rakhmonov jako brzo je uspostavio kontrolu uz ogradu kaveza, a gotovo cijela runda protekla je u klinču uz žicu. Shavkat je tražio priliku za doći do rušenja, ali nije uspijevao odvesti borbu u parter. ‘‘Wonderboy‘‘ se pokušavao izvući iz nezahvalne pozicije, a tek 50-ak sekundi prije kraja runde uspio se odvojiti iz klinča. Jako loša i neatraktivna runda.

Thompson je dobro otvorio drugu rundu. Povezao je dobar udarac desnicom i lijep ‘‘side kick‘‘ u tijelo Shavkata, a Kazahstanac je nakon toga krenuo po rušenje. ‘‘Wonderboy‘‘ je lijepo izbjegao pokušaj rušenja, iako je Shavkat uspio uhvatiti njegov gležanj. Povukao se Thompson do ograde kaveza, leđima se oslonio na žicu i zadržao je ravnotežu. Uslijedio je novi klinč i novo negodovanje publike zbog manjka konkretne akcije. Uhvatio je Shavkat jednu nogu Stephena Thompsona, pokušavao je doći do rušenja ‘‘single leg‘‘ tehnikom, a Thompson je uistinu i završio na tlu pokušavajući izvući nogu. Saplitanjem (‘Tripom‘) je Shavkat napokon srušio ‘‘Wonderboyja‘‘ nakon dvije minute druge runde i uspostavio je kontrolu iz gornje pozicije. U jednom trenutku činilo se kao da je Shavkat zaključao stražnje gušenje i da je pitanje momenta kada će Thompson tapkati. Grimasa na Stephenovom licu vodila je ka tom zaključku, ali Thompson je izdržao i uspio se izvući iz teške situacije. Shavkat nije imao potpunu kontrolu nad leđima ‘‘Wonderboyja‘‘ i zato nije uspio izvesti zahvat dovoljno kvalitetno da prisili ‘‘Wonderboyja‘‘ na predaju. 20 sekundi prije kraja Rakhmonov je uspio doći na leđa Stephena Thompsona i ponovno je zaključao stražnje gušenje. Ovaj put nismo imali najbolji pogled na dubinu tog hvata, ali 5-6 sekundi prije kraja runde Thompson nam je jasno dao do znanja da je Shavkat ovaj put puno bolje zaključao gušenje. Tapkao je ‘‘Wonderboy‘‘ i prvi put u karijeri završen je ‘‘submissionom‘‘. Ukupno 25 mečeva odradio je u dosadašnjoj karijeri.

29-godišnji Shavkat Rakhmonov nastavio je svoj stopostotni niz. Fantastični Kazahstanac upisao je 18. pobjedu u svom 18. profesionalnom nastupu, a svih 18 pobjeda upisao je prekidom. Ovo mu je 10. pobjeda ‘‘submissionom‘‘, a vidjet ćemo hoće li ovo biti dovoljno za preteći Belala Muhammada u poretku izazivača. Unutar UFC-a, Shavkat je upisao šest pobjeda.

Stephen Thompson uoči ovog meča okupirao je peto mjesto u poretku izazivača, dok je Shavkat zauzimao šestu poziciju. Belal je na drugom mjestu i vjerojatno je sljedeći izazivač za pojas u velter kategoriji.

Linker
30. travanj 2024 01:52