UFC

Oštre kritike na račun Dane Whitea i društva: ‘Zbog korupcije u UFC-u, Don King izgleda kao Djed Božićnjak!‘

Dana White

 LOUIS GRASSE/PXIMAGES/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Louis Grasse/pximages/icon Sportswire/newscom/profimedia
MMAFA je prezentirala podatke o UFC-ovom tretmanu boraca i nepravednoj raspodjeli sredstava

Udruga boraca mješovitih borilačkih vještina (MMAFA) održala je u petak, na sastanku Udruge boksačkih komisija (ABC), prezentaciju s temom utjecaja UFC organizacije na MMA sport. MMAFA je osnovana od strane odvjetnika Roba Mayseya, okuplja aktivne i bivše borce, kao i njihove trenere, a u središnjem fokusu njezinog djelovanja je, kako stoji na službenim stranicama "maksimizirati sposobnost zarade svojih članova u MMA sportu".

Na spomenutom sastanku predstavnici udruge održali su prezentaciju ispred ABC-a, te iznijeli niz egzaktnih podataka koji govore o UFC-ovoj prekomjernoj eksploataciji boraca i nepravednoj distribuciji zarađenih sredstava. Portal Bloody Elbow došao je u posjed predmetne prezentacije sa sastanka, a neke od najzanimljivijih dijelova donosimo vam u nastavku.

"U 2015. UFC je ostvario 609 milijuna dolara prihoda. Promocija je podijelila oko 19% tog prihoda s borcima. 2022. UFC je zaradio 1,14 milijardi dolara. Unatoč tom velikom skoku prihoda, postotak primljenih boraca te godine pao je na oko 13%", stoji u jednom od uvodnih slajdova, uz tvrdnju da su da su plaće UFC boraca u 2016. iznosile oko 148 milijuna dolara i da su se u 2022. smanjile na 146 milijuna dolara za borce.

MMAFA je pred ABC-em ustvrdila da je UFC ostvario neto dobit od 387 milijuna dolara u 2022. i da je to vjerojatno više od svih ostalih MMA i boksačkih promocija zajedno, spomenuvši da je Matchroom Boxing Eddieja Hearna, u istoj godini, zaradio 14 milijuna dolara. U prezentaciji, također, stoji tvrdnja su predsjednik UFC-a Dana White , izvršni direktor Endeavoura, Ari Emanuel, i bivši vlasnici ZUFFA-e, Lorenzo Fertitta i Frank Fertitta, "zaradili više novca nego svi borci u povijesti UFC-a zajedno".

MMAFA je podsjetila na neke primjere iz prošlosti, primjerice onaj s nekadašnjim UFC-ovim "matchmakerom" Joeom Luisom, koji je svojedobno, navodno, od bivšeg izazivača u lakoj diviziji, Grayja Maynarda, tražio da slomi ruku Rogeru Huerti, nastojeći tako ilustrirati "modus operandi" američki promocije, u kojem, prema njima, kontrolira svoje borce i sučeljava ih ovisno o svojim potrebama. Tvrdilo se i kako se UFC, zahvaljujući svojoj monopolizaciji tržišta, "maskira u sport, a pritom djeluje kao reality show".

“UFC-ova korupcija čini da Don King izgleda kao Djed Mraz", stoji u jednom od završnih slajdova MMAFA-e.

Linker
29. travanj 2024 20:39