UFC

Poznati boksač kritizirao Whitea i UFC: ‘Borci riskiraju živote, ali ne bivaju plaćeni onako kako bi trebali biti‘

Dana White

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Chris Eubank Jr. otkrio je što vidi kao najveću manu UFC-a i MMA-a kao sporta

UFC je bez dileme najbolja i najveća svjetska MMA organizacija u ovom trenutku, ali kad su u pitanju plaće boraca, UFC je također na konstantnoj meti kritičara.

Mnogi se slažu da su UFC-ovi borci debelo potplaćeni, posebno ako se uzme u obzir koliko ulažu u ovaj sport i koliko je teško profesionalno se baviti MMA-om te dogurati do najviše razine. Nevjerojatno je da pojedini borci u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji zarade 10 ili 12 tisuća dolara za meč, a nakon plaćanja poreza i svih ostalih troškova (pripreme, treneri, suplementacija, sparing partneri), borci nerijetko završe u minusu. Kompanija koja je još 2016. godine prodana za četiri milijarde američkih dolara sigurno može više odvojiti za plaće.

Problem leži u tome što ostale MMA organizacije nemaju financijsku moć parirati UFC-u. Tako UFC ima slobodu i diktiraju kako će se odvijati stvari na tržištu. Poznati boksač Chris Eubank Jr. dao je svoj osvrt gostujući u MMA Houru.

‘‘Sve mi se sviđa u vezi UFC-a, osim načina na koji je Dana White uveo monopol i njihovi borci ne bivaju plaćeni niti približno ciframa koje mi zarađujemo u boksu. Ali to je jedina mana, barem po mom mišljenju.‘‘, započeo je Eubank, a zatim je istaknuo kako UFC vjerojatno nikada neće isplaćivati svote novca koje se isplaćuju velikim boksačima za njihove nastupe.

‘‘Nemoguće je. U UFC-u imate tipa koji je uveo monopolizirao cijeli MMA svijet. Ako ne prihvatite ono što vam Dana daje, doviđenja, nađite drugo mjesto gdje se planirate boriti, a perfektan primjer je Ngannou. U boksu imate promotore diljem svijeta, imate organizacije, toliko različitih skupina koje se bore da priskrbe prava na najbolje borce i najbolje evente. Ogromna je konkurencija i svi se uvijek trude platiti više od drugih. Dana White ne mora se s nikim nadmetati i zato vaš može plaćati koliko god poželi. S poslovne strane, on je razvalio. Morate mu odati poštovanje iz te biznis perspektive. Ali s moralne strane, ti borci, oni riskiraju svoje živote, moraju proći kroz pakao i natrag kako bi se pripremili za borbu, a ne bivaju plaćeni onako kako bi trebali biti. To je loše, ali što učiniti? Ne možete ništa učiniti dok se ne pojavi konkurencija.‘‘, rekao je Eubank Jr. i zapravo pojasnio kompletnu problematiku.

Tek kada neka od organizacija počne ravnopravno parirati UFC-u, tada će doći i do većih plaća. PFL trenutno djeluje kao organizacija s ozbiljnim i ambicioznim planovima, ali dug je put do konkuriranja UFC-u.

Linker
03. svibanj 2024 14:14