UFC

Rafael dos Anjos prava je UFC-ova legenda: Sinoć je postavio nestvaran rekord

Rafael dos Anjos

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Super iskusni brazilski veteran još uvijek ima puno toga za ponuditi

Puno je MMA boraca koji izazivaju polarizirano mišljenje javnosti. Ili ih apsolutno volite, ili ih nikako ne uspijevate simpatizirati. Ostatak čine oni koji ne izazivaju neku osobitu emociju, a malo je boraca koje apsolutno svi poštuju i vole. Rafael dos Anjos možda ne pripada ovoj posljednjoj kategoriji, ali definitivno zaslužuje biti u njoj.

38-godišnji Brazilac apsolutna je legenda UFC-a, ali i MMA-a kao sporta. Bivši prvak UFC-ove lake kategorije iza sebe ima 32 pobjede i 14 poraza. Pod okriljem UFC-a nastupa od 11. mjeseca 2008. godine, dakle više od 14 godina je u najjačoj svjetskoj MMA promociji. Ne samo da nastupa, nego nastupa i jako uspješno.

21 pobjeda i 12 poraza njegov je omjer pobjeda i poraza unutar UFC-a, a pogledate li s kakvim se ‘‘ubojicama‘‘ borio tijekom svoje karijere, teško mu je zamjeriti tih 12 poraza. RDA se može pohvaliti pobjedama protiv boraca kao što su Robbie Lawler, Anthony Pettis, Benson Henderson, Nate Diaz, Donald Cerrone, Neil Magny itd., a neke od svojih poraza upisao je od velikana poput Khabiba Nurmagomedova, Kamarua Usmana, Leona Edwardsa, Tonyja Fergusona, Eddieja Alvareza, Colbyja Covingtona itd.

Dugi niz godina RDA se bori isključivo s najboljima, a kruna njegova karijere došla je još 2015. godine. Dos Anjos je dominantnom izvedbom porazio Anthonyja Pettisa u borbi za titulu prvaka UFC-ove lake kategorije. Donald Cerrone bio je njegov protivnik u prvoj obrani titule, a RDA je slavio nokautom u prvoj rundi. Djelovalo je kao da će Brazilac dugo držati pojas, ali Eddie Alvarez skinuo ga je s trona sredinom 2016. godine. Dos Anjos nakon toga nije više vraćao pojas u svoje vlasništvo, ali njegova karijera još uvijek traje, a brazilski veteran i dalje se ravnopravno nosi s najboljim borcima na svijetu.

RDA je nastupio i na sinoćnjoj UFC on ESPN 42 priredbi, ali moramo biti pošteni pa reći kako ga UFC sinoć ipak nije upario s elitnim borcem. Bryan Barberena dobar je borac i nakon tri pobjede zaredom, tražio je iskorak u meču protiv Rafaela dos Anjosa. Vrlo brzo Barberena je shvatio da ipak nije na toj razini i RDA je velikom većinom borbe dominirao. Već u prvoj rundi RDA je bio jako blizu finiša ‘‘submissionom‘‘, ali pokušaj ‘‘arm triangle gušenja‘‘ nije bio uspješan. RDA je do prekida došao u drugoj rundi, a Barberenu je prisilio na predaju stražnjim gušenjem.

Bio je to treći nastup dos Anjosa u ovoj godini i druga pobjeda. U trećem mjesecu ove godine sjajnom izvedbom porazio je Renata Moicana, a u sedmom mjesecu Fiziev je nokautirao legendarnog Brazilca. RDA je godinu završio pobjedom, ali pobjeda nije jedino čime se može pohvaliti kad je sinoćnji nastup u pitanju.

Dos Anjos je postao i novim UFC-ovim rekorderom kad je u pitanju vrijeme provedeno unutar kaveza, odnosno ukupno trajanje svih mečeva koje je odradio u UFC-u. RDA je sinoćnjom borbom protiv Barberene postao prvim borcem u povijesti UFC-a čiji su mečevi trajali ukupno dulje od osam sati. Dos Anjos je unutar Octagona proveo osam sati, jednu minutu i 49 sekundi! Dosadašnji rekorder bio je nedavno umirovljeni Frankie Edgar (7:57:10). Najbliži njima dvojici je Max Holloway sa šest sati, 50 minuta i 47 sekundi.

RDA je sinoć upisao 33. UFC nastup, a time se na vječnoj ljestvici izjednačio s Demianom Maiom. Prvi je Jim Miller s 40 nastupa i njega RDA gotovo sigurno neće dostići, jer Miller je i dalje aktivan borac. Kad su u pitanju pobjede pod okriljem UFC-a, dos Anjos dijeli peto mjesto te ljestvice zajedno s Charlesom Oliveirom i Dustinom Poirierom. Sva trojica imaju 21 UFC pobjedu. Prvi je ponovno Jim Miller (24), a prate ga Andrei Arlovski (23) te umirovljeni Donald Cerrone (23) i Demian Maia (22).

Na konferenciji za medije nakon sinoćnje pobjede, dos Anjos je otkrio koga želi kao sljedećeg protivnika.

‘‘Pogledajte moj rezime, borio sam se sa svima. Želim ovaj meč i mislim da sam ga zaslužio. Neću tražiti niti neki ludi honorar, samo želim tu borbu. Sedmi mjesec mi odgovara, a vidjet ćemo što će se dogoditi.‘‘, rekao je RDA, a kao protivnika odabrao je Conora McGregora.

Nije dos Anjos prežalio činjenicu da je 2016. godine morao otkazati meč protiv McGregora zbog ozljede stopala. Takva prilika nikad mu se više nije pružila, ali Rafael dos Anjos ne planira odustati od borbe s najvećom MMA zvijezdom.

Ako je pitanje zaslužuje li taj meč, odgovor je samo jedan - definitivno. Ipak, kad se radi o Conoru i njegovim mečevima, pitanja je puno više, a najvažnije se tiče zarade za UFC i samog Conora. Teško je povjerovati da će u 2023. godini i dalje vidjeti isplativost u uparivanju McGregora i Rafaela dos Anjosa, ali RDA ima pravo sanjati.

Dobio on priliku za meč protiv Conora ili ne, RDA može mirno spavati i jednog dana se povući kao pravi velikan i legenda ovog sporta. Mjesto u Kući slavnih zasigurno ga čeka.

Linker
18. svibanj 2024 11:06