UFC

Tko je sudac koji je bodovao za Jacka Hermanssona? Već je poznat po svojim nevjerojatnim odlukama!

Sean Strickland i Jack Hermansson

 screenshot
Svi oni koji duže prate UFC borbe jako dobro znaju tko je Sal D‘Amato i po čemu je poznat

Sjajnu predstavu odradio je Sean Strickland u borbi protiv Jacka Hermanssona. Iako on samom predstavom nije zadovoljan, jer je htio biti atraktivniji, kroz pet rundi prezentirao je taktičku zrelost i u svojoj vjerojatno najboljoj borbi do sada upisao je čistu pobjedu sudačkom odlukom. Iako, na papiru ta borba ne izgleda kao uvjerljiva pobjeda, a razlog toga se nalazi iza jednog imena i prezimena. Ono je Sal D'Amato.

Sal je dugogodišnji bodovni sudac u Las Vegasu, koji je radio na nekim od najvećih MMA priredbi u povijesti. UFC priredbe sudi još od 2009. godine, a redovni UFC sudac postao je 2014. I jako je dobro poznat svim dugogodišnjim fanovima, no ne po dobrome. Sal je zapravo postao sinonim za loše bodovanje, odnosno za suca koji je u podijeljenim odlukama onaj nadglasani, odnosno onaj koji je bodovao za poraženog borca.

Ukratko, Sal D'Amato je u posljednje dvije godine, uključujući ovu borbu, bio na suprotnoj strani čak 15 podijeljenih sudačkih odluka na UFC i Bellator priredbama. Recimo, prošle godine bodovao je za Claya Guidu u borbi protiv Marka Madsena, Jake Colliera protiv Carlosa Felipea i Cortney Casey protiv J.J. Aldrich, gdje je posljednje jedna od najgorih odluka u cijeloj prošloj godini.

Njegove ipak najpoznatije kontroverzne odluke su bodovanje za Yoela Romera u drugoj borbi protiv Roberta Whittakera te Ovincea St. Preuxa u borbama protiv Bena Rothwella i Volkana Oezdemira. Bilo je tu i onih odluka gdje je bio pozitivac, kao recimo jedini sudac s bodovanjem za Johnyja Hendricksa u kontroverznom porazu od Robbieja Lawlera, no puno češće bio je onaj za kojeg se mnogi pitaju koju je on borbu gledao.

"Niti jedan jedini medij nije bodovao za Jacka Hermanssona. Znam da smo pobijedili, ali nastavi li ovaj tip suditi, on će nastaviti donositi ovakve katastrofalne odluke, što može borce ultimativno koštati njihovih karijera", napisao je na Twitteru Stricklandov trener Eric Nicksick, podijelivši screenshot sa stranica MMA Decisions, ali uz dodatak hashtaga kojim poziva na otkaz za spomenutog bodovnog suca.

UFC po pitanju izbora sudaca ne može ništa. Kako onih glavnih tako i bodovnih. Njih određuje komisija, a ona u Las Vegasu je tu podosta striktna po povjerenje u svoje ljude. UFC je tako više puta reagirao prema njima, tražeći da se odbije suđenje glavnim sucima Steveu Mazaggatiju i Mariju Yamasakiju, no bez rezultata. Bilo je već reakcija i prema Salu, ali bez ikakvih rezultata. Čovjek je nastavio suditi pa tu i tamo imamo neku odluku koja je uistinu jasna samo njemu. Nažalost, tako će vjerojatno i ostati.

Linker
17. svibanj 2024 08:08