UFC

Tko zaslužuje meč za UFC-ovu ‘BMF‘ titulu? Ovo je pet najboljih kandidata za ‘BMF‘ pojas!

Kevin Holland (gore lijevo), Matt Brown (dolje lijevo) i Gilbert Burns (desno)

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
Ususret večerašnjem okršaju za ‘‘BMF‘‘ titulu, izdvojili smo najbolje kandidate koji zaslužuju boriti se za taj pojas

Glavna borba večeri na UFC 291 eventu ponudit će obračun za takozvanu ‘‘BMF‘‘ titulu. U zasebnom članku pojasnili smo vam kako je nastala ‘‘BMF‘‘ titula i što zapravo predstavlja. Ukratko rečeno, radi se o skraćenici za termin ‘‘Baddest Motherfu**er‘‘, a Jorge Masvidal 2019. godine postao je prvim osvajačem tog pojasa porazivši Natea Diaza.

Nakon Masvidalovog odlaska u mirovinu ranije ove godine, ‘‘BMF‘‘ titula ponovno je u igri, a UFC je odabrao Poiriera i Gaethjea kao dvojicu kandidata za novog nositelja te titule. Kandidati za ‘‘BMF‘‘ titulu moraju imati istaknute određene karakteristike, a bitna je sama karizmatičnost tih boraca.

Nate Diaz i Jorge Masvidal utjelovljenje su ‘‘BMF‘‘ identiteta i baš zato su bili odabrani kao prva dvojica boraca koji su se borili za taj posao. Obojica su beskompromisni borci, spremni se potući bilo kada, bilo gdje i protiv bilo koga. U svaki meč ulazili su bez kalkulacija, a unatoč činjenici da nikada nisu osvojili UFC-ovu titulu prvaka, pripadali su najpopularnijim borcima u organizaciji. Nešto slično UFC je tražio u novim kandidatima za ovaj meč.

Dustin Poirier i Justin Gaethje vjerojatno nisu karizmatični u istoj mjeri kao Jorge Masvidal i Nate Diaz, ali borbu za ‘‘BMF‘‘ pojas zaslužili su onime što pružaju unutar kaveza. Obojica se konstantno bore protiv elitnih boraca, a gotovo svaki njihov meč kandidira za ‘‘Najbolju borbu godine‘‘. Gaethje i Poirier već su se borili 2018. godine, slavio je Poirier tehničkim nokautom u četvrtoj rundi, a brojni poznati MMA portali proglasili su tu borbu najboljom u 2018. godini. Revanš će odraditi večeras, točnije u ranim nedjeljnim satima, a upravo Jorge Masvidal uručit će pojas pobjedniku tog meča.

Dana White je nedugo nakon objave ovog meča izjavio kako se ‘‘svi žele boriti za ovaj pojas.‘‘ i nema sumnje da ćemo u budućnosti gledati još mečeva za ‘‘BMF‘‘ titulu. No, tko od trenutno aktivnih boraca najviše zaslužuje meč za taj pojas? Autor ovog teksta izdvojio je pet imena, a pritom se poslužio određenim kriterijima.

- Borac svojom karizmom odgovara epitetu ‘‘BMF-a‘‘.

- Borac gotovo uvijek pruža atraktivne mečeve i uvijek je spreman na borbu (‘short notice‘).

- Borac nikada u karijeri nije bio UFC-ov prvak. (Privremene prvake ne računamo kao prvake).

Ovi kriteriji nisu službeno definirani od strane UFC-a, ali svi dosadašnji kandidati za ‘‘BMF‘‘ titulu ispunjavaju sva tri kriterija. Poirier i Gaethje nekoć su bili privremeni prvaci UFC-ove lake kategorije, ali nikada nisu postali neprikosnovenim prvacima. Nate Diaz i Jorge Masvidal također nikada nisu bili prvaci, a ponekad se stvara dojam da je ‘‘BMF‘‘ pojas namijenjen borcima koje bi fanovi rado vidjeli kako osvajaju pojas, ali onaj UFC-ov vjerojatno neće uspjeti osvojiti.

Stoga, krenimo s kandidatima za koje se odlučio autor ovog teksta, a u komentarima na našoj Facebook stranici navedite vaše najbolje kandidate za ‘‘BMF‘‘ titulu.

1. Gilbert Burns

Sjajni brazilski ratnik možda je već i trebao dobiti šansu boriti se za ‘‘BMF‘‘ titulu. Burns je u više navrata dokazao kako je spreman uskakati na ‘‘short notice‘‘, neovisno o kvaliteti protivnika koji će se naći s druge strane, a to nam je dokazao i ove godine.

Burns je već nakon 6. svibnja (peti mjesec) imao tri odrađena meča iza sebe, a borio se s vrhunskim borcima kao što su Neil Magny, Jorge Masvidal i Belal Muhammad. Tek u trećem meču upisao je poraz, a moramo istaknuti da se mučio sa slomljenom rukom i nije bio na svojoj standardnoj razini zbog te ozljede.

‘‘Durinho‘‘ se iskazao i prošle godine. Gotovo nitko u velter kategoriji nije bio zainteresiran za meč protiv Khamzata Chimaeva, tada 11-rangiranog izazivača velter kategorije. Chimaev kao neporaženi borac djelovao je zastrašujuće, a top 10 borci puno bi riskirali borbom protiv opasnog protivnika koji je niže rangiran od njih.

Tu je u priču uskočio Gilbert Burns, iako je držao visoko drugo mjesto u poretku izazivača. Burns pobjedom nad 11-rangiranim Khamzatom ne bi dobio ništa u smislu poretka na ljestvici izazivača, dok je porazom riskirao gubitak svoje pozicije. Unatoč tome, Burns je pristao i uvjeravao nas je kako Khamzat Chimaev nije nepobjediv i nadmoćan kao što je djelovao u svim svojim prethodnim mečevima.

Veliku prednost u fizičkoj veličini imao je Chimaev nad borcem koji se nekoć borio u lakoj kategoriji, ali Burns nas je uistinu uvjerio da je Chimaev itekako ranjiv. Mnoštvo problema Burns je stvorio Chimaevu, a u par navrata je uspio i uzdrmati neporaženog ‘‘Borza‘‘. Chimaev je na koncu ipak došao do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca, ali Burns je namučio Khamzata više nego svih ostalih 10 boraca s kojima se Khamzat u dotadašnjoj karijeri. Ujedno je Burns i jedini borac kojeg Khamzat nije uspio poraziti prekidom.

image

Gilbert Burns

USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Kad god UFC treba hitnu zamjenu za borca koji je slične kilaže kao Burns, ‘‘Durinho‘‘ je uvijek spreman ponuditi se kao zamjena. Radi se o borcu koji bi na sami dan borbe pristao uskočiti na ‘‘short notice‘‘, a mečevi Gilberta Burnsa nerijetko su vrlo uzbudljivi.

Upitno je hoće li 37-godišnji Burns ikada dobiti priliku boriti se za ‘‘BMF‘‘ pojas, ali vjerojatno ju ponajviše zaslužuje.

2. Kevin Holland

Ostat ćemo pri velter kategoriji, jer sljedeći na popisu je Kevin Holland. 30-godišnji američki velteraš vjerojatno nikada neće postati UFC-ovim prvakom, ali meč za ‘‘BMF‘‘ titulu definitivno zaslužuje.

Baš kao i Burns, Kevin Holland uvijek je spreman ponuditi se kao zamjenski borac koji bi uskočio na ‘‘short notice‘‘. Dojam je da bi Holland pristao boriti se čak i protiv teškaša, a dovoljno je pogledati koliko je Holland zapravo aktivan otkako je potpisao ugovor s UFC-om.

Sredinom 2018. godine izborio je ugovor s UFC-om preko Dana White‘s Contender Seriesa, a debitirao je u osmom mjesecu 2018. godine. Gotovo pune četiri godine prošle su od njegovog debija, a Holland iza sebe ima čak 18 UFC nastupa! Više od četiri puta godišnje Holland u prosjeku nastupa otkako je došao u UFC, a 11 puta je slavio unutar najbolje MMA organizacije. U devetom mjesecu prošle godine, Kevin Holland pristao se boriti protiv Chimaeva gotovo na sami dan borbe. Khamzat se trebao boriti protiv Natea Diaza, ali Diaz je odbio taj meč nakon što Khamzat nije uspješno odradio službeno vaganje. UFC je trebao hitnu zamjenu, a Kevin Holland pristao je na meč koji gotovo nitko ne bi prihvatio u takvim okolnostima. Istina da je izgubio u prvoj rundi, ali već krajem godine ponovno se našao u kavezu.

Hollandovi mečevi u načelu su gotovo uvijek i uzbudljivi. Radi se o borcu koji je vrsni nokauter i 14 puta u karijeri slavio je nokautom. Šest pobjeda u karijeri upisao je ‘‘submissionom‘‘, a samo četiri puta pobijedio je na bodove. Istina da se Holland muči s dobrim hrvačima, ali kad ga uparite s borcima poput Stephena Thompsona, Santiaga Ponzinibbija ili Joaquina Buckleyja, budite sigurni da ćete gledati fantastičan meč i vrlo vjerojatno nekakav nokaut.

Osobnost Kevina Hollanda također odgovara ‘‘BMF‘‘ tituli. Ne može se osporiti da Kevin Holland posjeduje zanimljivu osobnost koja privlači fanove i definitivno ga se može zamisliti kao kandidata za ‘BMF‘‘ pojas.

3. Jim Miller

Napravit ćemo mali odmak od velter kategorije (vratit ćemo se) i spustit ćemo u laku kategoriju. Što reći o Jimu Milleru, UFC-ovom rekorderu kad je u pitanju broj nastupa (42) i broj pobjeda (25).

Miller je prava UFC-ova legenda i kavez je dijelio s mnoštvom velikana ovog sporta. Titula prvaka nešto je čemu se nije uspio bliže primaknuti, ali nemojte se zavaravati, radi se o odličnom borcu. Iza Millera su 54 profesionalna MMA nastupa i 36 pobjeda. 19 puta slavio je ‘‘submissionom‘‘, a sedam puta nokautirao je protivnike.

2012. godine Jim Miller i Joe Lauzon odradili su jedan od ‘‘najkrvavijih‘‘ mečeva u povijesti UFC-a, a bila je to ujedno i najbolja UFC-ova borba u 2012. godini.

Miller je također borac iz skupine onih koji su gotovo uvijek spremni na meč, a to uostalom potvrđuje njegov rekord za najviše odrađenih mečeva u UFC-u.

Ono što Miller nema jest karizma kakvu posjeduju Nate Diaz, Jorge Masvidal ili npr. Kevin Holland. Međutim, takvu osobnost ne posjeduju niti Justin Gaethje i Dustin Poirier, pa ih je UFC ipak odabrao kao legitimne kandidate za ‘‘BMF‘‘ pojas. Jim Miller možda ne odiše osobnošću ‘‘gangstera‘‘, ali onda kad ga zaključate u kavez, Miller se pretvara u pravu zvijer. ‘‘BMF‘‘ titula bila bi kruna njegove bogate borilačke karijere.

4. Tony Ferguson

Da, Tony Ferguson vjerojatno je prestar i previše potrošen za nadmetanje s UFC-ovim elitnim borcima, ali još uvijek je aktivan borac i zato je ušao na ovaj popis. ‘‘El Cucuy‘‘ nikada u karijeri nije uspio postati UFC-ovim prvakom, a titula privremenog prvaka najdalje je što je dogurao.

Dugi niz godina Ferguson je bio borac kojeg su mnogi vidjeli kao jednog od najstrašnijih UFC-ovih boraca. Gotovo svaki borac koji se našao u kavezu s Fergusonom tijekom njegovog ‘‘primea‘‘, iz kaveza je izašao prepun posjekotina i s velikom štetom na licu. Ferguson je u jednom trenutku uživao niz od 12 uzastopnih pobjeda, a mečevi u kojima je nastupao bili su uzbudljivi od prve do posljednje sekunde.

Koliko je Ferguson spreman na obračun s bilo kojim borcem, pokazuje nam situacija iz 2017. godine. Fabricio Werdum i Tony Ferguson porječkali su se uoči UFC 216 eventa, a Tony Ferguson nije djelovao preplašeno prisustvom teškaša koji je znatno veći i teži od njega.

Mogli bismo vam jako dugo nabrajati sve razloge zbog kojih je Ferguson trebao dobiti priliku u borbi za ‘‘BMF‘‘ titulu. Od povratka u kavez samo šest mjeseci nakon puknuća ligamenata koljena pa sve do svojevoljnog skidanja kilaže za meč protiv Khabiba koji je bio službeno otkazan.

‘‘El Cucuy‘‘ je posjedovao uistinu sve što je potrebno da se nađe u konkurenciji za ‘‘BMF‘‘ pojas. Nažalost, Fergusonu je danas 39 godina, u nizu je od pet uzastopnih poraza, a izgubi li večeras u meču protiv Bobbyja Greena, upitno je hoće li ostati članom UFC-a. Da se nudilo više šansi za osvojiti ‘‘BMF‘‘ pojas, Tony Ferguson sto posto bi dobio šansu u jednom od tih mečeva.

5. Matt Brown

Evo nas ponovno u velter kategoriji. Što reći o ‘‘Immortalu‘‘? 42-godišnji veteran 15 godina nastupa pod okriljem UFC-a, a zajedno s Derrickom Lewisom drži rekord za najviše pobjeda nokautom u UFC-u (13).

Životna priča Matta Browna dostojna je ‘‘BMF‘‘ titule sama po sebi. Brown u svojim mlađim danima nije vidio nikakvu perspektivu u svom životu i okrenuo se alkoholu i drogama. U ranim dvadesetima predozirao se heroinom, ali uspio je preživjeti i tako je zaradio nadimak ‘‘Immortal‘‘ (‘Besmrtni‘).

‘‘Bio sam jako blizu smrti. Rekli su mi da sam klinički bio mrtav više od jedne minute. Bio sam u takvom stanju uma gdje ništa osim drogiranja i opijanja nije imalo smisla. Predoziranje je bila jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila. Nakon toga sam se ‘probudio‘ i shvatio da moram nešto učiniti sa svojim životom. Pomislio sam: ‘Ako sam mogao pobijediti sve to, onda mogu pobijediti bilo što.‘‘‘, rekao je Brown prije nekoliko godina objašnjavajući kako je dobio svoj nadimak.

Od ovisnika o drogama koji je jedno vrijeme proveo u zatvoru, ali i kao beskućnik, Matt Brown izrastao je u UFC-ovu legendu. Istina da je čak 19 puta u karijeri gubio mečeve, ali 24 puta bio je pobjednik, a 16 pobjeda upisao je nokautom.

Brown je kavez dijelio s velikanima poput Robbieja Lawlera, Donalda Cerronea, Stephena Thompsona, Carlosa Condita, Johnyja Hendricksa i mnogih drugih, a uistinu je teško nabrojati koliko uzbudljivih mečeva nam je Brown pružio.

Kao i ostali kandidati na ovoj listi, Matt Brown nikada nije postao UFC-ovim prvakom, ali Matt Brown utjelovljenje je neustrašivog borca koji svakom može pomrsiti račune i priuštiti mu nevjerojatno tešku noć.

Još uvijek je Brown aktivan borac, ali šanse da nastupi u meču za ‘‘BMF‘‘ titulu vjerojatno su jako male. Odlazak u mirovinu sve mu je bliži i lako je moguće da se Brown umirovi prije sljedećeg meča za ‘‘BMF‘‘ pojas. Šteta, jer velter kategorija očito nudi podosta dobrih kandidata za taj meč i Brown bi zasigurno bio jedan od boljih kandidata.

Neki od boraca koji se nisu našli na listi petorice, a također predstavljaju dobre kandidate, svakako su Dan Hooker, Bobby Green, Clay Guida i definitivno Rafael dos Anjos koji ne skriva da bi se rado borio za taj pojas. Čak i ako ne dobije priliku za ‘‘BMF‘‘ pojas, RDA će biti zadovoljan činjenicom da je nekoć bio vlasnik onog ‘‘pravog‘‘ pojasa koji pripada UFC-ovom prvaku.

Podsjećamo, u komentarima na našoj Facebook stranici navedite nam vaše najbolje kandidate za ‘‘BMF‘‘ pojas.

Linker
11. svibanj 2024 12:57