UFC

UFC se osvećuje Paulu Costi? Brazilac je tražio Chimaeva, a na kraju je uparen s nerangiranim borcem

Paulo Costa

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Petorangirani izazivač UFC-ove srednje kategorije nije dobio meč kojem se nadao

Dana White sinoć iza ponoći javio se s novim velikim vijestima i potvrdio je niz fantastičnih mečeva. Tako će Justin Gaethje i Dustin Poirier predvoditi UFC 291 event, dok su Aljamain Sterling i Sean O‘Malley u glavnim ulogama kad je UFC 292 event u pitanju.

Potvrđeni su tu još brojni sjajni mečevi poput onog između Jana Blachowicza i Alexa Pereire te mnogih drugih, ali jedan od svih tih mečeva nameće se kao podosta čudnovat i nelogičan. White je naime potvrdio kako se Paulo Costa (14-2-0 6-2 UFC) vraća u kavez i borit će se protiv Ikrama Aliskerova (14-1-0, 1-0 UFC).

Costa zaslužuje rangiranog protivnika, ali UFC mu je isporučio nešto posve drugo

Radi se o meču koji bi mogao biti uistinu kvalitetan, ali Paulo Costa renomirani je UFC-ov borac i zauzima peto mjesto u poretku izazivača unutar srednje kategorije. Ikram Aliskerov s druge strane tek je prije desetak dana debitirao u najjačoj svjetskoj organizaciji, a nokautom u prvoj rundi porazio je Phila Hawesa.

Ta pobjeda nije mu bila dostatna da se plasira unutar top 15, jer ni Phil Hawes nije bio rangiran uoči tog meča. Dakle, Ikram Aliskerov će nakon jedne pobjede nad nerangiranim protivnikom dobiti šansu boriti se protiv petorangiranog izazivača u kategoriji.

Takve povlastice nije dobio niti jedan Alex Pereira kojeg mnogi optužuju da je nezasluženo i ‘‘preko reda‘‘ došao do napada na titulu. Za razliku od Aliskerova, Alex Pereira došao je u UFC s reputacijom najboljeg kickboksača na svijetu, dok Ikram Aliskerov nije osvajao nikakve značajne titule u dosadašnjoj MMA karijeri.

Na vrata najjače svjetske MMA organizacije pokucao je s reputacijom čovjeka koji je 2019. godine izgubio od Khamzata Chimaeva, ali Chimaev ga je prošle godine označio kao jednog od svojih najtežih protivnika u karijeri. Aliskerov je preko Dana White‘s Contender Seriesa upao u organizaciju i u debiju je došao do impresivne pobjede. Je li time zaslužio ovako velik meč? Vjerojatno ne.

Brazilac se zamjerio čelnicima organizacije i sada mu se osvećuju?

Dva su ipak vrlo smislena razloga zbog kojih je došlo do ovakvog meča. Paulo Costa dugi niz mjeseci zaziva meč protiv Khamzata Chimaeva, a početkom ovog mjeseca navodno je bio blizu meča s Janom Blachowiczem. Niti jedan od tih mečeva nije se ostvario, ali UFC-ove čelnike vjerojatno puno više muči činjenica da su morali otkazati meč koji je Costa trebao odraditi u drugom mjesecu ove godine.

Brazilac je trebao nastupiti na velikom UFC 284 eventu održanom u Australiji. Tamo se trebao boriti protiv domaćeg borca, Roberta Whittakera, koji je ujedno i miljenik publike. Bio bi to jedan od najznačajnijih mečeva na eventu koji su predvodili Alexander Volkanovski i Islam Makhachev. Čelnici UFC-a javno su potvrdili meč između Coste i Whittakera, ali Paulo je tvrdio kako nije potpisao ugovor i ne planira ga potpisati ukoliko mu UFC ne podeblja honorar.

UFC-ovi čelnici nisu pristali na tu ucjenu, barem tada ne. Meč su morali otkazati, ali naknadno su dogovorili novi ugovor s Costom. Sretan je bio Costa zbog novog ugovora i nadao se velikoj borbi protiv Khamzata Chimaeva, ponajveće UFC-ove zvijezde, a drugi protivnik kojeg je naveo kao željenog bio je Sean Strickland.

Nadao se Costa najviše neporaženom čečensko-švedskom borcu (Chimaev), ali UFC je Costi isporučio opasnog Dagestanca koji je daleko od nekakve zvijezde, a predstavlja veliku opasnost. Izgubi li Costa od Aliskerova, nade o velikom meču i novom napadu za titulu bit će ugašene i Costa će trebati puno posla da bi se vratio u konkurenciju za vrh kategorije. Ne može Costa više niti otići iz UFC-a tako lako, jer tek je potpisao novi ugovor. Navodno se radi u ugovoru na četiri borbe i postoji dobra mogućnost da Costa porazom od Aliskerova naruši svoj status unutar kategorije, ali svejedno će mu preostati još tri borbe za odraditi pod okriljem UFC-a. Costa pobjedom u ovom meču ne dobiva puno, ali poraz bi ga skupo mogao koštati.

Nije nemoguće da se UFC-ovi čelnici jednostavno osvećuju Paulu Costi zbog problema kojim je napravio početkom ove godine otkazavši meč protiv Roberta Whittakera. No, koji je drugi mogući razlog zbog kojeg su se odlučili na ovaj meč?

UFC treba ‘‘svježu krv‘‘ pri vrhu srednje kategorije

Možda se ne radi o osveti, nego jednostavno o UFC-ovoj težnji da dodaju ‘‘svježu krv‘‘ u srednju kategoriju, odnosno u sami vrh srednje kategorije. Israel Adesanya kao prvak kategorije ima upisane pobjede nad svim borcima koji se nalaze unutar top 5, a neke od njih porazio je i dvaput. Organizacija treba nove adekvatne izazivače i moguće je da jednostavno vide Ikrama Aliskerova kao dobrog i adekvatnog kandidata za tu ulogu.

Dagestanac je slavio u 14 od svojih 15 profesionalnih nastupa, a nitko nikada nije završio Phila Hawesa brže od njega. Aliskerov je trebao samo dvije minute i 10 sekundi, a brutalno nokautiravši Hawesa, Dagestanac je dokazao da se njegov set vještina ne svodi samo na hrvanje, nego je itekako opasan i u stojci. Porazi li Paula Costu, bit će jako blizu napada na titulu, a time Israel Adesanya dobiva novog i vrlo zanimljivog izazivača.

Također, pozicioniranjem Ikrama Aliskerova među top izazivače u kategoriji, otvara se i mogućnost potencijalnog revanša s Khamzatom Chimaevim, a UFC bi sigurno dobro ispromovirao taj meč, posebno ako Aliskerov uvjerljivo porazi Costu. Porazi li Costa ovog opasnog Dagestanca, UFC će imati dobru podlogu za ugovaranje meča između Khamzata Chimaeva i Paula Coste. Brazilac bi pobjedom nad Aliskerovim dokazao da se može nositi s opasnim hrvačem, a ujedno i s borcem kojeg je Chimaev označio kao svog najtežeg protivnika u karijeri, nakon Gilberta Burnsa naravno.

Sve u svemu, priča o UFC-ovom osvećivanju Paulu Costi djeluje smisleno i nije nemoguće da se uistinu radi o tome. Međutim, postoje i neke druge mogućnosti, a samo uključene strane znaju o čemu se točno radi i kako su tekli pregovori. Ne sumnjamo da će Paulo Costa ubrzo pojasniti zašto je pristao na ovaj meč.

Linker
19. svibanj 2024 20:58