UFC

(VIDEO) Sjajna večer borbi na Contender Seriesu: Donedavni Oktagonov prvak nije uspio doći do ugovora s UFC-om

Kaik Brito (lijevo) i Oban Elliott (desno)

 Screenshot (ufc Fight Pass)
Četiri odlična meča gledali smo sinoć u sklopu Dana White‘s Contender Seriesa

Treći event sedme sezone Dana White‘s Contender Seriesa ponudio je jako uzbudljivu večer borbi. Ovaj put četiri meča bila su u sklopu programa, ali sva četiri meča ponudila su pregršt zanimljivosti.

Večer su otvorili Peruanac Luis Pajuelo (8-1) i američki borac Robbie Ring (6-1) okršajem u perolakoj kategoriji. Ring je u meč ušao kao neporaženi borac, ali njegovom nizu neporaženosti sinoć je došao kraj. 23-godišnji američki borac nije izdržao pritisak Peruanca Pajuela koji se od prve sekunde kretao prema naprijed i prezentirao je sjajan tempo.

Tehničkim nokautom u prvoj rundi slavio je Pajuelo, a presudan je bio udarac koljenom u tijelo dok su se nalazili u parteru. Vidjelo se da Ring nije dobro podnio taj udarac i Pajuelo je s nekoliko dodatnih udaraca iz gornje pozicije dovršio posao. Dana White nagradio ga je ugovorom, sasvim zasluženo.

Neporažena Šveđanka prezentirala je vrhunski set vještina, ali White je razočarao svojom odlukom

Večer se nastavila ženskim obračunom u slamka kategoriji. Šveđanka Josefine Knutsson (6-0) i Nizozemka Isis Verbeek (4-2) borile su se za mjesto u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji, a do pobjede je došla odlična Knutsson.

27-godišnja Šveđanka prezentirala je raznovrstan set vještina i vidljivo je da se radi o borkinji potkovanoj u svim segmentima. Sve tri runde uzela je ova neporažena borkinja, ali Dana White razočarao je odlukom da joj ne uruči ugovor s UFC-om. Predsjednik UFC-a pojasnio je kako Knutsson ovaj put nije ispunila sve kriterije, a White joj je zapravo zamjerio manjak ‘‘ubilačkog instinkta‘‘. Knutsson je u par navrata ‘‘načela‘‘ svoju protivnicu, ali nije svim snagama išla po finiš, nego je igrala na sigurno. Whiteu se to nije svidjelo, ali mogao bi požaliti ugrabi li neka druga organizacija ovako talentiranu borkinju slamka kategorije.

Donedavni Oktagonov prvak sudjelovao je u borbi večeri, ali nije uspio izboriti ugovor s UFC-om

Treća borba večeri ponudila je najbolju borbu večeri, a ovaj meč vjerojatno će konkurirati i za najbolju borbu sezone. U kavezu su se našli Velšanin Oban Elliott (9-2), borac koji je cijelu dosadašnju karijeru proveo u Cage Warriorsima te Kaik Brito (16-5), Brazilac kojeg dobro poznate iz češko-slovačke organizacije Oktagon. Brito je donedavno bio prvak velter kategorije, ali odrekao se titule nakon poziva za nastup na DWCS-u.

Već u prvoj rundi vidjelo se da su oba borca adekvatan materijal za nastupati u UFC-u. Elliott je prezentirao eksplozivna rušenja, ali mučio se s kontrolom iz gornje pozicije, dok je Brito djelovao jako opasno u stojci. Prava paljba počela se događati ipak u drugoj rundi.

Nakon još jednog rušenja Elliotta i neuspješne kontrole u gornjoj poziciji, Brito je preuzeo inicijativu. Brazilac je desnicom uzdrmao Elliotta i Velšanin je ostatak runde proveo preživljavajući. Činilo se da je borac Cage Warriorsa kondicijski također potrošen, a Brito je marljivo tražio finiš. Višestruko puta Brito je čisto pogodio Elliotta, a sudac je sve pomno pratio i bio je spreman prekinuti meč ukoliko stanje postane za nijansu lošije po Elliotta. 30-ak sekundi prije kraja borci su završili u parteru, a Brito je zauzeo kontrolu nad leđima svog protivnika. Pred sami kraj runde Brito je zaključao i polugu na ruci, ali ostalo mu je samo nekoliko sekundi za prisiliti Elliotta na predaju. Nevjerojatno čvrsti Velšanin izdržao je do kraja, a u treću rundu ušao je preporođen.

Čudesno se Oban Elliott oporavio i apsolutno je izdominirao Brita u posljednjoj rundi. Precizno je pogađao u stojci, a pola runde proveo je kontrolirajući protivnika iz gornje pozicije u parteru. 31-5 statistika je značajnih udaraca u korist Elliotta tijekom treće runde, a Velšanin je pokazao kako se može izvući iz teške situacije te doći do pobjede. Jedan sudac meč je bodovao rezultatom 28-28, dok su ostala dva vidjeli Elliotta kao boljeg (29-28). Velšanin je očekivano nagrađen ugovorom s UFC-om, a nitko se neće buniti ako i Kaik Brito uskoro završi u UFC-u. Inače, bio je to meč u velter kategoriji, a jedva čekamo gledati 25-godišnjeg Elliotta u UFC debiju.

UFC je dobio jako zanimljivu akviziciju u srednjoj kategoriji

Večer su zaključili borci u srednjoj kategoriji, Zachary Reese (6-0) i Eli Aronov (6-1). Obojica su u meč ušli kao neporaženi borci, a više nego primjetna bila je razlika u visini dvojice boraca. Reese je čak 15 centimetara viši od Izraelca Aronova, a američki borac imao je i 13 centimetara prednosti u ‘‘reachu‘‘.

Aronov je djelovao osjetno eksplozivnije na početku meča i brzo je rušio Reesea. Međutim, Zach Reese prezentirao je svoje BJJ vještine i ekspresno je zaključao polugu na ruci iz donje pozicije u parteru. Aronov je u jednom trenutku izvukao lakat iz samog zahvata, ali iz neobjašnjivih razloga napravio je krucijalnu pogrešku i ruku je vratio natrag u Reeseov zahvat. Nakon samo minutu i 14 sekundi borbe, borac nadimka ‘‘Izraelski tenk‘‘ prisiljen je na predaju, a Reese je došao do šeste pobjede u šestom profesionalnom nastupu.

Dana White nije pretjerano duljio kad je u pitanju Zachary Reese. UFC-ov predsjednik pojasnio je kako se radi o borcu koji ima četiri pobjede nokautom i dvije pobjede ‘‘submissionom‘‘, a svih šest mečeva uključujući i sinoćnji, Reese je okončao prekidom u prvoj rundi.

‘‘Dobro došao u UFC.‘‘, poručio je Dana White, a Zachary Reese ustao se sa stolca i zaputio prema Dani Whiteu i Lauri Sanko još prije nego je White stigao izgovoriti te riječi. Sjajna akvizicija za UFC-ovu srednju kategoriju, a zanimljiv je podatak da je Reese još 2012. godine odradio amaterski meč protiv Kevina Hollanda, ali izgubio je jednoglasnom odlukom sudaca. Sve do 2017. godine Reese je pauzirao, a tada se vratio amaterskim mečevima. Nakon tri pobjede u amaterima, Reese je 2021. godine odradio profesionalni debi, a danas je taj 29-godišnjak postao članom elitne MMA organizacije.

Da zaključimo, bila je ovo sjajna večer na Contender Seriesu. Radujemo se sljedećoj srijedi i novim talentima koje će UFC testirati.

Linker
02. svibanj 2024 00:19