UFC

(VIDEO) Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: Gastelumovu ‘čeličnu bradu‘ čeka paklen test

Jared Cannonier vs Kelvin Gastelum
 Ufc
Nakon jednog vikenda pauze, UFC se ponovno vraća u svoj Apex te nudi 12 zanimljivih borbi

Puno uzbuđenja ponudila je UFC 265 priredba. Ciryl Gane osvojio je privremeni pojas UFC-ove teške kategorije nokautiravši Derricka Lewisa u trećoj rundi, dok je Jose Aldo podsjetio na najbolje dane savladavši čvrstog Pedra Munhoza jednoglasnom sudačkom odlukom. Vicente Luque približio se samom vrhu velter kategorije pobjedom protiv Chiese. Kao da su čelnici UFC-a unaprijed prepoznali da će nakon takve priredbe dobro doći jedan tjedan pauze, a ovog vikenda započinje niz od četiri priredbe koje će se održati u Apexu.

U noći sa subote na nedjelju održati će se UFC on ESPN 29 priredba. Dvojica Top 10 boraca UFC-ove srednje kategorije predvodit će ovu priredbu. Radi se o Jaredu Cannonieru (13-5-0, 6-5 UFC) i Kelvinu Gastelumu (16-7-0, 11-7 UFC, 1 NC). Cannonier i Gastelum nekoć su nastupali u drugim težinskim kategorijama, no zadnjih godina pronašli su se u srednjoj kategoriji i garantiraju zanimljivu borbu.

Jared Cannonier može se pohvaliti postignućem koje je ostvarilo još samo četvero boraca, a pokušat će se upisati kao prvi borac koji je nokautirao Kelvina Gasteluma

Oba borca izgubili su u svojim zadnjim nastupima, a zajednička stvar im je činjenica kako su obojica zadnju borbu odradili protiv Roberta Whittakera. Bivši prvak oba borca porazio je jednoglasnom sudačkom odlukom. Kelvin Gastelum borio se protiv ''Reapera'' u travnju ove godine dok je Jared Cannonier svoju borbu protiv Whittakera odradio u listopadu protekle godine. Gastelum je ove godine izuzev spomenute borbe protiv Roberta nastupio i protiv Iana Heinischa, a tu borbu pobijedio je jednoglasnom odlukom sudaca. Kelvin je prije toga imao tri poraza u nizu i uzevši u obzir da je izgubio četiri od zadnjih pet borbi, sigurno je kako će biti izrazito motiviran da savlada Cannoniera.

37-godišnji Cannonier dugi niz godina nastupao je u teškoj kategoriji. Debi u poluteškoj kategoriji imao je 2016. godine nakon devet profesionalnih MMA borbi te ukupno dvije teškaške borbe u UFC-u (1-1). Pet nastupa odradio je ''Killa Gorilla'' u UFC-ovoj teškoj kategoriji (2-3) prije nego li se pronašao u srednjoj kategoriji.

Pitanje je bilo može li bivši teškaš spustiti kilažu da bi zadovoljio vagu za srednju kategoriju. Jared Cannonier odradio je to bez većih problema te je pritom impresionirao svojim izgledom i fizičkom spremom. Debitirao je Jared u srednjoj kategoriji u studenom 2018. godine te je nokautirao Davida Brancha u drugoj rundi borbe. Padali su redom Anderson Silva (TKO, prva runda) i Jack Hermansson (TKO, druga runda) nakon toga te je ''Killa Gorilla'' gotovo sigurno došao jednu pobjedu daleko od napada na titulu. Međutim, u listopadu prošle godine Robert Whittaker pokazao se nepremostivom preprekom. Trenutno trećerangirani borac na ljestvici izazivača srednje kategorije nada se povratku na pobjedničke staze. Njegovo glavno oružje zasigurno je njegova nevjerojatna fizička snaga koja ga čini izuzetno teškim srušiti i iskontrolirati u parteru, dok u stojci za svakoga predstavlja opasnost svojim razornim udarcima kojima može nokautirat protivnika u bilo kojem trenutku. Čak devet od ukupno 13 pobjeda ostvario je nokautom, a po dva puta pobjeđivao je submissionom i na odluku sudaca. Nikada u karijeri nije poražen submissionom, ali nokautiran je dva puta (Shawn Jordan i Dominick Reyes). Tri puta gubio je na bodove. Inače, Jared je jedan od pet boraca u UFC-ovoj modernoj eri (počevši od 17. studenog 2000. godine) koji je pobjeđivao prekidom u tri različite kategorije. Preostalih četiri su Conor McGregor, Jessica Andrade, Anthony Pettis i Lucas Martins.

image
Jared Cannonier vs Kelvin Gastelum
Ufc

Kelvin Gastelum s druge strane 2013. godine pobijedio je u 17. izdanju The Ultimate Fightera nastupajući za tim Chaela Sonnena. Drugi tim vodio je Jon Jones. Gastelum je u finalu turnira savladao Uriaha Halla, a nakon toga zaredao je još četiri pobjede. Brzo se Kelvin prometnuo kao jedan od najtalentiranijih boraca velter kategorije. Međutim, izuzev Tyrona Woodleyja i Neila Magnyja koji su mu nanijeli poraze u toj kategoriji, najveći Gastelumov protivnik bila je vaga. Dvaput je Kelvin padao na vagi, a 2015. godine ususret borbi protiv Tyrona Woodleya premašio je limit za čak 9 ''pounda''. Vaga je pokazala 180 ''pounda'', a borba je bila planirana za velter kategoriju (170 lbs, dopušteno prekoračenje od jednog ''pounda''). Dana White naredio je Kelvinu prelazak u višu kategoriju, no nakon jednog nastupa i pobjede protiv Natea Marquardta, Gastelum se vratio u velter kategoriju. Ipak, definitivan prelazak dogodio se krajem 2016. godine. Tim Kennedy dočekao je Kelvina u povratku srednjoj kategoriji te je prozivao Gasteluma nazivajući ga lijenim i neodgovornim borcem zbog višestrukih padova na vagi. Kao da je sve to motiviralo Kelvina koji je doslovno uništio i umirovio Kennedyja.

Pobjeđivao je Gastelum zvučna imena poput Michaela Bispinga i ''Jacarea'' Souze, no gubio je čak pet puta, uglavnom od boraca iz samog vrha kategorije. U travnju 2019. godine Kelvin se borio protiv aktualnog prvaka Israela Adesanyje za privremeni pojas srednje kategorije, no izgubio je nakon pet rundi po mnogima najbolje borbe te godine. Gastelum je trenutno na četiri poraza u zadnjih pet nastupa i pobjeda protiv Jareda Cannoniera predstavlja mu imperativ ukoliko želi zadržati nade ka osvajanju pojasa. Trenutno je deveti u poretku izazivača srednje kategorije.

Oba borca preferiraju borbu u stojci te im pobjede spektakularnim nokautima nisu strane. Međutim, Gastelum je poznat i po svojoj ''čeličnoj bradi'', a tu reputaciju zaslužio je činjenicom kako nikada nije nokautiran u 24 profesionalna MMA nastupa, unatoč tome što se borio protiv sjajnih udarača i nokautera kao što su Israel Adesanya, Robert Whittaker, Uriah Hall itd. Jared Cannonier pravi je test za Gastelumovu bradu i adekvatan kandidat da postane prvi borac koji je uspio nokautirati Kelvina. Pet centimetara prednosti u visini nije toliko znatno kao 15 centimetara razlike u ''reachu'' u korist Jareda Cannoniera koji bi svoje duge ruke mogao iskoristit za plasiranje jednog od svojih snažnih udaraca kojima završava borbu. Međutim, fizička snaga i duge ruke neće biti dovoljne jer je Gastelum tehnički izrazito potkovan borac i zasigurno će biti oprezan prilikom razmjena. U svakom slučaju, izuzetno težak ispit za oba borca.

Srebrni olimpijac na dosad najtežem iskušenju u svojoj karijeri. Čeka ga legendarni veteran Clay Guida

Sunaslovna borba večeri nudi obračun 39-godišnjeg veterana Clayja Guide (36-20-0, 16-14 UFC) i Marka O. Madsena, srebrnog s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine u hrvanju grčko-rimskim stilom. Guida je za najjaču MMA organizaciju debitirao davne 2006. godine i sudjelovao je u nizu sjajnih borbi protiv odličnih boraca. Pobjedom protiv Michaela Johnsona u veljači ove godine dokazao je kako ga još uvijek ne treba otpisati, a neporaženi Danac Mark O. Madsen (10-0-0, 2-0 UFC) u svojoj 11. profesionalnoj MMA borbi imat će dobar test svojih sposobnosti. 36-godišnji danski borac za UFC je debitirao u rujnu 2019. godine pobjedom protiv Danila Belluarda, a drugi nastup odradio je u ožujku 2020. godine porazivši Austina Hubbarda. Ukupno devet puta rušio je srebrni olimpijac dvojicu svojih protivnika, Hubbarda čak osam puta, a Belluarda jednom, no Talijana je porazio nokautom u prvoj rundi.

Clay Guida također je jako dobar hrvač, a s ukupno 70 rušenja u UFC-u dijeli četvrto mjesto ljestvice s Frankiejem Edgarom. Prvi je Georges St-Pierre koji je upisao čak 90 rušenja. Teško je očekivati da Guida prestigne Demetriousa Johnsona na trećem mjestu ljestvice (74 rušenja) s obzirom na tip protivnika s kojim se susreće ovog vikenda. Inače, ovo će biti 31. ''Carpenterov'' nastup u UFC-u.

Sjajna borba u muha kategoriji

Od preostalih deset borbi na priredbi vrijedi istaknuti borbu u muha kategoriji između Alexandrea Pantoje (23-5-0, 7-3 UFC) i Brandona Royvala (12-5-0, 3-1 UFC). Radi se o dvojici boraca koji su zapravo najbolje rangirani na cijeloj priredbi. Pantoja je trenutno na trećem mjestu izazivača muha kategorije dok Royval okupira šesto mjesto. Pantoja je u zadnjem nastupu savladao Manela Kapea jednoglasnom odlukom sudaca, a meč su odradili u veljači ove godine. ''Kanibal'' u svom CV-u ima upisanu pobjedu protiv Brandona Morena iz 2018. godine, a pobjeđivao je i borce poput Matta Schnella i Wilsona Reisa. Pantoja se na UFC 240 priredbi borio protiv bivšeg prvaka Deiveson Figueireda, a iako je izgubio jednoglasnom odlukom sudaca, donekle se utješio bonusom za najbolju borbu večeri. 31-godišnji Brazilac izuzetno je kvalitetan borac i Royvala čeka težak zadatak.

29-godišnji Royval u svibnju prošle godine debitirao je za UFC, a u prva dva nastupa slavio je protiv Tima Elliotta i Kai Kara Francea. Ipak, u studenom protekle godine, Brandon Moreno ga je nokautirao jednu sekundu prije kraja prve runde te će Amerikanac protiv Pantoje tražiti povratak pobjedama.

Gdje i kada će se priredba održati

Kao što je ranije navedeno, UFC-ov Apex u Las Vegasu ugostit će ovu priredbu u noći sa subote na nedjelju. Nažalost, znamo što to znači kada je u pitanju satnica u kojoj će se priredba održati. Preliminarni dio priredbe započeti će u 01:00 ujutro po našem vremenu dok glavni dio priredbe starta od 04:00 ujutro. Glavnu borbu večeri možemo očekivati iza 06:00 sati.

Kompletan raspored borbi kao i UFC-ovu najavu glavne borbe večeri možete pogledati pri dnu teksta.

UFC on ESPN 29 - raspored borbi:

Glavni dio priredbe:

Jared Cannonier vs. Kelvin Gastelum

Clay Guida vs. Mark Madsen

Parker Porter vs. Chase Sherman

Trevin Jones vs. Mana Martinez

Austin Hubbard vs. Vinc Pichel

Alexandre Pantoja vs. Brandon Royval

Preliminarni dio priredbe:

Austin Lingo vs. Luis Saldana

Brian Kelleher vs. Domingo Pilarte

Bea Malecki vs. Josiane Nunes

Fabio Cherant vs. William Knight

Ignacio Bahamondes vs. Roosevelt Roberts

Ramiz Brahimaj vs. Sasha Palatnikov

Linker
14. svibanj 2024 17:05