Helena Jurišić: MMA? Razmišljam o svim opcijama i sva vrata su mi otvorena!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 16.11.2017 09:28h Autor:

Helena Jurišić

Među 23 osvojene hrvatske medalje na netom održanom Svjetskom prvenstvu u mađarskoj Budimpešti, je i ona zlatna Helene Jurišić. Ništa čudno za djevojku koja nas je naviknula na odličja s velikih natjecanja, ali i na profesionalne uspjehe.

Naime, u istom gradu Helena je prošle godine debitirala za slavni Bellator te je pobijedila tada favoriziranu protivnicu Genah Fabian. Iste godine je osvojila i zlatnu medalju na europskom WAKO prvenstvu pa je sada njezina kolekcija upotpunjena.

U intervjuu za Fight Site, ova Dalmatinka otkriva kakvi su joj planovi za nastavak karijere. Opisuje iskustva iz njoj naklonjenje Budimpešte te otkiva ima li kao i mnoge druge kick boksačice planove za odlazak u slobodnu borbu…

Jesu li se slegli dojmovi iz Mađarske i kakvi su?

“Dojmovi su se slegli. Sretna sam jer sam uzela i svjetsku titulu i sad je u planu mali, ali  zasluzeni odmor.”

Za razliku od neki  prvenstava gdje je konkurencija iz tvog kuta bila lagana, ovaj put je bila prilično zahtjevna. Koji je bio najzahtjevniji meč i kako je općenito prolazilo natjecanje po kolima?

“Točno, ovaj put je bio zahtjevniji ždrijeb. Imala sam tri borbe. Najteža mi je bila protiv predstavnice Srbije. Nekako me ona najviše namučila iako sam je uvjerljivo dobila. Možda samim time jer sam to jutro na vaganju imala viška kilograma, pa sam ih morala skidat i odradit trening prije borbe. A nije bilo puno vremena za oporavak. Prva borba je bila protiv Amerikanke, u njoj sam također uvjerljivo pobijedila. U drugoj sam svladala Srpkinju, a u trećoj finalnoj protiv ruske predstavnice sam mislila da će mi to biti daleko najteži ispit. No, moj brat i ja smo večeri prije sat i pol vremena proučavali njene borbe te smo smislili taktiku. Ideja je bila da me ne može ugroziti svojim boksačkim tehnikama jer se radi o sjajnoj boksačici. Na koncu sam uvjerljivo pobijedila i to je bio najlakši meč na čitavom turniru.”

Čini se da je Budimpešta sretan grad za tebe? Tamo si debitirala uspješno u Bellatoru, sada evo i osvojila svjetsko zlato?

“Budimpešta je sigurno sretan grad. Baš kao i ova dvorana gdje se održavalo Svjetsko prvenstvo. Naime, u istoj dvorani je osvojena svjetska titula, ali i pobjeda u Bellatoru.”

Što je s profesionalnom karijerom koja je, pretpostavljamo konačni cilj? Kada ćemo te ponovno vidjeti na nekoj velikoj pozornici?

“Ako sve bude u redu sa zdravljem, planiramo da se 2018. godine vratim u profesionalni ring.”

Kako ocjenjuješ trenutačno stanje na profesionalnoj svjetskoj kick boxing sceni?

“Mislim da je posljednji trend to da velike promocije sve više i više počinju uključivati i ženske mečeve. Tako je i Bellator krenuo sa ženskim kick boxing mečevima. Također je i Glory posljednje također uveo i žensku konkurenciju. Stoga vjerujem da će se organizacije razvijati sve više u tom pravcu.”

Kada ćemo te ponovno gledati u Bellatoru?

“Nakon prve borbe i pobjede, dobila sam još jednu ponudu za meč od Bellatora. Ali u tom trenutku to nisam mogla prihvatiti. Tako da, kao što sam već rekla, u 2018. očekujem povratak u tu organizaciju.”

Velik broj djevojaka iz kick boxinga (Shevchenko) ili boksa (Heart) posljednih godina prelazi u slobodnu borbu (MMA) radi boljih uvjeta i više prilika. Razmišljaš li uopće o tome?

“Razmišljam o svim opcijama. No, trenutačno mi je bilo najvažnije osvojiti ovo Svjetsko prvenstvo. Sada ću se posvetiti budućnosti i planiranju. Sva vrata su mi otvorena.”

Koji su tvoji borilački uzori i zbog čega?

“Uzora nemam zato što poštujem baš svakog borca i cijenim uspjehe koje su ostvarili.”

Dojam je da fizički atraktivnije djevojke bolje prolaze u profesionalnom borilačkom sportu? Primjera je mnogo, od Ronde, preko Gine Carrano, Paige Van Zant… Gledaš li na to kao na licemjerje društve ili kao na neizbježnu realnost?

“Da, to je neizbježna realnost. I mene stvrstavaju među ljepše borkinje pa ne mogu imati ništa protiv toga. (smijeh)”

Gdje ćemo Helenu Jurišić gledati za 5 godina?

“Nadam se da ću braniti sve osvojene titule i osvajati pojaseve na najvećim pozornicama.”

Marko Petrak
markopetrak@gmail.com

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI