Pijetraj secira meč Kličko vs. Povetkin: To je bila anti propaganda boksa!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 07.10.2013 17:42h Autor:

Pijetraj i Hrgović

Borilački medijski prostor je i dalje okupiran mečem za titulu svjetskog boksačkog prvaka između Vladimira Klička i Aleksandera Povetkina. Iako je Kličko bodovno vrlo uvjerljivo slavio, a tijekom dvoboja je Rus više puta  završio na podu, javnost i fanovi nikako nisu zadovoljni viđenim. Dvoboj je uglavnom bio opstruiran od strane prvaka do te mjere da se činilo kako u ringu gledamo hrvanje, a ne boks. Povijest ipak pišu pobjednici pa će se već nakon par dana svi sjećati samo još jedne obrane naslova najdominantnijeg boksača današnjice.

U velikom intervjuu za Fight Channel, dvoboj Kličko vs. Povetkin komentira proslavljeni hrvatski boksački stručnjak te aktualni hrvatski boksački izbornik – Leonard Pijetraj.

Je li sudac odgovoran za konačni rezultat i tako negledljiv meč koji je izazvao mnogo zanimanja, na kraju nije zadovoljio očekivanja?

"Sudac je bio loš i bez autoriteta, no on je već par puta na isti način sudio Kličkove mečeve pa me iznenadilo da je uopće postavljen kao glavni sudac. Zato smo i dobili onakav meč. Kažem, radi se o sucu koji iza sebe ima već par gafova i nikako nije smio suditi dvoboj Kličko vs. Povetkin."

Što je sudac trebao napraviti?

"Nema sumnje da je Kličko trebao biti upozoren, a zatim i opomenut već na početku meča zbog držanja, nadskakivanja i guranja protivnika. Da je sudac rano u meču dao Vladimiru opomenu, možda bi tijek dvoboja bio sasvim drugačiji i meč bi se drugačije odvijao. Ovako je Kličko bio puno bolji, plasirao je udarce, a Povetkinu nije dao da boksa. Smatram da je Rus neke stvari u priremi odradio loše. Tu mislim i na taktiku i na tehniku."

Kako vas se dojmio Povetkin?

"Gledajte, svi znaju kako Vladimir boksa i što od njega možete očekivati. Zato se Povetkin trebao puno bolje prilagoditi i pripremiti. Po meni je radio dvije kardinalne greške. Odmah treba naglasiti da je Rus prilikom ulaska unutra spuštao glavu do granice koja je dozvoljena, no to je Kličku omogučilo da ga stisne prema dolje i nadskoči na njega te mu svaki put prekine akcije. Da je Povetkin nakon eskivaže i otklona ulazio glavom više prema Vladimiru, imao bi prilike u trenutku dok ga Kličko hvata uputiti poneki dobar udarac, a i Vladimir bi morao biti pažljiviji zbog sudara glavama. Druga stvar su udarci ispod ruke koji su par puta prošli, no sve je to bilo nedovoljno. Kada nije išlo prema naprijed, Povetkin je trebao raditi 'side step' u stranu i onda udarati svog protivnika."

Ono što smo na kraju vidjeli nikako nije dostojno meča za titulu kralja boksa?

"Sigurno da nije. Najveći gubitaš je tu boks. Vladimira uopće ne zanima atraktivnost nastupa, on boksa bez ikakvog rizika. Ovakav meč je bio prava boksačka anti propaganda što je, naravno, jako žalosno."

Da raščistimo jednu stvar za one koji ne znaju boksačka pravila. Jesu li hvatovi i ostale radnje koje je Kličko radio dozvoljene?

"Apsolutno ne. U boksačkim pravilima uopće nema držanja, guranja, nadskakivanja, pritiskanja ili bacanja. Sve što je Vladimir radio je potpuno ilegalno i treba se sankcionirati. Sudac ga je trebao najprije opomenuti, a zatim i kazniti. Teško je očekivati da ćemo vidjeti diskvalifikaciju na ovako visokoj razini i meču za svjetsku titulu, no možda da je Kličko bio opomenut, meč bi se odvijao na potpuno drugačiji način. Sada smo gledali Kličkovu opstrukciju boksačkog sporta."

Mnogi su mnogo nade polagali u Povetkina, no niti on nije mogao srušiti dominaciju Klička…

"Ne razumijem uopće zašto su svi imali tolika očekivanja od Povetkina. Ja sam bio svjestan da on neće napraviti puno više. U prošlosti je imao problema s boksom u teškoj kategoriji. Najprije s kondicijom i 12 rundi, a mučio se i s boksačima iz 'cruisera' poput Marca Hucka. Naravno, Kličko je miljama iznad toga. Znam da je u svoj tim uzeo trenera Staceyja McKinleyja iz Tysonovog tima koji mu je trebao pomoći kod 'in fightinga' jer je Povetkin ranije boksao na distanci. No, ja sam surađivao s tim čovjekom nekoliko godina i od njega nije mogao naučiti ništa posebno. Ružno je reći, no on je Tysonu bio doslovce vodonoša. Za pobjedu protiv Klička morate napraviti puno više i u tehničkom i u taktičkom smislu."

Smatrate li kada je Kličko već dobio Povetkina "na konopcima" da je mogao atraktivnije dovršiti meč? Možda bi time malo utišao kritičare?

"Čuo sam tek jednom da je Emanuel Steward Kličku tijekom nekog meča rekao da prestane držati svog protivnika jer da će meč opet biti užasno dosadan. On se naravno toga nije držao. Gledajte, Kličko je ziheraš kojeg ne zanima atraktivnost, nego samo pobjeda. On tako boksa i na sparinzima. Ja sam to gledao svojim očima. Nakon teških nokauta, potpuno je promijenio svoj stil koji je sada ovakav kakav je. Uplašen je, boji se i ovo su posljedice. Čak je izgubio i nokauterski instinkt. Vidjeli ste kada i uzdrma svog protivnika da krene na guranje, bacanje i slično, a ne na serije."

Koji je recept za Klička uopće i postoji li on?

"Ono što njemu omogućuje ovakvu vladavini je njegova fizička superiornost. Smatram da s ovakvim boksom ne bi imao nikave šanse protiv najboljeg Lewisa, Hollyfielda ili Tysona. Posljednjih godina nazaduje u boksu i vjerujem da je bio puno bolji boksač prije tih nokauta 2003. i 2004. godine. Ovo što sada gledamo je antipropaganda za boks."

Vidite li nekoga tko bi u budućnosti mogao parirati Vladimiru Kličku?

"Vidim samo dva opasna boksača za Klička. Deonataya Wildera i Davida Hayja. Ovaj prvi bi kroz neko vrijeme mogao dobiti priliku. Radi se o razornom nokauteru. Drugi je David Haye koji je u prvom meču bio dobar, no nije napravio dovoljno. Razgovarao sam s njim o tom dvoboju i rekao mi je kako je precijenio Klička u  nekim stvarima, a i da ne udara tako jako kao što je mislio. Treba sačekati i vidjeti hoće li Haye dobiti novu šansu. Od ostalih ne vidim nikoga. Filip Hrgović bi mogao biti ozbiljna konkurencija, no on je još vrlo mlad i kada će biti na toj razini, tko zna hoće li Vladimir još uvijek i boksati."

U drugom dijelu intervjua s Leonardom Pijetrajem koji će biti objavljen u srijedu 9. listopada pročitajte sve o odlasku hrvatske boksačke reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Kazahstanu. 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI