Račić uoči idućeg nastupa: “Sigurno ćete gledati najkompletnijeg ‘Killera’ do sada!”

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 11.07.2016 16:41h Autor:

Antun Račić

Antun Račić će spreman dočekati novi izazov kojeg mu donosi njegov idući nastup unutar M-1 global promocije. Ove subote, 16. srpnja, borac iz dubrovačkog “Gladiatora” naći će se licem u lice s neporaženim ruskim predstavnikom Movsarom Evloevom. O svom nastupu u Ingušetiji te pripremama u jednom od najjačih svjetskih MMA timova, Antun je ovih dana porazgovarao s Fight Siteom.

Iza “Killera” je pet tjedana intenzivnih treniga u “Alpha Male” timu, sparinzi s europskom elitom u njemačkom MMA Spiritu te završni dio priprema kojeg je odradio u svom matičnom klubu “Gladiator”.  Na M-1 Challenge 69 eventu će ga dočekati manje iskusni, ali izrazito opasni borac iza kojeg je stopostotni učinak od pet pobjeda iz isto toliko susreta.

Bit će ovo idealna prilika da po prvi puta svjedočimo vještinama koje je hrvatski borac izbrusio tijekom vjerojatno najozbiljnijih i najintenzivnijih priprema otkako se počeo baviti ovim sportom.

Kada ste se vratili iz SAD-a i kako biste opisali iskustvo koje ste stekli u “Alpha Male” timu?

“Iz SAD-a sam se vratio krajem svibnja. Tamo sam proveo pet tjedana intenzivnih treninga. Dnevno smo odrađivali 2-3 treninga tako da sam ukupno odradio više od 60 treninga u tom periodu. Iskustvo koje sam stekao trenirajući u Team Alpha Male je neprocjenjivo. Količina i raznolikost treninga koje sam odradio sa najboljim borcima svijeta u mojoj kategoriji su mi proširili vidike MMA borbe i ovog sporta općenito. Metoda i pristup treninzima u Team Alpha Male-u, kao i MMA način života općenito, nešto je što ne susrećete baš često. Iz tog razloga oni i jesu najbolji tim na svijetu u mojoj kategoriji.”

Kakav je na vas utisak ostavio Urijah Faber, kako biste ga opisali kao borca, a kako kao trenera?

“Fabera kao borca ne treba posebno ni predstavljati ni opisivati. Top borac najbolje svjetske organizacije s vrhunskim rezultatima. Njegov stil borbe je jedinstven. Izvrstan hrvač koji lukavo iskorištava ‘takedown’, obranu od ‘takedowna’, kao i kontrolu u parteru da bi bio u prednosti, i to u svakom trenutku. Također je i vrstan udarač. Jednostavno je jako uzbudljiv borac bilo da govorimo o hrvanju, o BJJ-u ili o udarcima. Kao trener, on je netko tko ima neograničeno puno znanja i vještina koje u potpunosti i nesebično prenosi svima koji treniraju sa njim. Iskustvo koje ima iz borbi je neprocjenjiva vrijednost. Prava enciklopedija MMA-a. 42 profesionalne borbe s omjerom od 33 pobjede i devet poraza sve govore.”

S kojim ste još uglednim imenima imali prilike raditi i tko vas je najviše impresionirao?

“Osim Urijaha Fabera, u TAM-u sam stalno trenirao i sparirao i sa ostalim top borcima iz tima: Chadom Mendesom, Clayjom Guidom, Codyjem “No Love” Garbrandtom,…Sa svim ovim borcima sam se ravnopravno nosio kroz treninge i sparinge, ali puno važnije od toga je činjenica da sam uvidio gdje imam prostora za poboljšanja i na koji način ih ostvariti. Kada radite sa borcima takvog kalibra tada oni iskoriste svaku, pa i najmanju vašu pogrešku. To su trenuci kada trebate sami spoznati gdje su vam nedostaci. I tada raditi na njima.”

TAM

Trenirali ste i s FFC-ovim pojačanjem Mattom Wagyjem, jeste li mu dali koji savjet i kakav je dojam na vas ostavio njegov FFC debi?

“Trenirao sam i družio se s Mattom. On je odličan momak i naravno da sam mu prenio svoja iskustva iz FFC-a. Atmosfera u TAM-u je takva da su svi vrlo otvoreni i voljni pomoći pa je tako bilo i između Matta i mene. Njegov FFC debi je za mene bio očekivanog ishoda jer sam znao što zna i kakav je borac.”

Namjeravate li se vratiti kod ekipe iz “Alpha Male” tima?

“Naravno da se ponovno vraćam u TAM na treninge i pripreme. Kada i u kojem periodu najviše zavisi o obvezama i sljedećim borbama u M-1 Global organizaciji.”

Koliko često odrađujete pripreme izvan “Gladiatora” i gdje leže najveće razlike između “Alpha Malea” i ostalih dvorana koje ste posjetili?

“Uz spomenuti TAM iz SAD-a, za idući nastup sam završni dio priprema odradio u Dubrovniku, u matičnom klubu “Gladiator”. Naravno, tu je moj glavni trener Maro Perak, njegov brat Kristijan, Ante Delija, Karlo Caput, Domagoj Obradović,…

Posjetio sam i Frankfurt, preciznije, MMA Spirit tim gdje su odrađeni posljednji sparinzi. U Njemačkoj sam radio s najboljim europskim borcima moje kategorije kao što su Max Coga, Daniel Weichel, Sami Aita, Omer Can… Sada bih se isto zahvalio svim članovima tog tima na odličnim treninzima. Tamo sam ostvario i nova prijateljstva koja ćemo sigurno nastaviti i u budućnosti nekim novim treninzima i sparinzima kako u Frankfurtu, tako i u Dubrovniku. Veliki pozdrav Stephanu Puetzu, Cogu, Weichelu, Nielsu Schlaegelu,…

Razlika između Team Alpha Male-a i ostalih dvorana je ponajviše u broju boraca moje kategorije. U Team Alpha Male-u je taj broj najveći i tada imate izvrsne mogućnosti sparirati s različitim stilovima boraca i prikupljati vrlo različita iskustva.”

Što nam možete reći o svom idućem protivniku, od kuda dolazi naveća opasnost, a gdje vidite svoje prednosti?

“Movsar Evloev je borac kojega treba respektirati. Riječ je o vrlo čvrstom protivniku sa znanjem iz puno tehnika. Čim ste borac u M-1 organizaciji to samo po sebi znači da ste vrhunski borac. Njegova prednost je što se bori na domaćem terenu, dok je iskustvo na mojoj strani.”

Kakvog ćemo “Killera” gledati u ovom meču i u kojim ste segmentima najviše napredovali?

“Sigurno ćete gledati najkompletnijeg “Killera” do sada. Moj najveći napredak je povezivanje svih segmenata borilačkih vještina, od boksa do partera i submissiona u jednu cjelinu, u MMA cjelinu.”

Kakvu ste taktiku pripremili?

“Taktika je samo jedna: pružiti vrhunsku izvedbu, uživati u borbi i ostvariti pobjedu.”

Često čitamo kako u Rusiji domaći borci imaju veliku naklonost sudaca, jeste li to ikad osjetili na vlastitoj koži i pribojavate li se toga?

“MMA je u Rusiji vrlo cijenjen sport i sve priredbe su organizirane na vrhunskom nivou. Tako je i suđenje na istom nivou te nema govora o privilegiranosti ruskih boraca naspram ostalih. Neki sadašnji i neki bivši prvaci pojedinih kategorija nisu Rusi i u tome se vidi nepristranost sudaca.”

Kakva je trenutna situacija s M-1 ugovorom?

“S M-1 Global organizacijom imam važeći ugovor i vrlo sam zadovoljan s istim. Naravno da volim imati mogućnosti i opcije pa u tom smislu postoje i interesi ostalih organizacija da se borim pod njihovom zastavom. I M-1 i ja imamo vrlo profesionalan odnos i ja poštujem trenutni ugovorni status. Sve ostale opcije ću razmatrati u vremenu što nadolazi, ali tek nakon što ispunim sve ugovorne obveze i planove.”

Antun je danas otputovao u Ingušetiju. Tamo će ga dočekati razna snimanja i druge obaveze prema organizatoru, ali i završno rezanje kilograma za dvoboj u bantam kategoriji. Vaganje uoči meča na rasporedu je 15. srpnja, dok ćemo samoj borbi svjedočiti dan kasnije.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI