Veliki intervju Stipe Brčića za FFC: Račića sam prozvao jer je najbolji, noćas slavi Garbrandt jer je gladniji!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 04.11.2017 15:51h Autor:

Photo: FFC (Milan Krušič)

Trebao se najprije boriti protiv iskusnog Slovenca Lemmyja Krušiča, zatim protiv Magamata Batirova da bi nakon otkaza opasnog Čečena u posljednji trenutak Stipe Brčić svoj FFC debi odradio protiv Davora Matića.

Nije mu bilo drago jer je protiv jakog protivnika htio pokazati što sve može. Htio je demonstrirati da već sada, sa samo 24 godine, pripada samom vrhu regionalnog MMA-ja, kada su u pitanju niže kategorije. No, posao je odradio brzo i profesionalno. Kako se od njega i očekivalo. Za samo nešto više od minute je “heel hookom” završio Matića za prvo slavlje na velikoj pozornici.

To bi trebao biti tek početak ozbiljne karijere ovog velikog hrvatskog MMA talenta. Građen poput tenka, “iscrtan” do posljednjeg mišića, Brčić je sjajno potkovan i na parteru i u stojci. Rekli bi – prototip modernog gladijatora!

U prvom velikom intervjuu za Fight Site, Brčić otkriva zašto je nakon slavlja na FFC-u 30 u Linzu prozvao Antuna Račića, dijeli svoja razmišljanja o nepopularnosti nižih kategorija u borilačkom sportu, ali i najavljuje mega dvoboj između Garbrandta i Dillashawa u njegovoj bantam kategoriji koji nam noćas slijedi na UFC-u 217.

__________________________________________________________

Iza tebe je uspješan debi u FFC-u. Koliko si zadovoljan s obzirom da se na koncu nisi borio protiv originalnog protivnika pa si vjerojatno imao nešto lakši posao? Jesi li se mogao testirati koliko je to htio tvoj tim?

“Šteta što Batirov nije bio protivnik, uvijek je tu neka priča kako su Čečeni brutalni. I baš sam se veselio da mu pokažem kako su i Hrvati jedanko brutalni. Naravno da se nisam uspio testirati protiv zamjenskog borca. S trenerom sam se dogovorio da ga brzo završim jer nije bilo smisla da ga mučim duže. Ipak je dečko uskočio u zadnji tren i omogućio da nastupim na priredbi.”

Jesi li osjećao poseban pritisak zbog nastupa na “velikoj sceni”? Kako si općenito doživio prvi nastup na Final Fight Championshipu?

“Što se tiče pritiska, tu sam hladan. Pripreme mi budu takve da sam spreman raditi  i pet rundi. Uživam u ovom sportu u svakom pogledu, nemam nikad u glavi da moram pobjediti! Spreman sam se sutra boriti za UFC pojas, ali sam isto tako spreman biti nokautiran na seoskom eventu. Ovo je sport časti, ali i poniznosti, zato tu nema mjesta pritisku jer će ti on pokvariti izvedbu. Što se tiče FFC-a drago mi je nastupati za jednu ozbiljnu organizaciju koja je pritom još i hrvatska.”

Za FFC 30 ti se čak dva puta promijenio protivnik. Koliko to utječe na same prireme, psihološko stanje tijekom njih i sve ostale bitne segmente kada govorimo o MMA meču?

“U svakim pripremama za meč polazimo od toga da postoji mogućnost promjene protivnika. Nikad se ne pripremam jednosmjerno. Uvijek su tu treninzi koji uključuju taktičke varijacije u slučaju da se promjeni protivnik koji je stilom borbe skroz različit od prvoga. Naravno da bih volio da mi se ne mijenja protivnik, ali to je čar ovog sporta. Ako si kompletan borac, lako se prešaltaš.”

Nakon pet profesionalnih mečeva i pet pobjeda, gdje vidiš najveći zaostatak u svojim kvalitetama za svjetskim vrhom, a gdje već sada smatraš da možeš parirati?

“Uvijek paralelno podižem tehničku i taktičku razinu u svim segmentima sporta. To može utjecati na rezultat na početku karijere jer ako naiđeš na specijalistu u određenom segmentu, onda je veća šansa za poraz. Ali zato postoji amaterska scena. Nije me sram otići na ‘grappling’ ili kickboxing turnir i izgubiti. Tamo skupljaš iskustvo da bi mogao biti kompletan MMA borac. Trudim se iz dana u dan biti bolji pa će vrijeme pokazati koliko sam od vrha. Što se tiče fizikalija, mislim da sam tu top.”

Nakon pobjede na FFC-u si prozvao Račića kako bi saznali “tko je kralj nižih kategorija u Hrvatskoj”? Zašto misliš da bi pobijedio “Killera” u tom meču?

“Jedini razlog zbog kojeg sam prozvao Račića je taj jer je on broj 1 u regiji. A ja se želim boriti s najboljima. Ne želim se boriti s borcima koji imaju negativne skorove. Taj meč mi sad ima smisla, za godinu dana vjerojatno neće imati!”

Smeta li ti što ljudi niže kategorije na neki način potcjenjuju pa se Demetrious Johnson mora dokazivati više nego ostali prvaci? Zašto je tomu tako?

“Mislim da nije stvar u malim kategorijama nego je stvar o izopačenoj popularnosti pojedinih boraca. Pa onda istinski prvaci ostaju u sjeni. Tome govori u prilog i činjenica da u Las Vegasu MMA fanovi ne znaju tko je Stipe Miočić. Čak i neki borci ga ne znaju. Zbog toga sam bio nemilosrdan kad smo imali sparinge…(smijeh). Šalu na stranu ali to je istina!”

Ovaj vikend nam slijedi obrana naslova u UFC-u za Garbrandta, prvaka u tvojoj kategoriji? Tko slavi i zašto: Garbrandt ili Dillashaw?

“Uh, taj meč ne mogu dočekati! Puno bi se moglo pričati o ovom meču zbog svih okolnosti koje su zadesile ova dva borca. Dajem prednost Codyu jer je eksplozivniji i ‘gladniji’.”

Kako komentiraš sve veću epidemiju padova na doping testovima UFC boraca. Praktički nema poznatijeg imena koje nije palo do sada?

“S jedne strane ružno mi je to čitati jer se blati čitav sport. Nitko ne piše da je američki nogomet ili NBA nezamisliv bez dopinga i onda ispada da su svi MMA borci nadopingirani… S druge strane drago mi je da su kontrole postrožene pa da borci koji su čisti dođu do izražaja.”

Tko su ti borilački uzori i zbog čega?

“Što se tiče borilačkih uzora, imam ih više. Kada uzmem u obzir tehničku izvedbu, tu imam nekoliko favorita i od svakog pokušavam ‘piknuti’ ono u čemu je najbolji. Ali što se tiče stava prema borbama, tu je jedan jedini Mike Tyson: ‘I was a killer, these guys are businessmen!’ Danas se svi trude biti zabavni i lajavi kako bi prodali što više PPV-a i pritom zaboravljaju da je ovo gladijatorski sport za kojeg moraš ginuti. Svaki dan moraš dati sve od sebe, svaki dan je dan dokazivanja.”

Kada ćemo Stipu Brčića gledati u UFC-u?

“Puno faktora ovisi o tome. Svaki MMA borac sanja o UFC-u. Znam samo da ću dati sve od sebe da tamo završim.”

 

Marko Petrak
markopetrak@gmail.com

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI